fredag 28. desember 2018

Under trærne 2018

Hva er vel ei jul uten bøker? Jeg, som mange andre, ser på bøker som den beste gave og setter pris på å både gi bort og få. Jo flere bøker, jo bedre, og denne jula er intet unntak! Jeg har tidligere hatt noen forsøk på å styre bort fra bøkene og heller gi andre ting i gave, men ofte blir det litt feil lell, og jeg ender opp med ei bok i tillegg. Eller i steden for. Eller bare bøker. 

Liker folk å få bøker, da? De fleste, tror jeg. I alle fall her hos oss. Og i alle fall når giveren anstrenger seg og forsøker å gi noe som en tror eller veit mottakeren vil like. Visse hint gis jo når en snakker med folk og når en kikker i bokhyllene deres. En gir for eksempel ikke ei faktabok om andre verdenskrig til hun som aller best liker å lese dikt. Og til hun som er glad i musikk er det kanskje ikke midt i blinken med Trump-biografien. I hjem der serielitteratur er en høydare, er det muligens greit å styre unna de tyngste klassikerne. Og så videre. Og så lenge bøkene i verste fall kan byttes, er det vel ikke så ille? Da kan nemlig sjøl den mest innbitte bokmotstanderen eller den særeste leser velge seg ei bok helt sjøl, og lese... Og det er vel litt av poenget! 

Her er noe av det vi har bidratt med å legge under trærne i år:

Poetisk territorium
Julia spiser alt
Gnostiske essay
Redd Joppe - død eller levende
Værfolk
Peppa har en travel dag
Mørker mørke mørkt krystallar
Operasjon spøkelse
Mannen fra mengden og andre noveller
Sommerboken
Dinosauren brøler
Ren snø
Ingrid og Ivar feirer jul
Heidi
Julia setter seg
Essayet
Storm og Jentungen
Riskhospitalet
Operasjon sjørøver
Bowie: Album for album
En faktahest om politiet
Eliteserien 18
Lesekorpset og bokstavtyvene
To år, åtte måneder og tjueåtte netter
Johanne og Lyder - et forrykende uvær

Forhåpentligvis gir et flertall av disse titlene mang en hyggelig lesestund og minst like mange gode leseropplevelser i nære og fjerne hjem. Fortsatt god romjul, alle sammen!

6 kommentarer:

  1. God romjul til deg også, Hedda!
    Bøker er definitivt de beste gavene- i hvertfall når giveren har anstrengt seg som du skriver. I år har jeg vært litt på defensiven, så de eneste bøkene vi bidro med under juletrærne var "Til ungdommen", "Reisen til julestjernen", "Vårofferet" (Mytting) og Trilogien om "Gutten" av islandske Stefanson. Bøker jeg personlig går god for og har god tru på at mottakerne vil like.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Berit! Og så fine bokgaver du ga! Jeg hadde definitivt satt pris på dem, det håper jeg mottakerne gjorde også. Det som er så bra med å gi bøker, er at gaven ikke brukes opp eller blir borte sjøl om den blir lest. Den er alltid der, enten i hylla eller inni hodet, og en kan vende tilbake så mange ganger en vil. Heldigvis!

      Riktig godt nyttår!

      Slett
  2. Ingen bøker under mitt juletre i år, men det er nok fordi familien synes jeg har nok som det er hehe :D Og jeg pleier å kjøpe bøker i gave, men ikke i år. Noe som ble kommentert av min datter, hun var faktisk skuffet over at det ikke var lesestoff under treet. Dere har i alle fall mange gode titler.

    Ønsker deg og dine et fantastisk 2019 :))

    SvarSlett
    Svar
    1. En får jo aldri nok bøker! Så der tar familien din feil! Men jeg kjenner meg så igjen, for familien min tenker også det... De skulle bare ha visst!

      Håper du og familien får et supert 2019 - alle gode ønsker til dere!

      Slett
  3. Jeg får ikke bøker til jul, selv om dedt er det jeg ønsker meg. Det skyldes nok at de rundt meg synes jeg har nok bøker, de skjønner bare ikke gleden ved det å få bøker :-) Jeg gir derimot nesten bare bort bøker til jul. Litt på trass. (Men de aller fleste er glade for bøkene.)
    Ha et riktig godt nytt år!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er så sant, det er en stor glede å få bøker! Og en får jo aldri nok, sjøl om hyllene er fulle og flerfoldige bøker står i lesekø. Det er så masse kos med å kikke, bla i, bli kjent med og ikke minst glede seg til å lese alle de fine bøkene. Det er jammen bra du gir bøker - om det så er på trass! Jeg syns alt for mange har gått bort ifra det. Så fortsett:)

      Ønsker deg og dine et godt nyttår!

      Slett