søndag 7. august 2016

Festlige fruer og friske frøkner

Nå i august er det tid for runde nummer 20 av Ingalills biografilesesirkel. Jeg har vært så heldig å få velge kategori denne gangen, og etter mye att og fram landa jeg til slutt på ordlyden "Festlige fruer og friske frøkner" - lett inspirert av Elisabeth Aasens mange flotte verk, må jeg innrømme. Men fruene må virkelig ikke være festlige, de kan gjerne være gravalvorlige og dedikerte, som Marie Curie, Charlotte Corday eller Caterina av Siena, og frøknene må ikke være helt friske heller, bare tenk på Amalie Skram, Virginia Woolf og Sylvia Plath, som alle strevde med sitt fra ung alder av.

Uansett skal det leses om damer. Vi skal lese om damer som tør, som tar tak i sitt eget liv, som ikke er redde for å bli møkkete eller sett ned på, damer som ler godt av mannfolkas dumme politikk som fører til krig etter krig, og som tør å diskutere krigene, politikken og økonomien, som utfordrer regler og normer, damer som peker nese til Napoleon eller andre herskere, som ikke er redde for landsforvisning, hatmeldinger og utlevering i dagspressa, damer som har tro på seg sjøl og sine egne evner.

Vi skal lese om kvinner med tæl, med vidd og kraft, kvinner som ordner opp og som er sin mann eller sin far eller sine brødre intellektuelt overlegen. Vi skal lese om kvinner som går sin egen vei, som kanskje ikke gifter seg, som kanskje nekter å få barn fordi hun vil vie sitt liv til litteratur, musikk, vitenskap, kunst, et spennende yrke, til å reise verden rundt, høre, se, oppdage, oppleve.

Vi skal lese om kvinner som våger det kvinner ikke før har gjort. Om kvinner som skinner og imponerer, enten ved å holde salong, skrive, ved å være en matematisk begavelse, en musikalsk begavelse eller ved å være uvanlig språkmektig. Denne dama har kunnskaper! Hun har vett, hun er klok, hun reflekterer, hun tenker, hun forstår, hun finner opp, hun ser, hun grunnlegger, hun utvikler, hun styrer eller bestyrer, hun bestemmer, hun mestrer. Hun er sin mann, eller sin far eller sine brødre, likeverdig. 

Hun kan hete Hildegard av Bingen eller Madame de Pompadour. Hun kan være Jeanne d'Arc eller Madame de Staël. Hun kan være den hellige Birgitta av Vadstena eller Sigrid Undset. Eller hun kan hete Janis Joplin, Kitty Kielland, Florence Nightingale, Amelia Earhart, Mary Wollstonecraft, Cora Sandel, Liv Ullmann, George Sand, Fernanda Nissen, Karen Blixen, Gina Krog, Camilla Collett eller Jane Austen. Du kan finne henne som en av søstrene Brontë på de lave, britiske heiene, eller som den kjempende Malala i Pakistan. Eller hun kan være noe helt annet, så lenge hun er, så lenge hun gir noe til deg.

Hun kan ha levd for mange år sida, og være en pionér. Hun kan leve nå og være for eksempel en gründer. Det viktige er at hun er modig, at hun ikke lar seg kue, at hun har tro på seg sjøl og at hun er tro mot egne verdier. Slikt blir det nemlig friske og sterke damer av, og jeg syns ofte at slike damer også er ganske festlige (på en god måte!), fordi jeg har stor sans for fagidioter, uansett om de er smal- eller breispektra.

Er du i tvil, er det bare å spørre om dama di blir godkjent. Jeg er grei og godkjenner det meste, bare du kan argumentere for hvorfor akkurat dama di er unik, hvorfor hun er et ideal for nettopp deg. Sjøl hadde jeg tenkt til å lese om Amalie Skram, men jeg ombestemte meg i siste lita og skal kose meg med mange fantastiske damer denne gangen, med Elisabeth Aasens verk 1800-tallets kvinner. Om denne ligner på de foregående utgivelsene, blir det veldig bra.

God les, alle sammen!

10 kommentarer:

  1. Jeg velger Patti Smith (surprise!), en rockedamepioner i en mannsverden, en ærlig og tøff dame, musiker, poet, kunstner som enda har sin kraft i behold, 70 år som hun er. Har nettopp vært på konsert med henne i Vår Frues kirke i Trondheim, og hun er helt rå! Og med vakre verdier, stemme, og hun rocker fortsatt! Det blir selvbiografien Just Kids! (surprise! Patti kan brukes i alle kategorier tydeligvis)
    Ser frem til denne runden, den blir interessant.
    Jeg vurderte også Gerd Liv valla og Simone Beauvoir siden jeg har dem i hylla, men nå er det på tide at Just Kids blir lest. Den kjøpte jeg for flere år siden, før den kom på norsk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Patti Smith er sjølsagt godkjent - hun er så absolutt et friskt pust! Gleder meg til å lese mer om henne i innlegget ditt. Kos deg masse, Anita!

      Slett
  2. Eg har lyst til å lese om Julie Andrews (som har stått i bokhylla sidan bursdagen min for fem år sidan). Denne boka har Andrews skrevet sjølv, og handler om barndom og ungdom fram til hennar ikoniske rolle som Mary Poppins i 1962. Til tross for ein trøblete barndom med foreldras skilsmisse og diverse er Andrews i dag ei meget elska filmdame.

    SvarSlett
    Svar
    1. Oj, Julie Andrews var uventa. Så gøy! Håper du koser deg med boka, jeg gleder meg til å lese om henne.

      Slett
  3. (Eg er doven og kopierer inn den same kommentaren som eg la inn hos Ingalill:)
    Eg les om Synnøve Finden. Jepp, sjølvaste ostedama som på mange måtar var ei frisk frøken. Biografien er skriven av Thor Edvin Dahl, barnebarnet til sambuaren til Synnøve. 165 sider, fornøyeleg og interessant.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er helt ok, Berit! Stas at du skal lese om Synnøve Finden! Jeg gikk på skole med oldebarnet hennes, så jeg kjenner til litt av historia der.

      Har du forresten lagt ut ei Vera Henriksen-omtale? Jeg kan gjerne få lenka.

      Slett
    2. Så artig at du kjenner litt av historia. For dei fleste andre er Synnøve Finden kun eit varemerke liksom. Her er omtalen: http://bokbloggberit.blogspot.no/2016/08/biografilesesirkel-min-bestemor-elsket.html

      Vera Henriksen-omtalen er her: http://bokbloggberit.blogspot.no/2016/07/sigridtrilogien-slvhammeren-jrtegn-og.html

      Slett
    3. Takk for lenker - jeg skal lese og kose meg:)

      Slett
  4. Og jeg skal lese om en komplett ukjent person for dere, vil jeg tro, men som jeg kjenner desto bedre. Ei klassevenninne gjennom 8 år på barne- og ungdomsskoletrinnet. Ei sterk og særdeles fokusert dame med stålblikk mot et selvfølgelig mål. Ei dame det står respekt av, og som nå kommer ut med sin andre bok. Jeg leser den første, From Hell to Inspired av Hilde Larsen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det høres spennende ut, Marianne! Litt ekstra stilig å lese ei bok skrevet av noen en kjenner. Håper den innfrir:)

      Slett