mandag 1. august 2016

Sommerlesing, del III

Ferien er over, og med august følger hverdagen. Men det betyr slettes ikke at sommeren er over! Jeg har tro på mange varme dager fortsatt, og hyggelige utflukter med familien på lange ettermiddager og i helgene. Også lesing, da, mens de små plasker i barnebassenget bak huset, eller mens de helt oppslukt leiker med sand og vann og pinner og steiner og kongler og alt annet de kan finne. De lange augustkveldene er også fine, mens det langsomt skumrer, blar jeg om, side etter side, og merker nesten ikke at det blir mørkt rundt meg før mannen min dukker opp og sier nettopp det.

Carl Frode Tiller
Tiller er min mann! Før august er omme, skal tredje bok av Innsirkling-trilogien være lest. Og for å være helt sikker på at det blir sånn, er bok og mann mitt valg for sjette runde av Bokhyllelesing 2016, der temaet er å lese en oppfølger. Boka skal leses enten jeg vil det eller ikke, oppfølger som den er. Leserunden er satt til uke 33, fra 15. - 21. august. Så om du har en ulest oppfølger, bli med!

Alexander L. Kielland
Men om Tiller blir lest, må nok Kielland finne seg i å trekke kølapp ei stund til. Det er mange bøker i kø her i gården, og med sommervarme og ferieturer går det ikke akkurat fortere å komme igjennom stablene. Arbeidsfolk er fortsatt ikke glemt, så det er da noe, og om jeg finner den fram i løpet av august, blir det bra.

Flatøybok
Flatøybok er så smått tatt fram igjen nå, og det er så moro! Jeg har lest Vera Henriksen, og parallelt har jeg kikka i dette praktverket. Sjøl om andre bind av Flatøybok er konsentrert rundt Olav Tryggvasons regjeringstid og Henriksen stort sett hegner til Olav Haraldsson, er det noen interessante overlappinger. Og Henriksen bruker sagamaterialet rått - men på en god måte. Jeg håper å kunne lese videre i Flatøybok når Sigrid-trilogien er avslutta.

Vera Henriksen
Det er Sigrid-trilogien som virkelig gjelder nå i sommer, bokserien som blei innleda med debutromanen Sølvhammeren i 1961, for å følges opp med Jærtegn i 1962 og avsluttes med Helgenkongen i 1963. Jeg er nå i mål med to av tre bøker, og er i gang med den tredje. Dette er spennende lesing! Omtale av Sølvhammeren finner du her, mens et innlegg om Jærtegn er på trappene. Jeg leser bokserien sammen med Birthe, og du kan gjerne være med, du også.

Karin Johannisson
Til femte runde av Bokhyllelesing 2016 skulle vi vende oss mot et granneland og lese ei grannelandsbok, helst på originalspråket. Jeg valgte meg svensk og et verk av forfatter og medisinalhistoriker Karin Johannisson, nemlig Melankoliska rum fra 2009. Det var en sterk, intens og rørende leseropplevelse. Innlegg finner du her.

Brit Bildøen
Denne dama blei ikke lest i juli, men fordi jeg har lyst til å lese, blir hun med videre inn i august. Kanskje jeg da får tid til å lese om han som sykler? Eller kanskje jeg må ut å sykle sjøl, og derfor ikke får lest? Eller kanskje jeg er helt ute og sykler leseplanmessig sett?

Biografi
Startskuddet for fjerde runde av Ingalills biografisirkel går for min del i dag: Om jeg i det hele tatt skal ha mulighet til å komme i mål med månedens biografi, noe jeg så absolutt bør og må fordi jeg har valgt kategori, må jeg starte lesinga akkurat NÅ. De potensielle bøkene er alle nokså omfangsrike, så jeg må bare velge, vrake og lese. Det står mellom en biografi om Amalie Skram, en biografi om Madame de Pompadour, eller et verk om 1800-tallets kvinner. Hvis du har lyst til å være med, er emnet "Festlige fruer og friske frøkner" eller noe deromkring, og jeg er ikke streng. Det betyr altså at så lenge det er tak i dama du leser om, er du med i min bok. Ta kontakt med Ingalill for mer informasjon.

Faglitteratur
Johannissons melankoliske utgivelse var så absolutt en faglitterær utgivelse - dog ikke så tung som forventa. Det svenske språket glei lett og stoffet var interessant. Det er greit å sjekke at fagbokhuet fortsatt henger på, men om jeg kan velge, blir det ei stund til neste gang lell. Det er herlig med studiepause!

Ønsker dere en super lesemåned!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar