torsdag 1. juni 2023

20 tegn på at du bor med en bokelsker

Kjære alle dere som bor med bokelskere i ulike aldre, størrelser, former og fasonger: Vi er ikke alltid så oppslukt av bøkene som det kanskje kan virke som. Vi er klare over at vi også kan være krevende, og at dere er noen ganske flotte folk, som holder ut med oss og alle våre greier. Her er noen av våre svakheter - det vil si dine utfordringer - som vi er klare over!

  1. Det er bøker på absolutt alle flater, inkludert kjøkkenbenken, toppen av vaskemaskina, trappeavsatsen, spisebordet, peisen, servantkanten, skjærefjøla og dolokket. Når disse bøkene ikke er dine egne, kan de av og til forveksles med rot. Men det er de ikke!

  2. Om du forsøker å flytte på disse bøkene, får du beskjed om at du ikke skal rote i andres saker.

  3. Bøkene bæres gjerne med over hele leiligheten eller huset, i tilfelle eieren får lyst til å lese - tilsynelatende også midt i middagen, når det fyres i peisen, på do og i dusjen. Om dette påpekes, er det en overhengende fare for at du får et stygt blikk din vei.

  4. Ethvert ledige øyeblikk blir brukt på å lese. Det leses i sofaen og i godstolen, ved, på og under bordet, ute og inne, i trappa, på do, oppned og bakfram. Om dette blir kommentert, blir det som regel overhørt.

  5. Det hevdes, alltid, at det å lese er jevngodt med å gjøre noe fysisk, praktisk og for deg åpenbart mer presserende. Men det må du ikke finne på å si.

  6. Du må alltid vente minst ti minutter på alle andre, for det er visst så lang tid det tar å lese ferdig setninga/avsnittet/sida/kapittelet/boka.

  7. Unnskyldninga "Det/den var/er så spennende!" er alltid godtatt. Uansett. Særlig når det gjelder forseintkomminger og forsovelser.

  8. Av samme årsak er du godt vant med kald middag, og å komme for seint til selskaper, foreldremøter, vennekvelder og jobb.

  9. Samtalen rundt matbordet handler som regel ikke om hvem som har gjort hva på jobben, skolen og i barnehagen i dag, men om hva personene i bøkene har gjort i dag.

10. Det ligger bøker generelt overalt og på de underligste steder, og de er med absolutt overalt, om det så bare er en rask tur på butikken.

11. Derfor ligger det også alltid bibliotekbøker i bilen. Alltid. Sjøl om du akkurat har levert tilbake to proppfulle bæreposer, noe du som regel gjør et par ganger i måneden.

12. Du kan aldri ha drikkeflaska di i samme veske som det er ei bok - den må du bære i en egen sekk. I nevnte sekk må du også bære alt annet familien måtte trenge når de er på tur.

13. Dersom du spør en bokelsker om å bli med å se på film, er første spørsmål som regel "Hva heter boka?", "Hvem er forfatteren?", "Hvem står for adaptasjonen?", "Hvilken bokserie er den basert på?" eller lignende. Og etterpå, hvis det blir noe film i det hele tatt, må det settes av tid til komparasjon.

14. Med nyhetene menes boknyhetene, altså hva som nylig er utgitt, hvilke bøker som er anmeldt, hvilke forfattere det skrives om, hvilke litterære strømninger som gjør seg gjeldende, hvilke litterære arrangementer du skal bli med på og hvilken festival du må regne med å skaffe billetter til. 

15. Ferien planlegges ut ifra litteraturfestivaler, hvor det er praktisk å ha med seg bøker, eventuelt hvor en kan få tak i flere bøker. Om du ymter frampå med at det allerede er nok bøker i hjemmet, kan det hende det kommer en kommentar om at du ikke trenger å være med på årets ferie, eventuelt at du kan gå hjem. Fra Italia.

16. Det er ganske tydelige regler for hvordan ei bok skal behandles og håndteres, og disse reglene må for all del ikke brytes. Da kan du risikere å måtte kjøpe ei ny bok.

17. Det fins et litterært hierarki i forhold til hvilke sjangre, forfattere og titler som er gode og hvilke som er mindre bra. Dette varierer fra hjem til hjem. Det forventes at du lærer deg det som gjelder i ditt hjem, og er tro mot det.

18. Det er aldri ledige bokmerker de tre gangene i året du skulle trenge det. Sjøl om du veit at det fins sikkert femtisju av dem i huset.

19. Bokhylla er det desidert viktigste møbelet i huset, og de er gjerne i hvert eneste rom, sjøl om du bor i et hus med et eget bibliotek.

20. Du bor i et hus med et eget bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar