torsdag 3. april 2014

Vårlesing, del II

Disse leseplanene blir rarere og rarere og lengre og lengre for hver gang jeg skriver dem, hvilket betyr at jeg enten må redusere leseambisjonene noen hakk på månedlig basis, eller endelig få ut fingern og komme i mål med de verste gjengangerne på lista, slik at jeg blir kvitt dem, en gang for alle (det funka for eksempel utrolig godt å skvisje inn Nedreaas i lesesirkelen til Bjørg). Men ikke i april, altså! Denne gangen forblir alt ved det vante. Noe som sjølsagt innebærer at Ragnhild Jølsen er med på lista denne gangen også. Innbakt er også en rask gjennomgang av det som faktisk blei lest i mars.

Ragnhild Jølsen
Trenger verken introduksjon eller mange linjene i denne sammenhengen. Målet er bare å få lest ferdig boka så fort som mulig, men jeg kjenner på meg at det nok ikke blir denne måneden heller. Det har noe med stemning å gjøre - Jølsen er intens, tett og tung, og passer veldig godt om høsten, men ikke så godt til lett, mildt vårvær og vårstemninger i sinnet. Jeg skal innrømme at det er ganske kjedelig med slike bøker en har hengende over seg, så jeg må nok ta tak. Snart. Kanskje det hjelper å dele opp målet om å lese Jølsen i to, og lese Brukshistorier for seg og Efterlatte arbeider til slutt.

Margaret Atwood
Skulle egentlig blitt lest i mars, men det blei ikke noe av. Jeg og Birthe prøver på nytt denne måneden. Og om du har lyst til å være med på en uformell samlesing av Flommens år mot slutten av april, er det bare å slenge seg på! Fordi boka er lang og intens, ser jeg for meg at det fort blir mai, så her er det ingen vits i å stresse.

Doris Lessing
Strengt tatt skulle også Doris Lessing leses denne måneden, i lesesirkelen til Bjørg, men en annen forfatter tok hennes plass. Så jeg og Lessing må forsøke igjen. Mest sannsynlig får jeg ikke lest noe av henne før i mai, eller etter siste eksamen i juni. Men det er greit.

Snorre Sturlason
Rom blei ikke bygd på en dag. Det er fortsatt en del igjen av Heimskringla, for å si det sånn.

Vera Henriksen
Sagaens kvinner er et fint supplement til Snorre, jeg leser dem litt parallelt, og derfor tar det tid. Har også fått lurt til meg en utgave av den historiske romanen Kongespeil, som jeg tenker å lese i sommer, så dette navnet kommer til å bli lenge på leselista.

Carl Frode Tiller
Ja, denne karen dukka plutselig opp i synsfeltet mitt, og denne gangen var det med dramatikkversjonen av Skråninga, og klart den blei lest! Også helt uten å ha planlagt det eller noe, da. Kryss til meg!

John le Carré
Lesesirkelbok hos Line for mars måned var spionthrilleren Spionen som kom inn fra kulden av den britiske forfatteren John le Carré. Bok lest og bok omtalt gir nytt kryss til meg, og en ny tittel å huke av på den eviglange 1001-lista.

Ingvild H. Rishøi
Av en eller annen grunn begynte tankene å gå nokså insisterende omkring La stå mot midten av mars, sjøl om jeg leste novellesamlinga for flere år sida. Det førte til et nytt innlegg om boka, sjøl om den ikke blei gjenlest.

Émilie Ajar
Jeg aner et tilbakevendende problem her (eventuelt systemfeil): Jeg planlegger å lese den ene eminente dama etter den andre, men ender opp med ymse mannfolk. Tredje kryss kommer nemlig fordi jeg leste ut den rørende og morsomme romanen Med livet foran seg mot slutten av mars.

Jules Verne
Og enda mer overraskende var det at Jules Verne plutselig dukka opp. Han sneik seg inn og tok plassen til Lessing i Bjørgs lesesirkel, hvor Afrika var tema. Men Jorden rundt på 80 dager er strengt tatt ikke ei Afrikabok, og dessuten var jeg rimelig seint ute også. Uansett blir det kryss - 1001-kryss også!

Per Olov Enquist
Endelig over på de faktiske lesemåla, ikke bare de som surrer i periferien og aldri blir ferdige, men der ambisjonene faktisk er på plass også: Denne måneden skal det leses Enquist. Anledninga er Ingalills biografilesesirkel, der temaet er noe idrettsgreier, og det nærmeste jeg kommer, er Enquists reportasjer eller lignende fra OL i 1972. I alle fall tror jeg at det var det det var. Vi får se. Innlegg planlegges rundt midten av måneden.

Cora Sandel
I Lines lesesirkel 1001 bøker er det Sandel som er aprilforfatteren. Jeg gleder meg veldig til å lese Alberte og Jakob for første gang, og har en aldeles nydelig utgave i hylla, som jeg fikk for mange, mange år sida. Det blir nok den første aprilboka for meg, bare jeg kommer i gang.

Oscar Wilde
I Bjørgs lesesirkel i månedsskiftet april/mai, skal det leses en europeisk klassiker. Der har jeg heldigvis mange å ta av! Valget har til slutt falt på Bildet av Dorian Gray, som jeg både leste og skreiv ei oppgave om på videregående, men som jeg ønsker å lese igjen.

Det blir med andre ord nok denne måneden også. Og skulle det knipe på noe å lese, har jeg virkelig nok av gode alternativer i hyllene - og mangfoldige kilo med bibliotekbøker som skal leses i forbindelse med masteroppgava. Påskeferien blir nok ikke så veldig ferieaktig i år heller...

Og med det ønsker jeg dere alle en riktig god lesemåned!

2 kommentarer:

  1. Wow, skal si du har mye på leselisten! Når det gjelder studier blir det bare slik at valgte bøker må bortprioriteres i denne perioden med innleveringer og eksamener, så det er ikke rart at listen din har blitt så lang. Jeg forsøker nok en gang med Flommens år, den ligger i alle fall klar selv om jeg ikke har åpnet den ennå. Og Jølsen har jeg ikke tenkt på en gang :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har virkelig hopa seg opp! Og jeg ser veldig fram til å redusere den igjen, sånn at den faktisk blir overkommelig. Men du har jo rett - med intense studieperioder blir det slik. Jeg skal også prøve "Flommens år" igjen, men er redd for at det kommer til å ta tid. Når er du i mål med ditt dette semesteret?

      Slett