lørdag 1. januar 2011

Harry Potter og damene

Og nå! er det nye året i gang. Hittil er det ikke så annerledes enn 2010, egentlig (...), bortsett fra at jeg har en konkret leseplan med leseforsettene mine. Og årets første kvinne ut har jeg grubla mye på, men jeg tror rett og slett det blir J. K. Rowling. Jeg har nemlig ikke lest Harry Potter-serien enda, og det er det flere grunner til. Da den første boka kom hadde jeg akkurat vippa inn i tenåra, og var ikke noe særlig interessert i å lese fantasylitteratur, særlig ikke med en liten, bebrilla elleveåring som hovedperson. Jeg hadde lest ekstremt mye i mange år, men ungdomsskoleåra ga meg ei lita pause så jeg fikk gjøre andre ting, før jeg atter en gang vendte tilbake til bøkene (og denne gangen for godt). Broren min, derimot, var elleve han også, og heiv seg på. Så hjemme hos oss blei det han og mamma som tok seg av Potter-basillen, mens vi andre lot det gå upåakta hen. (Jeg skal innrømme at jeg ved en anledning leste første kapittel av første bok etter intense oppfordringer, men jeg likte det ikke særlig godt.)

Noen år seinere, når Harry Potter-bølgen virkelig hadde fått fotfeste med både bøker og film, også her i Norge, jobba jeg i en bokhandel. Til jul gikk det ekstreme mengder, og var det noen bøker jeg blei lei av å pakke inn, var det disse. Alt snakket om hvor fantastisk det var gjorde det også mindre tiltrekkende for meg, jeg liker nemlig å ha min egen leseropplevelse, ikke dele den med millioner av andre i et unisont, ukritisk jubelrop. Dessuten: å jobbe i bokhandel og å mislike Harry Potter er vel ikke en innmari god kombinasjon, særlig ikke når en har lett for å fortelle sannheten til kunder som spør og ikke spør? Med andre ord, jeg leste ikke, uttalte meg ikke, men solgte, pakka inn og oppmuntra både barn, ungdommer og voksne. Det må jo være en grunn til at det treffer, tenkte jeg. Og en dag skal jeg finne ut hva, hvorfor og hvordan.

2011 blir året. Jeg skal lese mer av kvinnelige forfattere innafor alle sjangre, og jeg skal lese mer barne- og ungdomslitteratur generelt, helt ifra pekebøkene for de aller minste barna, til fagbøker for den nysgjerrige tolvåringen, til bøker som er i grenseland mellom ungdom og voksen. Hittil har jeg granska hylla mi for uleste bøker nokså grundig, og her er noen kvinner som jeg ønsker å lese i løpet av 2011, enten mer av eller for første gang:

Torborg Nedreaas
Herbjørg Wassmo
Margaret Atwood
Merethe Lindstrøm
Sigrid Undset
Karen Blixen
Doris Lessing
Anna Gavalda
Jane Austen
Heidi Marie Kriznik
Siri Hustvedt
Mirjam Kristensen
Daphne du Maurier
Agnes Ravatn

Og forhåpentligvis blir det mange, mange flere!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar