torsdag 1. desember 2011

Juletradisjoner

Nå som det snart nærmer seg jul, er det mange tradisjoner som skal overholdes. De fleste pynter antageligvis litt i hjemmet med lysestaker og kanskje ei julestjerne, og flertallet begynner så smått å vri hjernen med tanke på årets julegaveinnkjøp, noen rasker med seg julehefter, nøtter og mandariner fra butikken, andre begynner å bake og å vaske, bytter gardiner, bestikk og servise. Uansett hvilke tradisjoner en har, er det mye som skal gjøres på kort tid. Det er lett å tenke at en har en måned på seg, men det er faktisk bare tjuefire dager. Og de går råfort.

Her i huset er det ikke de materielle tradisjonene som er sterkest, og antall slag, hva slags vaskemiddel og hvor mange blomster er ingen tvangstrøye. Kosen ligger i det som gir julestemning snarere enn der en forsøksvis kan kjøpe seg litt julestemning. Altså, vi kjøper gaver, vi også, men for meg blir det ikke helt jul uten noen bestemte skjønnlitterære tekster, som den når Teskjekjerringa skal feire jul, og visse filmer, som for eksempel dramakomedien The Family Stone og særlig de første filmene om Harry Potter.

Filmene om Harry Potter er jo ikke julefilmer (i alle fall ikke på samme måte som Hjemme Alene-filmene, som også er kjære gjengangere og tilfeldigvis regissert av samme familiefilmregissør, Chris Columbus), men fordi mange av dem har hatt premiere i løpet av juletida forbinder jeg Harry Potter på film med jul. Og nå har jeg sett den første, veldig søte og ganske uskyldige filmen Harry Potter og de vises stein (men den er likevel skummel nok med Voldemort som bor i bakhodet på en annen mann), og den andre, som er akkurat litt tøffere med edderkopper og slanger og forsteininger og en sterkere Voldemort.

Etter at jeg i løpet av denne våren leste alle sju bøkene, koser jeg meg med filmene på en helt annen måte enn før. Jeg synes også de er mer intense enn tidligere, kanskje fordi jeg aksepterer universet fullt og helt og ser sjarmen, veit de underliggende årsakene og kan trekke de lange linjene. Særlig er forholdet mellom Humlesnurr - Slur - Voldemort - Harry Potter viktigere for meg nå. Jeg ser lettere hva regissøren har tenkt, og jeg merker godt der jeg har hatt andre ideer og bilder enn filmskaperne. Det er også tydelig hva som mangler, hvilke boklige sidehistorier regissøren og manusforfatterne har skrelt vekk for å få en mer strømlinjeforma, rask enhet (ja, for bøkene er spennende, men drøye). Og jeg tar meg sjøl i tenke på dette med adaptasjoner som helhet, og er veldig glad for at det ikke er en jobb jeg har!

For eksempel med Harry Potter eller Ringenes Herre: alt er så innmari godt uttenkt! Og en må snu og vende hvert element for å finne ut om det er egna for film eller ikke, om det er viktig eller ikke, hva en mister ved å utelate det, hva en vinner ved å la det være med, eller kanskje endre på hele greia? Enkelte ganger er jo den litterære historia så kompleks at det ikke passer for det kjappe filmformatet i det hele tatt. Og noen ganger kan et visuelt bilde, som for eksempel et ansiktsuttrykk, si mer enn mange ord.

Framover mot julaften blir det hektisk her hjemme. Men små pusterom, som et avbrekk med Harry Potter, Teskjekjerringa eller Jussi Björling, er viktige. Både for å slappe av og for å komme i litt god, gammeldags julestemning. Hva er jul for deg?
God førjulstid, alle sammen!

6 kommentarer:

 1. God førjulstid til deg også! En måned på etterskudd. Godt nyttår er vel mer passende å si i disse dager. Og apropos det... Jeg vet ikke om jeg har spurt deg om det før, men etter dette innlegget begynner jeg virkelig å lure på hvorfor oppdateringene på bloggen din blir synlige etter en måneds forsinkelse? Jeg har stusset på det flere ganger før, at datoen på innlegget ditt er så gammel når det blir synlig på forsiden av bloggen min, for det skjer ikke med noen andres oppdateringer. Jeg vet helt sikkert at innlegget ditt ikke var synlig for meg i desember, for jeg sjekket bloggen din før jul.

  Så hvis du synes det er rart at jeg alltid kommenterer innleggene dine en måned på etterskudd, har du nå fått forklaringen:-)

  SvarSlett
 2. Pst: sånn er det her også - innleggene dine dukker opp en måned forsinket.

  Selv har jeg ikke linken med HP og jul - det er Narnia som gjelder her i huset. Ordentlig jul blir det ikke før jeg har tatt meg tida til å lese minst 2 av 7. Jeg må også se Love Actually hvert år (men det trenger vi ikke å snakke så høyt om).

  SvarSlett
 3. Hei begge to, godt nytt år og tusen takk for beskjed! Har lenge sett at noe ikke er helt som det skal her, men har ikke visst hva. Nå blir det litt lettere å gjøre noe med saken! For meg vises nå innlegg t.o.m. dags dato. Hva med dere?

  Narnia er også noe jeg forbinder med jul, særlig den gamle tv-serien som gikk på NRK da jeg var lita. Så den igjen for ikke lenge sida, for å si det sånn, alt var ikke som jeg huska... Men jeg liker fortsatt bøkene godt. Hvilke leser du oftest? Jeg har alltid likt den som egentlig er første bok, "Drømmen om Narnia", med den ekle onkel Andrew, Digory og Polly, og har lenge lurt på hvorfor ikke den er filmatisert. Den henger jo godt sammen med de andre bøkene, i alle fall mer enn f.eks. "Hesten og hans gutt".

  SvarSlett
 4. Dette innlegget er det øverst hos deg nå, vet ikke om det er sånn det skal være?

  Den gamle tv-serien forbinder jeg ennå mer med påske enn med jul, den gikk vel ofte både på jule og påskemorgen. Så den igjen i halvvoksen alder jeg også, og fikk sjokk; minnene er nok bedre enn realiteten.

  Hm, jeg tror "Løven, Heksa og Klesskapet" og "Reisen til det ytterste hav" er de jeg har lest flest ganger, mye fordi de to var favorittene i barndommen. Etterhvert har jeg blitt mer glad i "Drømmen om Narnia", "Den siste striden" (som var altfor trist i barndommen) og "Sølvstolen". Spesielt har jeg fått sansen for Dysterpytt etterhvert.

  SvarSlett
 5. Nei, det er ikke sånn det skal være. Hmm, må mikle mer, skjønner jeg. Takk for at du sier ifra.

  Enig i deg med både "Den siste striden" - trist - og Dysterpytt; hans pessimisme er mest for de voksne, tror jeg. Men han er jo en ekte helt. Jeg likte beverne godt da jeg var lita, for å ikke snakke om Mr. Tumnus!

  SvarSlett
 6. Først nå i kveld fikk jeg opp innlegget du skrev om at du snart var ferdig med eksamen, altså innlegget du la ut etter dette. Meget mystisk, det hele. Håper du ble fornøyd med resultatet og begynner på nytt semester ved godt mot:-)

  SvarSlett