tirsdag 14. juli 2015

Bokhyllelesing 5: Barndom

Nå som alle etterslengere og etternølere, treige lesere eller slappe skrivere, meg sjøl i aller høyeste grad inkludert, har fått flere uker ekstra på å komme i mål med årets femte runde av leseutfordringa for 2015, er det på tide med en aldri så liten oppsummering. Temaet denne gangen var å lese ei bok fra egne ulesthyller som på en eller annen måte tematiserte emnet barndom. Dere som var påmeldt, men som enda ikke har lest ferdig og/eller skrevet om boka dere skulle lese, er tatt ut av oversikta (men dere er fortsatt å finne på samlesida). Når dere får lest og skrevet, er det bare å gi lyd i kommentarfeltet under, så vil jeg legge dere til på lista. Hvis du ikke får lest det du skulle likevel, er det også fint om du sier ifra. Om det er noen som oppdager feil her, med titler, forfattere, lenker eller noe annet, så gi beskjed.

Slik gikk det med bøkene om barndom:
- Elida leste Anne of Green Gables av L.M. Montgomery
- Hedda leste Jungelboken av Rudyard Kipling
- Trudelutt leste Why be happy when you could be normal? av Jeanette Winterson
- Gro leste En tiger for en engel av Anne B. Ragde
- Signe leste To Kill a Mockingbird av Harper Lee

Før runden begynte, var vi ti påmeldte. Det kom ingen nye lesere til i løpet av eller i etterkant av leseuka. Per nå har halvparten av deltakerne lest og skrevet om sine utvalgte bøker, og som en ser av lista over, er det en ganske god spredning i hvordan barndommen tematiseres, sjøl om alle er skjønnlitterære. Hva med dere andre? Var det vanskelig å finne ei bok som tematiserte barndom? Eller trodde du at boka handla om barndom, også gjorde den ikke det likevel? Har du begynt, og gitt opp, eller har du ikke begynt en gang? Jeg savner tilbakemelding fra Silje, Birthe, Bjørg, Astrid Terese og Monika. Dere meldte dere på med Betty Smith, Torborg Nedreaas, J. M. Coetzee, Parinoush Saniee og Lewis Carroll. Hvordan ligger dere an?

Denne runden var en ganske åpen runde, der deltakerne sjøl kunne velge sjangermessig tilnærming - essays, noveller, fortellinger, dikt, skuespill, biografier, erindringer, romaner - eller en kunne dekke emnet fra faglige synspunkter, som psykologi, medisin, sosiologi, historie og lignende. Eller en kunne lese ei sakprosabok om barndom. Likevel har alle valgt noe skjønnlitterært, nesten utelukkende romaner. Jeg lurer på hvorfor. Oppfatter du lesesirkelen som en skjønnlitterær lesesirkel? Er det først og fremst skjønnlitteratur du ønsker å lese? Eller tenkte du ikke på at en mer faglig tilnærming til emnet var et alternativ? Tilbakemeldingene jeg får vil være med på å forme neste års kategorier, så si ifra dersom du føler at du brenner inne med noe.

Denne runden har jeg kost meg med Rudyard Kiplings ville jungel i India, og alle dyra som holder til der. Og naturligvis også gutten, menneskevalpen Mowgli, som mot alle odds faktisk vokser opp sammen med ulvene, uten å dø av sult, kulde, fallulykker eller bitt fra ville dyr. Fortellingene fra Jungelboken er varme, kloke og spennende, språket er godt, og barndommen og 1890-tallets syn på denne blir fint vist fram. Jeg leser gjerne mer, både av Kipling, fra India og om barndom. Temaet er interessant, og det var fint med en eksotisk avstikker, framfor de norske forfatternes ofte navlebeskuende og intetsigende nedtegnelser.

Neste runde i Bokhyllelesing 2015 er i uke 32, fra 03. til 09. august. Det er uka da mange av oss vender tilbake til jobb og normalitet igjen etter noen ukers ferie, samtidig som en del av oss fortsatt har ferie. Jeg håper at du, uansett om du må ta fatt på hverdagen igjen eller fortsatt kan ligge ute i solsteika og sprike med tærne, blir med en tur tilbake til 1990-tallet. Tidsavgrensinga er nemlig det eneste kriteriet for sjette runde - at boka er skrevet og/eller har kommet ut for første gang mellom året 1990 og året 1999. Ellers står du helt fritt til å velge bok ut ifra egne preferanser av forfattere, sjangere, språk, nasjonaliteter og så videre. Jeg tør vedde på at de fleste av oss har mer enn ei ulest bok som kan passe inn her. Bare ta en kikk i ulesthyllene dine! Sjøl har jeg ambisjoner om å endelig lese Besettelse av A.S. Byatt, men det kan nok hende jeg må kaste inn håndkleet og velge noe anna. Alle som har sett boka, veit at den er omfangsrik. Og alle som kjenner til Byatt, veit at hun krever sin leser. Heldigvis, eller uheldigvis, alt ettersom, har jeg mye anna å velge i også. 

Hvem tar leseutfordringa denne gangen? Og hva skal du lese? Om du vil melde deg på, gir du beskjed under. En fin lokkebiff til den tvilende må være at god deltakelse belønnes med ei stor bokpakke ved årets slutt.

12 kommentarer:

  1. Vittig at me skal lese same bok, Hedda! Det kan bli interessant å sjå kva me syns om den kvar for oss :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det blir moro! Håper jeg får tid til å lese den nå i sommer.

      Slett
  2. For min del vert det konsekvent skjønnlitteratur fordi det er det eg har i bokhylla. Det faglege har vorte kjøpt inn i ei eller anna anledning, og vorte lest i samband med den. Eg veit ikkje heilt kva eg kjem til å lesa i neste runde, og skal faktisk flytte akkurat då, men voner at eg får tid. Og får pakka opp bokhylla i tide. Viss ikkje kan det hende at eg juksar litt. Gler meg uansett! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Samme her, med tanke på skjønnlitteratur og faglitteratur. Har svært få fagbøker som står igjen uleste - det er vel ikke helt å anbefale når en studerer... Håper du blir med neste runde også!

      Slett
  3. Har sett at noen av dere leser bøker fra hyllene, og syns dette er et flott tiltak. Kanskje jeg henger meg på neste gang!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, vi har en åpen og uforpliktende lesesirkel med formål å lese ut av ulesthyllene. Det er bare hyggelig om du blir med;) Se mer her: http://boktanker.blogspot.no/p/blog-page_1.html

      Slett
  4. Jeg har lest boka, skal skrive et innlegg :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Er spent på innlegget ditt - har sett at boka har fått mange gode omtaler, og at den kommer på norsk i høst. Fortsatt god Parissommer!

      Slett
    2. Tusen takk, du må kose deg videre du også!
      Jeg skriver innlegget på mobilen, så det tar litt tid :-)
      Flott at den kommer på norsk - bedre sent enn aldri. Hvilket forlag?

      Slett
    3. Helt i orden, takk for beskjed:)
      Den kommer på Gyldendal. Jeg fant litt info her: http://www.gyldendal.no/Forfattere/Smith-Betty og her: http://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Romaner-og-noveller/Det-vokser-et-tre-i-Brooklyn
      Ser at den har vært utgitt på norsk før, men at den nå blir løfta fram igjen. Er den fortsatt aktuell, synes du?

      Slett
  5. Hei Hedda,

    jeg blir med neste runde også. Da med boken "Før du sovner" av Linn Ullmann - og nå har jeg sjekket at den kom ut i 1998. Denne boken prøvde jeg å lese for 12-13 år siden, men ga opp etter ca 50 sider. Og jeg prøver meg igjen, for jeg har to andre bøker av Linn Ullmann i hylla også, og kanskje får jeg lyst til å lese dem også, hvis jeg liker "Før du sovner".

    Ha en fortsatt fin sommer :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du blir med, Gro! Jeg er også spent på Linn Ullmann som forfatter, jeg har ei bok, men kvier meg litt for å komme i gang. Blei litt mer motivert nå, når du også skal lese.

      God sommer til deg også!

      Slett