mandag 23. mai 2016

Klar, ferdig, les!

Kriterier: Les ei novelle- eller diktsamling fra 2000-tallet
Når: Mellom 23. mai og 29. mai

Påmeldte:
Beathe skal lese Beethoven var en sekstendedel svart av Nadine Gordimer
Ingalill skal lese
Monika skal lese Pastoralia av George Saunders
Elida skal lese Utvalgte dikt av Kolbein Falkeid
Birthe skal lese
Elisabeth skal lese The assassination of Margaret Thatcher av Hilary Mantel
Berit skal lese Skogsus av Hans Børli og Jørn Areklett Omre
Pia skal lese
Silje skal lese By light we knew our names av Anne Valente
Åslaug skal lese Min mor har en saks i ryggen av Unni Lindell
Tone skal lese Enslige utsikter av Kolbjørn Falkeid
Silje skal lese Kvelningsfornemmelser av Chimamanda Adichie
Gro skal lese Aften rød, morgen død av Anne B. Ragde
Hedda skal lese Mellom trærne av Gyrðir Elíasson

Kjære alle sammen, nå kan du endelig spenne av deg festdrakta og la humla suse! Godvær eller ei, det er atter på tide å finne fram ei bok. Til fjerde runde av Bokhyllelesing 2016 vender vi blikket mot vår egen tid, og vi skal se hva forfatterne skriver om den i novelle- eller diktform. Altså: Velg deg ei novelle- eller diktsamling fra 2000-tallet henta fra egne ulesthyller, og les i vei. Du står helt fritt med tanke på språk og oversettelser, tematikk, forfattere og nasjonalitet og mer spesifikk undersjangerdefinisjon. 

Etter å ha vært i middelalderen ganske lenge med det islandske storverket Flatøybok, blir det godt med litt avveksling. Spørsmålet er bare hvor stor avveksling det egentlig blir. Boka jeg har valgt meg, er novellesamlinga Mellom trærne (2009) av Gyrðir Elíasson (f. 1961) - umiskjennelig islandsk, ja. Har det skjedd mye eller lite med skrivekunsten på sagaøya mens århundrene har gått sin gang? Vil de 47 novellene i Mellom trærne minne om tåtter og sagaer, eller ikke? Det blir nesten umulig å ikke skulle sammenligne bare bittelitt, sjøl om det kanskje vil vise seg at Mellom trærne funker helt fint uten intertekstuelle forbindelser bakover. Uansett gleder jeg meg til å lese - Elíasson, som debuterte i 1983, mottok Nordisk Råds Litteraturpris for denne boka i 2011. Hva skal du kose deg med?

Håper dere allerede er i gang med lesinga, og at dere koser dere! Blir du ferdig med både lesing av boka og skriving av innlegget før tida, er det sjølsagt ikke noe i veien for å publisere innlegget så snart du ønsker. Dersom du bruker lenger tid enn den oppsatte uka, er det også greit. Legg i alle tilfelle igjen ei lenke under her, under oppsummeringsinnlegget eller på sida for Bokhyllelesing 2016 når du er ferdig, slik at andre lesesirkeldeltakere finner fram til omtalen din. Er du ikke påmeldt, men har lyst til å delta likevel, er det bare å lese i vei på valgt bok. Beskjed til meg kan gis i etterkant, dersom du foretrekker det, eller du kan delta helt hemmelig. Oppsummeringsinnlegg ventes ei ukes tid etter at lesetida er avslutta, og der inkluderes lenker til alle som er ferdige med sine innlegg. En ekstra lokkebiff til en skeptiker er at god deltakelse belønnes: Mot slutten av året trekker jeg en heldig vinner som mottar ei bokpakke. Så kom igjen, hiv deg rundt og les!

Lykke til!

14 kommentarer:

 1. Åååå... Jeg har begynt å få dårlig samvittighet for at jeg kanskje "jukser"... Det har seg sånn at diktene til Hans Børli slett ikke er fra 2000-tallet, bildene til Jørn Areklett Omre er det. Forordet som er skrevet av den fineste finansministeren vi har hatt, Sigbjørn Johnsen, er både interessant og velformulert- og skrevet i den riktige perioden. Samlinga er gitt ut i 2015- jeg skal fundere litt, kanskje jeg kan finne flere forbindelser og argumenter for at valget mitt er "innafor"!
  Det skal uansett bli stas å gå inn i Børlis mørke, vare verden en enda en gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Berit, jeg syns dette er innafor, jeg. Diktene er kanskje ikke fra 2000-tallet, men utgivelsen er det. Og det teller. Kos deg med Børli! Gleder meg til å lese om boka!

   Slett
 2. Mitt valg er Anne B. Ragdes "Aften rød, morgen død". Hun skrev mange krimnoveller for A-Magasinet på slutten av nittitallet og disse er nå samlet i en bok som kom ut i 2012. Tror ikke jeg blir ferdig denne uken, men neste uke blir jeg det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for info, jeg skal oppdatere. God les!

   Slett
 3. Jeg leser Kvelningsfornemmelser av Chimamanda Adichie:-)

  SvarSlett
 4. Jeg er i gang med boken jeg skal lese, i tillegg holder jeg på å skumlese bøkene fra de to foregående rundene, omtale på de kommer rundt den 30 mai og 1 juni, om jeg klarer å holde meg til timeplanen :-P

  SvarSlett
  Svar
  1. Ojoj, så flott, Beathe! Det blir spennende å lese om bøkene. Kos deg!

   Slett
 5. "Utvalgte dikt" er lest: http://serieavhengig.blogspot.no/2016/05/bokhyllelesing-4-utvalgte-dikt.html

  SvarSlett
 6. Enslige utsikter, link til innlegget: http://tonesbokmerke.blogspot.no/2016/05/diktsamling-enslige-utsikter-av-kolbein.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, så hyggelig at du er med! Jeg skal oppdatere. Takk for lenke!

   Slett
 7. Jeg leste Pastoralia av George Saunders og novellesamlinga var sånn passe. Litt morsom, litt trist, men aldri nok til vinne meg over. Har gitt opp blogginga helt akkurat nå, så da får jeg rapportere her. Jeg har faktisk lest alle bøkene jeg skulle til nå, og skal snart sette i gang med Sommerboka. Den passer nok fint i varmen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbakemelding! Null problem med bloggpause - jeg skjønner deg godt. Hyggelig at du henger med likevel:) Kos deg med Jansson, den boka er nydelig!

   Slett