onsdag 1. desember 2010

Juleforberedelser

Hvert eneste år bruker jeg mange timer i bokhandlene i nærheten, samt på kjedenes, forlagenes og bokklubbenes hjemmesider. Stort sett kikker jeg for moro skyld, for å se om det har kommet noe nytt og spennende, for å orientere meg i gode forfatteres forfatterskap, sjekke om noen klassikere endelig kommer i nye utgaver eller for å undersøke hva som er populært akkurat nå. Og ikke minst, noe som alltid hviler bak i hjernen: for å finne gaver.

Jeg bruker tid på å finne gaver hele året. Særlig bokgaver. Før var jeg nok ikke så nøye som jeg burde vært, men de siste åra har det blitt mer og mer viktig for meg å "treffe". Det har nok sammenheng med at mine nærmeste er veldig flinke å finne gaver til meg. Julegavene begynner jeg å jobbe med allerede i januar, når jeg har fått tilbakemeldinger på fjorårets julegaver. Noen er nemlig ærlige og sier; jeg liker ikke den og den forfatteren så godt, men den og den. Da sitter jeg klar for å notere. Mamma kommer med ønsker hele året, og da er det kjekt å ha klisterhjerne eller ei notatbok lett tilgjengelig. Noe hun vil lese i februar er ofte glemt innen august, nemlig. Broren min er nærmest umulig ukene før jul og hans egen bursdag, da aner han aldri hva han kunne tenke seg. Men særlig på sommertider sitter skravla litt løsere og jeg kan til og med få avslørt noen forfatterfavoritter.

Denne høsten har jeg tråla mye, og jeg har vært innom flere av de største, og visstnok beste, bokhandelkjedene mange ganger. Nesbø ligger i stabler ved sida av Samartin, og Lindell bunkrer seg opp med Hellstrøms nyeste bidrag på kokeboksida. Follett opptar mye plass med sine mange og tjukke bøker, og Ahern får såvidt en snei ved sida av. Tilbudstorgene er fulle av "gammel" litteratur; julebøker fra nittitallet, kokebøker fra 2003, bestselgere fra 2008 og så videre. Men jeg er ikke interessert i noe av det. Min lit er dermed satt til pockethyllene, men også der er det mangel på mangfold: Kinsella og Keyes dominerer hver sin hylle, enda så nær hverandre de er i alfabet og sjanger, Hislops tåreperser frontes fortsatt trofast, og Mankell kaster skygge over alle andre på M.

Redninga i år blei nettet. Etter mye fram og tilbake er jeg snart ferdig med alle gavene, resten venter jeg tilsendt i posten. Og noen av bokskattene som kan finnes under ymse trær i år er blant anna:

Mors og fars historie
Fyrsten
Anton Reiser
Boken om salt
Babettes gjestebud
Den lille økologiske matboken
Livets øyeblikk
R - ei urokråke i språket
Broken english
Djevelens fjær
Blått som Alentejo
Thor Heyerdahl - mannen og verden
Enigma
IQ logikktrening
Storm og jentungen

2 kommentarer:

  1. Godt at noen tar seg tid til å se på utgiverårstall og utgaver og ikke bare grafser med seg noe i farta, bare for å komme hjem å oppdage at det er ny forside på den gamle 90-tallsboka som ble gitt bort, og som ble tidd helt ihjel.
    Det er jo det som er kosen, å gå rundt med god tid, kikke, smålese, ønske seg den, og den, nei, heller den, og den! Den vil jeg ha. Litt dyr, egentlig. Vente til en billigere utgave kommer ut eller ikke? Kanskje det aldri kommer billigutgave av den. Håper du får enda en hyggelig julehandeldag!
    Trudelutt

    SvarSlett
  2. Takk det samme! Men jeg tror vi er i mindretall, vi som kosekikker og kjøper bortgjemte skatter, ofte til nedsatt pris, og ler lurt når vi går ut av bokhandelen; hehe, jammen var den nedsatt, nå gjorde jeg et kupp! Og de som jobber i bokhandelen ler like lurt bak disken; hehe, endelig en gjøk som kjøpte den dølle boka, og vi fikk jammen hundre kroner for den!

    SvarSlett