torsdag 30. desember 2010

Neste års leseforsetter

Mange synes jeg har lest mye nå i 2010, men i forhold til virkelige storlesere er mine 67 titler bare småtterier. Jeg ønsker å lese enda mer i 2011, gjerne dobbelt så mye (sjøl om det neppe skjer). Men jeg synes ikke "å lese mer" holder som leseforsett aleine, og tidligere, når jeg har tenkt akkurat det samme, så har det blitt litt borte mellom sofaputer, matlaging, familieselskaper og støvsuging. Derfor:

I 2011 vil jeg lese mer. For å få tid til å lese mer, vil jeg se mindre på tv. Jeg ser ikke mye på tv, det kan gå flere dager mellom hver dag jeg er borti skjermen, men ofte når jeg har sett på tv er jeg ikke særlig fornøyd etterpå. Jeg føler at jeg har kasta bort tid, og er grinete på meg sjøl for at jeg ikke henta fram ei bok isteden. Det er så mye dårlig tv som lages! Og jeg vil ha gode opplevelser. Ergo: når jeg er sliten skal jeg hvile ordentlig, ikke sløve, når jeg er opplagt skal jeg lese.

I 2010 blei det alt for få damer på meg, og mer enn nok av mannfolk! I 2011 vil jeg at det skal snu; jeg vil lese minimum én, helst to, kvinnelige forfattere i måneden (altså sjølvalgte romaner - pensumlitteraturen kan jo ikke jeg råde over, verken i kjønn eller omfang) og ved årets slutt ønsker jeg at andelen med leste, kvinnelige forfattere skal være så høy som mulig, men i alle fall over femti prosent.

I lang tid nå har jeg først og fremst fokusert på romaner, både gamle og nye, oversatte og norske, men med et klart tyngdepunkt på vestlig litteraturarv og britisk romantradisjon. Og jeg har hatt stor glede av veldig mye av det. I 2011 vil jeg vende fokuset litt vekk ifra alle samtidsromanene som sjeldent er svært gode, og heller lese mer barne- og ungdomslitteratur. For der finnes det så mye fint! Og det trengs å bytte ut det litterære landskapet av og til.

Jeg synes også det er veldig spennende med adaptasjoner. Derfor vil jeg i 2011 la være å se alle mulige underholdningsprogrammer som ikke engasjerer meg, og heller "spare meg" til gode, litterære filmatiseringer og tv-serier med høy kvalitet. Lille Dorrit kan jo ikke være aleine! Men underholdningsbobla er diger og lokkende og det er lett å bli lurt inn og limt fast i sofaen, særlig etter en slitsom dag. Sida jeg ikke støtter Nasjonal Fordummingsplan vil jeg ikke være med i den massive underholdningsbobla, jeg vil se det som er bra og ellers lese det som er bra.

Godt nytt leseår!

2 kommentarer:

  1. Skjønner hva du mener. Og NFP (Nasjonal Fordummingsplan) er ganske forgreina og har nok en del kapital i ryggen. F.eks., i kveld skulle jeg kose meg med et program på NRK 2 om Renessansen. Det første kommentatoren gjør er å snakke om solkongene (i flertall) og den overlessa barokke stilen. Jeg venter tålmodig på et hun skal spole tilbake og komme i gang med renessansen. Det skjer ikke. Hele programmet er tendensiøst, historisk ukorrekt, lettvint og full av provoserende påstander og handler om Thomas Kingo. Ikke om hans litterære verk, men litt om kvinnehistorier, anekdotisk, mye om pest, tarmer, død, litt fra 1654, fra 1664 og 1671, så gikk Kingo bort rett over 1700-tallet. Hele programmet hang i lufta. Ingen analyse av innføringen av eneveldet i 1660, bare snikk-snakk om borgerskapets sønner og deres oppadstigende muligheter etter at adelsprivilegiene forsvant. Så mye for renessansen, historien, litteraturen, kunsten! Møl!! Og dette gir man de kultiverte seerne! Som om vi ikke kan vår historie eller har tidsfølelse eller grunnleggende kunnskaper. Atskillig bedre med en bok, da. En god bok. Ikke Ken Follett eller Fool Kenneth, men noe inneforlivet, gjerne klassiker. Man burde lage en plan og en organisasjon til felles bekjempelse av NFP!! Alle gode krefter! Noen der?
    Trudelutt.

    SvarSlett
  2. JAAA! Jeg er her, og jeg vil bekjempe NFP og Fool Kenneth, med lanser og sverd, pinner og tannpirkere, og ikke minst med territorialkjøkkenkniven min, pakke dem inn i gråpapir, skal jeg, og sende dem langt avgårde! På ei dannelsesreise! Og når de kommer hjem igjen, taler de vår sak! Sukk, om det bare hadde vært så lett...

    Det er jammen mye møl der ute. Dominerende og altoppslukende møl. Og det eter seg inn, setter seg i stueveggene og er vanskelig å lufte ut. Hørselvern og ullteppe er tingen, tror jeg.

    SvarSlett