søndag 20. april 2014

Favorittforfattere: X, Y, Z

Etter å ha runda bokstaven W forrige måned, blei jeg sittende lenge å lure på hva i alle dager jeg skulle gjøre videre med disse innlegga. Å holde det gående, med kanskje én eller to favorittforfattere fordelt på alfabetets siste seks bokstaver, virka som en dårlig idé. Derfor samler jeg det resterende i to innlegg, som tar for seg tre bokstaver hver. Og her, på bokstavene X, Y og Z, fins det rett og slett ingen favoritter.

Det er dog ikke slik at jeg ikke har lest noen forfattere med fornavn eller etternavn på X, Y og Z. De fins i hyllene, så absolutt, sjøl om de er færre enn tidligere i alfabetet (som jeg har skrevet før, har jeg en lei tendens til å begynne med begynnelsen, A, stort sett alltid, og blir ofte avbrutt et sted mellom H og O når jeg kikker i bokhandelhyllene. Derfor synker antallet bøker per bokstav parallelt med jo lenger jeg kommer uti alfabetet.) Men det er altså ikke mulige alternativer det går på. Jeg opplever rett og slett at ingen av forfatterne når helt opp.

For eksempel Xinran (f. 1958). Jeg leste hennes Stemmer i natten (2003) ikke så lenge etter at den kom. Jeg har stor respekt for prosjektet hun her skriver om, og at hun setter fokus på vanskelige kår for kvinner i Kina. Hun driver et opplysningsarbeid samtidig som hun leverer argumenter som kan brukes politisk. Men den skjønnlitterære bearbeidelsen, med hun sjøl som bokas jeg, er kanskje ikke den beste. Språket er i stor grad klisjéfylt, og det er en nesten prekær mangel på undertekst. Som ei slags dokumentarbok er det derimot en grei utgivelse, men ingen favoritt.

Yvonne C. Kuhns (f. 1971) Det er trikken i ditt liv fra 2004 er rett og slett ei leseflause (muligens også ei forlagsflause). Overfladisk, utroverdig, kjedelig og uengasjerende er vel langt på vei dekkende for denne "kjærlighetsromanen". Jeg leste boka da jeg var rundt tjue, og burde sånn sett kanskje være midt i målgruppa tematisk: lengting etter Ham med stor H og riksmåls-m på slutten. Men det fungerte overhodet ikke. Skal jeg virkelig tro på at voksne kvinner oppfører seg slik?

Et annet eksempel er den kommersielle leserfavoritten Carlos Ruiz Zafón (f. 1964). Jeg leste Vindens skygge fra 2004 under stor tvil, etter å ha hatt den i hylla i over fem år. Den var rett og slett helt forferdelig, jeg sleit med å komme igjennom, og min eneste trøst da boka var ferdig, var at jeg kun ga 79 kroner for den. Jeg har ikke behov for å radbrekke bok og forfatter en gang til, de som er interesserte, kan heller ta en kikk på lenka over.

Hvem er dine favoritter på X, Y, Z?
Jeg har levert tre eksempler på leste forfattere som hver på sin måte ikke når helt opp til favorittstempelet. Men fins det noen som når opp? Har du falt for nobelprisvinner Mo Yan, eller holder du deg mer med Torunn Ystaas? Setter du pris på Jan Zahl eller heller du mer mot Stefan Zweig (som jeg enda ikke har lest)? Og hva med Markus Zusak, Francoise Xenakis, Zinken Hopp og Dikken Zwilgmeyer?

Håper dere alle har kost dere i påska, og at dere er klare til ny dyst på tirsdag. Inntil da - ha en fortsatt fin ferie!

2 kommentarer:

  1. Du har sikkert hørt det før, men du MÅ lese Zweig! Nå begynner det jo å komme ut litt mer av han på norsk også, for eksempel 'Verden av i går' og 'Sjakknovelle'. Jeg har ikke lest førstnevnte, men har skjønt at det er på tide (var vel Rose-Marie som mente det var noe av det beste hun har lest hvis ikke jeg husker helt feil). Sjakknovelle har jeg lest på engelsk, det var min introduksjon til Zweig. For en introduksjon det var. Senere har jeg lest en roman og flere novellesamlinger. Han skriver fantastisk godt og har et driv i historiene sine som ikke ligner grisen. Det som i starten virker som rolige romaner eller noveller utvikler seg til psykologiske thrillere. Han gir også interessante innblikk i hvordan det var å leve i Europa i mellomkrigstiden. Anbefales på det sterkeste!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for fin anbefaling! Jeg har lenge hatt lyst til å lese Zweig, og fikk enda mer lyst nå. Jeg bestilte tre eksemplarer av "Sjakknovelle" da den var på årets mammutsalg, men den viste seg å være umulig å få tak i. Det blei visst litt for fort tomt hos forlaget!

      Slett