fredag 28. desember 2012

Bokjula 2012

Etter mange lange og hektiske juleforberedelsesdager, sjølve julaften og påfølgende selskaper, er vi endelig hjemme igjen i vårt eget hus her på Østlandet. Med et lass av nye ting! Det måtte til tolv bæreposer, en koffert, to bagger, tre pappesker og tre digre papirposer av typen Ikea (og fire turer att og fram mellom bil og hus) før vi kunne lukke døra mot kulda og beundre alt dette nye, som umiddelbart skapte rot og uorden i hele etasjen. Vi kunne ikke gå fra stue til kjøkken uten å skumpe borti en haug med klær eller bøker, på tur mot do var det kasser og kofferter, og inne på mitt eget arbeidsrom var det helt kaos.

Det er ikke det at jeg egentlig fikk spesielt mange bøker i år. Arbeidsrommet bærer mest av alt preg av juleforberedelsene, og mellom pakkebånd, papirflak og -ruller, etiketter og tape kan jeg fortsatt skimte konturene av tastatur, pensumbøker og eksamenspapirer. Den nye stabelen, som inntil videre blei plassert på stolen, inneholdt bøker av bl.a. Elisabeth Aasen, Hilary Mantel, P.D. James og Antoine de Saint-Exupéry. Jeg er veldig fornøyd med fangsten, fordi jeg fikk det jeg ønska meg og mer til. Elisabeth Aasen er ei dame jeg har fått stor sans for, prosjektet hennes er kjempespennende, og jeg ser fram til å sette meg enda bedre inn i middelalderen, renessansen og barokken - denne gangen med et nytt perspektiv. Hilary Mantel er fortsatt ulest, men jeg gleder meg veldig til å lese verkene til den doble Bookerprisvinneren. P.D. James hører med, i alle fall om en er så smått anglofil og mer enn middels opptatt av Jane Austen. Saint-Exupérys klassiker er denne gangen på engelsk, rett fra Shakespeare and Company i Paris - stor stas for en bokelsker!

Også de andre blei fornøyde. Jeg gir alltid bort mange bøker til jul, i år intet unntak. Under trærne hos familie og venner kunne en finne bøker av blant annet Dickens, Balzac, Sir Arthur Conan Doyle, Levi Henriksen, Trygve Gulbranssen, George R.R. Martin, Ken Follett, Frode Øverli, Vera Gjersøe, Thorbjørn Egner, Kari Grossmann, Eric Hill og mange flere. Under treet vårt lå dessuten Håvard Syvertsen, Hulda Garborg, Joyce Carol Oates, Virginia Woolf, Tove Jansson, Kari Stai og Sven Nordquist pluss mange andre. Men noe rekordår blei det ikke - for det var da fire familiemedlemmer utveksla femtiseks bøker seg i mellom.

Fortsatt god jul, alle sammen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar