fredag 19. juli 2013

Påminnelse: Mantel

Bildekilde: Press
Hybris, overmot, er slett ingen dyd i følge de gamle grekerne. Men det dukker jammen støtt og stadig opp likevel, og både Odyssevs og Agamemnon prøver seg, uten å lykkes. Når feilen først er ute, ligger utfordringa i å lokalisere hva en har gjort feil, hvor en har tråkka over, dernest prøve på nytt, i samsvar med det som er riktig i følge den gylne middelvei, etikk og moral. En skal helst også søke tilgivelse hos gudene, hvis mulig, og i alle fall være lutter øre når de kjefter. Går en djupt i seg sjøl i dette øyeblikket, finner en kanskje en sterk følelse eller tre, muligens skam kombinert med frykt og ydmykhet. Da blir gudene glade, for da er sjelen godt på vei inn i katarsis. Etter katarsis kan en begynne på ny frisk.

Og hva i alle dager har gudene med Hilary Mantel å gjøre? Vel skriver dama godt, men noen gudebegavelse vil jeg hittil ikke kalle henne (men jeg innser at det er muligheter for at jeg må spise i meg den linja seinere). Nei, overmotet gjelder meg sjøl, mine mildt sagt overdådige sommerlesingsplaner og dernest Ulvetid av Hilary Mantel (f. 1952). Boka, som er på 686 sider pluss tillegg, skal liksom, og da mener jeg liksom, være ferdiglest og omblogga på søndag. Førstkommende.

Og jeg, som av og til bruker mer tid på å planlegge lesing enn å lese, har hittil kommet igjennom knappe hundre sider. Denne dagen har nemlig gått helt bort i baking, rydding og andre huslige og høyst nødvendige sysler. I morra er det bursdag. Da gjenstår bare søndag, men er det bra vær, som det jo er meldt, drar vi på tur. Vips, er hele helga borte vekk, og boka er fortsatt ikke ferdiglest. Med andre ord kan Arto Paasilinna, som jeg hadde planer om å lese nettopp denne helga, fordi jeg innbilte meg at jeg da ville pløyd gjennom Mantel (uvisst når), ta seg ei bolle. Nå er jeg i gang med Mantel, og jeg skal fullføre, sjøl om ingen guder har kjefta nevneverdig og det egentlig er så som så med katarsisen.

Og jeg håper at du også har lyst til å lese Mantel, enten du aldri har hørt om henne før, er godt i gang, akkurat har begynt, eller leser i samme gromme tempo som meg. Her er det lav terskel! Boka er den første av tre og omhandler Storbritannias viktigste og mektigste mann, foruten kong Henrik VIII (1491-1547), nemlig Thomas Cromwell (1485-1540). Han skal ha vært utrolig intelligent og dyktig, både innafor jus, kirkesaker, diplomati, handel og økonomi. Han kunne mange språk og var både bereist og belest. Men hvordan kommer egentlig en håndverkersønn til makta? Og hva er det ved Thomas Cromwell som gjør han så verdifull for kongen? Og hvorfor, og hvordan, går det så skrekkelig galt?

Klok av skade, eventuelt midlertidig jekka ned noen hakk på grunn av hybris eller intens kakebaking i 32 stillestående plussgrader, sikter jeg meg inn på bokblogging en gang rundt månedsskiftet. Om det blir tilfelle eller ikke, gjenstår å se. Riktig god lesehelg!

8 kommentarer:

 1. Jeg hadde store planer om å lese Mantel men med all ferieringa så har datoen gått i glemmeboka. Drar den med meg til London i morra, så får den og Dårene bli reisekameratene mine :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, så bra! Da har jeg en grunn til å fortsette å lese! Når tror du at du kommer i mål? Kan gjerne finne en felles bloggdato, hvis du har lyst?

   Slett
 2. Denne boken har jeg på leselisten, men dessverre ingen utsikter til å få lest den til søndag...hehe, til det er det altfor mange andre bøker som skal leses og så er det ferie :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, da er vi to! Men så spennende at du også vil lese boka. Gleder meg veldig til å lese hva du synes (mon tro om vi er enige igjen?), så håper du får lest den om ikke så lenge.

   Nå er Woolfs essays på plass her i huset. Føler at jeg må komme igjennom litt mer Mantel før jeg begynner, så er mulig at jeg blir forsinka. Men lese, det skal jeg!

   Slett
  2. Jeg setter den på min prioriterte leseliste! Om du blir forsinket med essayene setter vi bare en ny dato :)

   Slett
  3. Ja, det bør du! Jeg er nå noen hundre sider uti og kan så absolutt anbefale boka videre. Men den tar tid, den er jo så omfattende. Må innrømme at jeg slår opp i leksikon og historiebøker ved siden av, for å få konkrete hendelser på plass i kronologisk rekkefølge (Mantel hopper jo litt). Og da tar det fort enda lenger tid...

   Flott, takk for det! Og nå er vel du på ferie - håper du koser deg!

   Slett
 3. Denne boka er bare helt fantastisk! Og jeg lover: etter ca 100 sider klarer du ikke å egge den fra deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi får se, Rose-Marie:) Hittil virker det veldig bra, men klarer Mantel å holde spenninga gående over nesten sju hundre sider? Jeg er skeptisk, men blir veldig glad hvis hun får det til!

   Slett