onsdag 31. mars 2010

Kvalitetskrav

Jeg lurer fælt på hva som skjer i den norske bokbransjen om dagen. Jeg synes nemlig det stadig blir vanskeligere å finne fram til virkelig gode bøker. Og da mener jeg god, norsk samtidslitteratur som faktisk handler om noe. Jeg snakker ikke om krim eller biografier, men romaner. Og jeg mener ikke seriebøker eller mellomromaner, jeg mener de gode romanene.

Debutantene er her jo, men de fleste av dem holder et heller lavt nivå. Jeg ønsker ikke å nevne navn til jeg har lest de aktuelle titlene, men etter anmeldelser og utdrag å dømme, er det ikke mye å glede seg til. Det forfatterne har av talent og særpreg blir slipt ned i en lang prosess til det ikke lenger er mer igjen, og ut kommer et fiks ferdig samlebåndsprodukt.
De oversatte bøkene finnes fortsatt i hopetall, noen få gode, som til gjengjeld er vanskelige å finne, for som regel er det bare lettbeint underholdningslitteratur; litt spennende, litt morsomt, mest romantisk og klissete og usannsynlig utroverdig. Dessuten: jeg har alltid lest det før, innpakninga er bare litt mer glansa.
De gamle, norske traverne er her også, men færre og færre for hvert år som går. Som om forfatterne ikke har flere historier igjen, eller, som jeg tror, som om forlagene ikke vil utgi dem lenger. Og jeg veit at det skyldes på finanskrise og tøffe tider i bransjen. Men er det sant?

Snart er absolutt alt kommersialisert og kjørt inn i markedsføringas enkle rammer, snart er det ikke anna enn bestselgere å få. Jeg etterlyser kvalitet. Jeg etterlyser et forlag som tør å satse på bøker som kommer for å bli, ikke bøker som slår i hjel tid og som glemmes det øyeblikket de puttes inn i bokhylla igjen eller leveres på biblioteket. Jeg ønsker et forlag som tør å legge penger i kunst og kultur, sjøl om det kanskje betyr at de går i minus de første åra. Jeg ønsker et forlag som ikke vil være med på å fordumme Norge, men som heller vil berike, utvikle, lære opp. Jeg vil ha et forlag som tør å legge lista høyere enn gode gamle Ola Dunk og dermed få et mindre, men bedre kvalifisert publikum. Jeg vil ha god litteratur. Noen som vil satse?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar