fredag 22. juli 2011

Hva leses hvor?

Jeg er, eller var, av den typen som i løpet av en sommerferie er en rekke forskjellige steder, og som for hvert stopp på reiseruta må vurdere lenge og vel hvilke bøker jeg vil ta med meg. Ja, for ulike destinasjoner krever ulik lektyre - i alle fall er det sånn for meg.
Og bøkene kan ikke være for tunge (overvekt på flyet) eller for lange (orker ikke lese i solvarmen), for fine (blir stygge), for tynne (hva i alle dager skal en finne på når boka er utlest?) eller for billig innbundet (har du noensinne åpna en koffert og sett at alle de flortynne pocketboksidene har spredt seg utover, bretta seg og krølla seg?). I tillegg bør det jo være ei bok en har lyst til å lese.

Fjelltur, for eksempel. Bøker som tåler barnåler, småstein og røff behandling i tursekken, og som lukter svakt av bål når en kommer hjem. Det må være noe som holder på konsentrasjonen i den tynne lufta, og som ikke til stadighet utkonkurreres av en tidlig frokost på verandaen eller sein grilling hos naboen. Samtidig må den ikke være så lett at den tas av vinden, ligge så tilgjengelig at den spises av de forbipasserende sauene eller rives i stykker av noen frekke barnebarn. Kanskje greit å la praktutgaven av Kristin Lavransdatter ligge hjemme?

Strandferie er muligens enda verre. En kan jo ikke være glad i de bøkene en tar med seg. For når du kommer hjem har sandkorna gnissa opp og ned mellom de tynne sidene så enkelte ord er bortimot uleselige, luftfuktigheten har gjort papiret krøllete og den sterke sola har falma forsida. Underveis på turen er i tillegg risikoen for at hele boka havner i vannet, være seg i det salte havet eller det klora bassengbadevannet. Balansegangen er viktig også her, det må være noe som holder på den lille konsentrasjonen en har i varmen, men som ikke er så komplisert at en glemmer hva en har lest etter å ha tatt en dukkert. Ikke den nyeste til Margaret Atwood, altså.

Storbyferier byr også på utfordringer. Når jeg skal på museum, utstillinger, en omvisning eller bare en rusletur i nabolaget, er bøker aldri noe jeg tar med meg i veska med mindre det er ei lita kartbok eller en parlør. Jeg er nemlig ikke særlig interessert i å bære rundt på ei bok også, ved sida av vannflaske og mat, paraply, jakke og et annet par sko, samt alt det andre dilldallet som hører hjemme i veska. Bøkene risikerer å bli liggende i kofferten under hele ferien, tilfeldig slengt rundt etter flyselskapets ikke akkurat skånsomme håndtering, og vil være langt styggere når jeg pakker opp kofferten hjemme enn da jeg pakka den før avreise, i tillegg til å være uleste. Og hvis jeg først skal lese, må det være noe som kan kombineres med de mange inntrykka en har etter en hel dag i en ny by. Ikke Robert Musil, med andre ord.

Av erfaring leser jeg aller mest underveis på turen, altså på toget eller på flyet, ikke på sjølve destinasjonen. Men også det avhenger av mye, nemlig reisefølget. Prøvd å lese med en ivrig turkamerat ved sida av deg? Reint lesemessig er det aller beste som finnes en rolig hjemmeferie. Alle bøkene er tilgjengelige i hylla til enhver tid og du kan velge hva du vil. Du tar den med inn når det regner, og redder den fort fra klissete barnehender. Sauer er som regel ikke en reell trussel i normale boligstrøk, ei heller småstein, sandkorn eller ubarmhjertige sjauegutter. Tror jeg.

3 kommentarer:

  1. Dette høres fryktelig kjent ut. Det er alltid med skrekkblandet fryd at ferielektyren skal velges. I tillegg til alle praktiske hensyn som de du nevner over, prøver jeg å helgardere utvalget slik at jeg skal kunne ha med noe for ethvert humør og varierende sinnsstemninger. Da er det i det minste godt at jeg alltid kjøper for mange bøker, for utvalget i bokhylla er det ingenting i veien med:-)

    SvarSlett
  2. Småvittig og presis situasjonsbeskrivelse! God les i heimen. Trudelutt

    SvarSlett
  3. Jeg orka ikke en gang å begynne på det med humør, Line! Da er det så mange valører og ulike forhold å ta hensyn til at jeg knapt veit hvordan jeg skal forklare det. Men jeg pakker også alltid flere bøker, sånn i tilfelle! Og jeg kommer ofte hjem med noen nye titler også...

    SvarSlett