torsdag 10. september 2009

Ulv i fåreklær

Det er lenge sida jeg leste ei bok av Anne B. Ragde. Faktisk har jeg bare lest ei bok av Anne B. Ragde, og det var ikke fordi jeg ville. Jeg fikk boka i gave av ei venninne som mente den var bra, og jeg tenkte at jeg fikk gi den en sjanse.

Jeg vinket ikke, jeg druknet. Det er da tittelen - som er reint tjuveri (hva er det med norske forfattere og holdninga til plagiat? Det er så mange som stjeler som ravner, som om det er greit!). Og tittelen er så og si det beste med hele boka. Men jeg begynte å lese. Om Emma, som er forfatter og som holder på med en fotobok fra Svalbard, hun er forelska i et tv-fjes fra Bergen, og er hos han på en slags sommerferie. Mellom Emma og Rikard skjer det ikke mer enn sex og krangling, som om de var tenåringer (men det er godt voksne mennesker, dette, noe som bare gjør det hele enda mer tragisk). Og Emma tar inn på hotell og drikker seg dritings og spyr og røyker og raver full rundt på Bryggen, drikker seg dritings og har sex med en fremmed og snakker med horer og spyr litt til.

Boka kan egentlig oppsummeres enkelt og greit med disse orda: uappetittelig husmorporno. Språket er lett, trivielt, det er ingenting mellom linjene. Emma er utroverdig, lite flatterende og jeg får inntrykk av at hun liksom skal være en tøffere versjon av Margaret Moss (men Margaret Moss er mye tøffere enn Emma). Og det som skal være humoristisk er absolutt ikke det. Hovedintriga som boka spinner rundt er platt og veldig forutsigbar. Jeg synes det er flaut at denne boka er utgitt som en roman på et større forlag, og ikke som smøreri fra Bladkompaniet eller lignende. Da hadde jeg tross alt klart å styre unna.

Den neste boka fra venninna mi bytter jeg.

2 kommentarer:

  1. Ja, det var en saftig advarsel! Ikke for det, jeg hadde en viss følelse av stilnivået da jeg bladde igjennom boka en gang for noen år sida. Rart hvordan forleggere trur at lesere ikke bare er dumme, men også mangler etisk og estetisk sans. Kan det være noe i ordtaket: på seg selv kjenner man andre? (evt. kjenner man kun seg selv?)
    Mam

    SvarSlett