torsdag 16. august 2012

Sommerstatus

Sommerferie? Nei, ikke her. Jeg begynte med høstens pensumlesing allerede i begynnelsen av juli, men mellom flytting, mangel på egen pc og at alle bøkene mine fortsatt ligger nedpakka i pappeskene midt i stua, blir det lite "bokkos" og mindre blogging. Jeg ser jo ikke bøkene mine, og sjøl om jeg leser, er det litt "ute av syne, ute av sinn" - det er noe annet med alle pappeskene... Men nå er de mange, nye hyllene endelig på plass og det nymalte arbeidsrommet mitt er på god vei fra kaos til orden. Denne helga skal jeg rydde og komme på plass, noe jeg gleder meg veldig til.

Den som har fulgt med her på bloggen, veit at jeg i løpet av sommeren har lest deler av det felleseuropeiske tekstkorpuset, som blant anna består av legender om kong Artur og fortellinger om Robin Hood, gude- og heltedikt, ættesagaer, ballader, historier, eventyr, sanger, religiøse forestillinger, overtro med mye mer. Det er et veldig sammensatt og spennende tekstkorpus som kan fortelle oss mye om middelalderens Europa, og da særlig Vest-Europa, med kjerneområdene Frankrike, England, Tyskland, Italia, Spania og Skandinavia. Det er ikke uten grunn at jeg leser dette nå. Bortsett fra at det er utrolig interessant og at jeg lenge har hatt lyst til å lese mange av disse gamle tekstene, skal jeg i høst ta et emne som fokuserer på mye av dette. Derfor har jeg nylig lest Soga om Tristram og Isond, og seinere i høst vil jeg blant anna få bryne meg på den imponerende Edda-diktinga.

Jeg skal fortsette med historie i høst også, denne gangen nyere verdenshistorie. Jeg gruer meg litt, fordi jeg er så glad i antikken, romertida og middelalderen, men ikke så begeistra for industrialisering, kolonisering og de grusomme verdenskrigene. Det er vel bare et onde jeg må komme igjennom... Jeg håper boka er god, sjøl om foreleserne har valgt å bruke ei gammal amerikansk pensumbok. Jeg skal også ha spesialisering, denne gangen kommer det til å dreie seg om Midtøsten. Det er ikke et område jeg kjenner så alt for godt fra før, så det blir interessant å se hva som blir fokus i faget. I tilfelle det absolutt ikke er noe jeg finner engasjerende, har jeg enda et emne å kose meg med (men som også kan by på store utfordringer, frykter jeg); nemlig Ex. Phil. Jeg har studert i mange år nå, men aldri surra meg til å ta forberedende! Bedre seint enn aldri, så nå er jeg godt i gang med de gamle grekerne, igjen.

Innimellom at jeg har kommet i gang med alt dette, har jeg også fått tid til å kose meg litt. Jeg har med andre ord ikke bare lest pensum i sommer, jeg har lest enkelte bøker av fritt valg også. En av dem er Sommarboken av Tove Jansson. Men mer om den, og Tristan og Isolde, og alt anna som jeg har lest, tenkt og sett, kommer seinere. Inntil da: fortsatt god sommer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar