torsdag 31. mars 2016

Bokhyllelesing 2: Tysk bok

Først og fremst må jeg beklage at mitt eget innlegg og denne oppsummeringa kommer så forferdelig seint - håper dere ikke har venta fælt eller at treiginga mi har gått utover noen av dere. Så til bøkene og lesinga: Temaet for andre runde av Bokhyllelesing 2016 var å lese ei bok som opprinnelig var skrevet på tysk. På alle andre kriterier stod du som deltaker helt fritt, så lenge boka i tillegg var henta fra egne ulesthyller. Nå håper jeg de aller fleste er kommet i mål. Dere som var påmeldt, men som ikke har lest ferdig og/eller skrevet om boka dere skulle lese, er tatt ut av oversikta (men dere er fortsatt å finne på samlesida). Når dere får lest og skrevet, er det bare å gi beskjed i kommentarfeltet under, så vil jeg legge dere til på lista. Hvis du ikke får lest det du skulle likevel, er det også fint om du sier ifra. Om det er noen som oppdager feil her, med titler, forfattere, lenker eller noe annet, så legg gjerne igjen et ord om saken.

Slik gikk det med de tyske bøkene:
Elida trakk seg
Hedda leste Wilhelm Meisters læreår av Johann Wolfgang von Goethe
Elisabeth trakk seg
Monika leste Radetzky March av Joseph Roth
Beathe leste Verden av i går av Stefan Zweig
Berit leste Sommerfugløya av Corina Bomann og Ett minutts stillhet av Sigfried Lenz
Åslaug leste Rød kjærlighet av Maxim Leo og April av Angelika Klüssendorf
Silje leste Katharina Blums tapte ære av Heinrich Böll

Tenkte du som jeg, så tenkte du at tyske bøker ofte er synonymt med tunge bøker. Kanskje er de enda tyngre enn de russiske, for her er en ikke helt forberedt på den tidvis ekstreme omstendeligheten og de baktunge setningene, i tillegg til tung tematikk som menneskenes mørke. Men det var jammen feil - i alle fall i mitt tilfelle. Wilhelm Meisters læreår er ei intellektuell og kraftfull bok, med alvor og skjemt, den er en hyllest til kunst, særlig teater, sjølutvikling og de rette dygder. Det tok lang tid å lese verket, men det var verdt hvert minutt. Håper dere andre også har hatt gode leseropplevelser!

Før runden begynte, var vi 12 påmeldte, men kun ni av oss hadde valgt bøker og var klare for lesing. I løpet av den oppsatte leseuka kom noen bokbytter, og Elida trakk seg, men så så alt ut til å gå på skinner. Bortsett fra at boka mi tok fryktelig lang tid. Kanskje noen andre sitter på samme opplevelse? Deretter trakk Elisabeth seg, mens jeg fortsatt ikke har hørt noe fra Åslaug eller Ingalill. Er dere i gang med bøkene deres, henholdsvis av Klüssendorf og Zweig? Jeg veit at Monika gikk i gang, og at både Beathe og Silje har lest, men innlegg mangler. Er det på trappene? Berit, derimot, har lest hele to tyske bøker. Var den andre like skuffende som den første? Skriv gjerne noen ord om dere har sniki ut et innlegg i all hemmelighet.

Det er ei ganske variert leseliste over, med både ny og gammel tysk litteratur skrevet av både kvinner og menn. Sjangermessig holder vi oss i romanens rike, så vidt jeg kan se. Men er omstendelighet et fellestrekk, slik jeg trodde, eller er det andre årsaker til at innlegg uteblir og lesinger skippes? Her er det bare å si sin ærlige mening, så kanskje vi ender med å hoppe over kategorien tyske bøker til neste års bokhyllelesing!

Neste runde av Bokhyllelesing 2016 er allerede i uke 15, fra 11. april til 17. april. Da skal vi konsentrere oss om bøker som enten er skrevet i middelalderen - det vil si mellom år 500 og år 1500, samme hvilket språk og hvilken sjanger - eller bøker som handlingsmessig er lagt tilbake til middelalderen, eller som tematiserer middelalderen på en annen måte. Det vil si at du enten kan lese noe fra sagalitteraturens rike verden, som Snorres kongesagaer, et annet middelalderverk, et historisk verk som for eksempel bøkene Kristin Lavransdatter, eller rett og slett ei fagbok i historie. Også bøker om vikingene, om runer, om helgener og legender, om trosendringer, statsdannelse, om Karl den store, den hellige Birgitta eller Olav den Hellige og så videre, kan passe inn her. De fleste har vel noe sånt på lur i hyllene!

Sjøl skal jeg lese andre bind av Flatøybok - et nyoversatt praktverk. Jeg har allerede begynt og håper at jeg denne gangen vil klare det innafor lesetida. Men tekstene er mange og boka er stor, så vi får se. I alle tilfelle koser jeg meg veldig så langt. Hva skal du lese? En ekstra lokkebiff til en skeptiker er at god deltakelse belønnes: Mot slutten av året trekker jeg en heldig vinner som mottar ei bokpakke. Så kom igjen, hiv deg rundt og finn ei bok!

9 kommentarer:

 1. Hei!
  Den andre tyske boka jeg leste var "Ett minutts stillhet" av Sigfried Lenz. Ei stillfaren, varm og litt vakker-trist historie lagt til en oppdikta by ved Østersjøen på femtitallet. Om en elev som hadde hatt et hemmelig forhold til lærerinna si, men som får drømmen(-e) knust da hun omkommer i ei tragisk båtulykke. At de hadde holdt forholdet sitt skjult, gjorde at han han ikke fikk seg til å eksponere sorgen og fortvilelsen han følte. Han måtte prøve å forsvinne i mengden av andre sørgende, uten at de skulle merke at det var noe spesielt ved hans sorg.
  Absolutt ei mye bedre bok enn den første "tysk-boka" jeg leste! Sånn sett var det ikke bortkasta å lese den sommerfugl-boka, uten den hadde jeg ikke kikka etter andre bøker fra samme opphavsland!
  Nå holder jeg på med et par nyere bøker, men når jeg blir ferdig med de to, er jeg klar for middelalderen og mer bokhyllelesing; Sigrid Undset og Kristin Lavransdatter venter ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da var det hell i uhell, da! Så flott at du hadde en god leseropplevelse. Av det du skriver, virker det å være ei sterk historie. Hvis du skriver om boka, kan du gjerne legge igjen ei lenke;)

   Spennende at du skal lese om Kristin! Det er stor litteratur, så jeg håper det faller i smak.

   Slett
 2. Hei

  Jeg har lest boken men ligger etter med omtalene på bloggen, denne tenkte jeg å skumlese litt gjennom før jeg skriver omtalen, men den kommer altså og jeg skal prøve å få den ferdig før fristen for april går ut.

  Når det gjelder boken for april så bytter jeg den til "Ulvetid" av Hilary Mantel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er grei, takk for beskjed. Det er ikke krise med omtaler her i gården, det viktigste er å lese. Likte du boka?

   "Ulvetid" godkjennes - gled deg, den er veldig god!
   Ønsker deg ei fortsatt fin uke:)

   Slett
 3. Jeg har hatt det så travelt at jeg ikke har rukket å skrive omtale ennå. Men den kommer :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt i orden, Silje! Likte du boka? Har tenkt på den sjøl, men aldri kommet så langt. Lesverdig?

   Ha en riktig fin helg:)

   Slett
  2. Ja, jeg likte den godt.
   God helg til deg og :-)

   Slett
 4. Jeg la inn omtale av min tyske bok tidlig i mars (7/3), men vet ikke hvordan jeg får formidlet dette videre til deg. Her ligger iallefall omtalen min.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å kopiere lenka (sideadressa, det som står i søkefeltet når du står i innlegget ditt) og lime den inn her i kommentarfeltet mitt. Det er bare å prøve:) I alle tilfelle svinger jeg innom sida di seinere i dag for å hente lenka. Takk for beskjed!

   Slett