tirsdag 19. januar 2021

Leseplaner 2021

Etter at alle oppsummeringer er unnagjort etter alle kunstens regler, kan jeg begynne med den obligatoriske planlegginga av året som kommer. Det skal kikkes og smugleses, glanes og vurderes, lister skal på plass, mange avveiinger skal foretas og endelige valg skal fattes. Ja, det er mye jobb, men minst like mye kos! Hva leseåret 2021 bringer, vites ikke, men her er i alle fall litt av det jeg ønsker at det skal være.

Med tre små, mann og stort hus, stor hage, bil, romslig garasje, hekker, busker, trær og bed, leikehus og full jobb har jeg i utgangspunktet nok å holde på med, om jeg ikke skal begynne å blande inn mine egne interesser og aktiviteter også. Derfor tør jeg ikke å sette det generelle lesemålet til mer enn 50 titler i år heller. I fjor gikk det akkurat med 51 leste bøker, og jeg har ingen grunn til å tro at det skal bli mer lesing i år - corona eller ei. Hverdagene er hektiske uansett, med kjøring og henting og handling og middag og lekser og klesvask og husvask og rydding og legging, og barna krever sitt og enda litt til hele tida, og etterpå er jeg heldig om jeg ikke tar en drunt på sofaen. Da sier det seg sjøl at lesetida er begrensa. Og helgene er egentlig enda verre! 

Derfor, altså, holder jeg meg på 50 bøker. Jeg skriver som i fjor: Alt over blir et pluss. Jeg vil også fortsette som i fjor, med henholdsvis Bokhyllelesing og Alfabetlesing, sjøl om det var forholdsvis lite progresjon på sistenevnte leseprosjekt i året som gikk. Å lese etter lister fungerer så godt for meg at jeg rett og slett ikke ser hvorfor opplegget skal endres på. Men når jeg kikker på alt som foregår hos andre bokbloggere, blir jeg mildt sagt frista. Det er et rikt utvalg av lesesirkler å velge i, og det er jo så moro å lese! Likevel melder jeg meg ikke på noe sted, jeg får heller ta en spontan deltakelse hvis jeg plutselig får tid og anledning.

I flere år har jeg øremerka en del av årets lesemål, og det vil jeg også fortsette med. Elleve titler skal forhåpentligvis leses i forbindelse med Bokhyllelesing 2021. I Alfabetlesing skal jeg forsøke å ta for meg resten av alfabetet, som er fra fra bokstaven P til Å. Dette tilsvarer 14 runder av leseutfordringa, men da jeg sannsynligvis ikke har titler på alle bokstaver, krympes det en smule, slik at jeg trolig ender opp med omtrent ti runder. For eksempel tror jeg ikke at jeg har bøker som begynner på Q eller Æ, og det er minst like dårlig med titler på X og Ø. Jeg tar det jeg har, men om jeg ikke har titler som begynner på den aktuelle bokstaven, går jeg videre til neste bokstav. Disse to leseutfordringene gir meg til sammen 21 titler, og jeg er da nesten halvveis til lesemålet allerede.

De resterende 29 titlene som skal leses for å nå lesemålet, styres i år som i åra før av to grunnleggende prinsipper:

 1. Å lese ut av egne ulesthyller, og implisitt her ligger en formulering om å ikke kjøpe nye bøker til lesesirklene, men ta fra det stadig voksende boklageret.

 2. Lese omtrent like mye av kvinnelige og mannlige forfattere, hvis overvekt helst med overvekt av førstenevnte. Det er viktig å framheve gode forfattere av begge kjønn, men statistikken viser at kvinnelige forfattere gis ut sjeldnere, omtales mindre og får færre priser. Derfor vil jeg løfte dem fram.

I tillegg kommer årets ønskebøker - bøker jeg har ekstra lyst til å lese i løpet av et langt leseår. Jeg fikk ikke innfridd alle i fjor, derfor blir det en viss grad av resirkulering i år også, i kombinasjon med noe nytt. Ønskebøker for 2021 blir som følger, i ikke ordna rekkefølge:

  1. Den guddommelege komedie
  2. Ei bok av Sigrid Undset
  3. Charlotte Brontës Professorn
  4. Den gylne notatbok
  5. Ei bok av Margaret Atwood
  6. Begynne på Olav Duuns bøker om Juvikfolket
  7. Den store Gatsby
  8. Noe av Shakespeare
  9. Bøkene om Dina
10. Falkejakt
11. Historien av Elsa Morante
12. Bodvars saga
13. Samlinga Kors, sverd og rose

Slik blei altså ønskeboklista for 2021 - ett punkt mindre enn i fjor. Men også i år består alle punktene av titler som har vært i heimen gjennom mange år, bøker som jeg mer enn gjerne vil lese, men ikke helt har tatt meg tid til så langt. Det blir spennende! Om du har noen av de samme titlene på leselista, eller noen av de samme forfatterne, er det bare hyggelig om du tar kontakt, så vi kan lese sammen.

Og med det er leseåret 2021 endelig sparka i gang!

10 kommentarer:

 1. Dante, Duun, Undset (Kristin-trilogien) og mer Atwood har jeg på tapetet i 2021. Har enda Gileads døtre og et par til av henne på vent her. (Hekseyngel og Hjertet er aldri alene)
  Dantes komedie blir nok et langlesingsprosjekt, aner ikke hvor tung den blir å lese, men den ser ikke lett ut. Samtidig er jeg ikke så god på sånn stykkevis og delt-lesing, jeg vil helst lese med litt flyt. Så vi får se. Vet ikke hvor gunstig det er med samlesing hvis tempoet blir veldig forskjellig, men vi kan jo i alle fall heie på hverandre og "skravle" litt underveis når/hvis vi leser bøkene samtidig.
  Dante håper jeg å få startet på i februar.
  Jeg kan prøve å lese Duun også da, Mennesket og maktene, som jeg har satt opp i hyllesirkelen, selv om jeg tenker å prioritere Sult av Hamsun fordi den er på 1001-lista og klassikerlista. Men jeg kan jo greie begge to.:)

  Lykke til med leseåret 2021:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leser "Gileads døtre" med Birthe nå, og den er kanonbra! Jeg prøver å lese sakte for at kosen skal vare lenge. Men det er jo ikke hyggelige ting hun skriver om... Håper du får lest snart!

   Gøy at vi har mange sammenfallende forfattere i år! Det er veldig interessant å kunne sammenligne litt, sjøl om en ikke nødvendigvis skal lese samme bok.

   Stilig at du også skal lese Dante! Vi kan gjerne lese sammen og starte opp i februar, så kan vi se om vi får motivert hverandre litt underveis. Det er jo et krevende verk - jeg har lest noen utdrag tidligere. Jeg tror som deg at det er helt avhengig av å få flyt. Men en må nok jobbe litt med seg sjøl for å komme dit.

   Lykke til til deg også:) Håper det blir et bra år!

   Slett
  2. Starte på Gileads døtre så vidt, da den kom, men det var i en periode med så mye annet tungt så jeg orket bare ikke å fortsette med den da. Og så føler jeg meg fortsatt til mettet på Atwood, uten at jeg vet helt hvorfor. Kanskje fordi det plutselig ble så mye av henne overalt etter at serien gikk på HBO.
   Men jeg skal lese den, ja.:)

   Ja, vi kan godt satse på å starte på Dante i februar.:) Kan være fint å motivere hverander litt underveis.:)

   Takk takk, det samme til deg:)

   Slett
  3. Jeg forstår godt at du ikke orka å fortsette. Det er ei bok en må være litt mentalt klar for å lese, være i riktig modus for å ta for seg. Ellers blir en bare opphengt i hvor grusomt det er, alt sammen. Jeg har ikke sett noen serie, hva synes du om den?

   Da sier vi det! 1. februar akkurat? Jeg gleder meg til å lese med deg :)

   Slett
  4. Er den værre en Tjenerinnens beretning ? Den likte jeg godt . Tv- serien var også veldig god. Jeg begynte å se sesong 2, men datt av etter er par episoder.Hvis jeg husker rett så tror jeg Gileads døtre og sesong 2 er noe av det samme. Må sjekkes for sikkerhets skyld..

   Ja, da gjør vi det:) gleder meg jeg også :)

   Slett
  5. Nei, det syns jeg faktisk ikke at den er. Der kommer vi jo veldig tett på Offreds skjebne, og det er helt grusomt. Her følger vi tre ulike kvinnelige hovedpersoner, og jeg opplever at blikket er mer distansert denne gangen. Ganske lett å lese, mye spenning, men en må holde trådene fra hverandre helt til det er på tide å flette dem sammen... I etterordet skriver Atwood at "Gileads døtre" er en slags fortsettelse av tv-serien, ja. Jeg er alltid så redd for å se slike serier, hva hvis de ødelegger absolutt alt!!

   Skal jeg lage et eget innlegg om Dante, der vi kan diskutere litt osv?

   Slett
  6. OK.
   Ja, du kan gjerne lage et innlegg om Dante.:)

   Slett
  7. Det kommer i løpet av noen dager, håper jeg:)

   Slett
 2. Virkelig en fin liste med bøker for året! Jeg blir gjerne med på "Den store Gatsby":)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Birthe! Og så gøy at du vil være med på den! Jeg har den klar, så det er bare å si ifra når du vil lese:) Om det er før eller etter Brontë, har ikke så mye å si for meg.

   Slett