fredag 30. juni 2017

Murstein til besvær

I ulestreolen min er det mange tjukke bøker. Det er faktisk så mange av dem, at de totalt fortrenger de tynne bøkene og de med normalt sideantall. De har så til de grader tatt over hele reolen, og ikke bare de enkelte hylleplatene, men også golvet foran reolen og stabelen ved siden av og ekstrahyllene i de andre reolene og den store pappesken fra Mammutsalget og avlastningsbordet med bøker fra fjorårets Mammutsalg og gavebunken under bordet. Overalt hvor jeg ser, finner jeg tjukke, omfangsrike, digre, tunge, massive, omfattende, rikholdige bøker. Med andre ord: Mursteiner.

Hos meg har det altså hopa seg opp. Jeg plukker fram romaner, novellesamlinger, skuespill, diktsamlinger, essay- og artikkelsamlinger, barnebøker, biografier, ungdomsromaner, korttekstsamlinger og så videre for å lese etter hvert som året og lesehumøret går sin gang. Men de virkelig omfattende bøkene, de ulitmate, uoverkommelige klassikerne, det vil si eposene, de svært store romanene og de helt uforståelig omfattende utgivelsene, står igjen. De står og står i hylla til bokryggen begynner å falme og støvlaget på toppen er mjukt og grått. I alle fall nesten.

Fakta er at de står så lenge at jeg må lage leselister og legge leseplaner med omhu for å få lest dem. Jeg må planlegge og motivere, sette meg delmål og tvangslese, av og til må jeg krysse av hver eneste leste side for å i det hele tatt se at det går framover, at jeg stadig nærmer meg neste avsnitt, neste side, kapittel, del, slutten. Om jeg ikke gjør sånt, er jeg redd mursteinene kommer til å bli stående for alltid, i alle fall til barna har flytta ut og jeg igjen har makta over min egen fritid. Men jeg har jo lyst til å lese noe i år også. Og gjerne ei tjukk og god bok som begeistrer og fascinerer, interesserer og overrasker. Men hvilken bok er da det?

Og det er her jeg er nå. I leseutfordringa Bokhyllelesing 2017 er temaet for juni og juli å lese ei tjukk bok du lenge har utsatt å lese. Tjukk bok for meg er ei bok på mer enn fem hundre sider, eller med så tungt innhold at den tar svært lang tid å lese. Jeg har så mange! Og valgets kval er så omfattende at jeg nå, per i dag, fortsatt ikke har valgt bok og kommet i gang med lesinga. Jeg er med andre ord nesten en måned forsinka, og mursteinene ler fra topphyllene, der de skuer ned på meg.

Hva er det jeg så har å velge i? Hvilke bøker er det som humrer og ler innimellom omslag og stive permer? Jo, det er ingen ringere enn Det annet kjønn, Idioten, Middlemarch, Den gylne notatbok, De besatte, Sin egen herre, Usynlig mann, Den guddommelege komedieDon QuijoteChristianus Sextus, biografien om Fjodor Dostojevskij, FaustBuddenbrooks, Den store SertãoHistorienJuvikfolke, Blikktrommen, Rødt og svart, Frederica-kvartetten, Mannen uten egenskaper, Moby Dick, Bjørndaltrilogien, Barnas bok, Mårbacka-trilogien, Rosens navn, Herodots Historie, Sannheten om Harry Quebert-saken, Dekameronen, På sporet av den tapte tid, Michel de Montaignes Essays, Olav Audunssøn og hans barn, Kvinnen på Wildfell Hall, Romerrikets historie, Kleopatra, Sagakongene, Herr Tristram Shandys liv og meninger og så videre og så videre og så videre.

Valget er verken lett eller enkelt. Jeg har jo lyst til å lese disse bøkene, ellers ville jeg ikke ha ønska meg dem og kjøpt dem, men jeg har ikke lyst til å ikke ha lyst til å lese dem. Ikke vil jeg ha dem på utstilling heller, og stadig bli minna på at jeg nettopp ikke har lest det jeg burde lese. Ulestreolen min er ordna etter anskaffelsesdato, slik at det virkelig begynner å haste med enkelte titler. Jeg kan da vel ikke ha ti år gamle uleste bøker på lur? Da er det på tide å gjøre opp status!

Men klassikere kommer en ikke utenom. De bør og skal leses, og for min del må de leses også. Jeg syns det hører med til allmenndannelsen, og jeg lærer i tillegg så vanvittig mye av dyktige forfattere! Sånn sett burde det være en glede å lese tjukke bøker. Det som er problemet, er tid og muligheten til å kunne fokusere. Med små barn kan en sjeldent lese lenge i fred og ro. Og enkelte av de nevnte bøkene, krever fred og ro og konsentrasjon over lengre tid, noe som er utfordrende når hverdagen er delt opp i svært mange gjøremål. 

De tjukke bøkene er altså noe til besvær akkurat nå. Og jeg kjenner at jeg heller litt mot å lese Sigrid Undsets andre bind om Olav Audunssøn, ei bok jeg likevel har på leselista i år, framfor å gå i gang med ei ny ei, som kanskje ikke begeistrer nå i sommervarmen. Men hvem veit, sommeren er lang og den endelige sommerleselista er fortsatt ikke helt på plass.

Lykke til med sommerens bokvalg, og god les! 

12 kommentarer:

 1. God lesesommer til deg også.:)
  Kjenner godt til problemet med de tykke bøkene..
  Men du, den Harry Q-saken går fort å lese. Lystlesing, en lesefest som går unna.:) Artig sommerbok!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme, Anita! Ja, de har virkelig en tendens til å hope seg opp. Er glad jeg ikke er aleine! Så skal det også sies at det er mange tidstjuver der ute, så det har jo litt med prioriteringer å gjøre også. Takk for tips, da kan det hende jeg kikker litt på den:) God sommerles!

   Slett
 2. Ta Buddenbrooks! Ei av dei beste bøkene eg har lest, og det går så fort unna. Wildfell er og meget god, og heilt annleis enn Jane Eyre.

  God mursteinslesing!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, det var overraskende! Helt ærlig så har jeg hørt veldig lite positivt om Thomas Mann, så det var hyggelig at du liker boka så godt:) Og Wildfell ser jeg stadig på, men det er nettopp det at den er skrevet av den tredje søsteren som gjør meg litt usikker. Sjølsagt skal den leses, men jeg vil at alt skal klaffe.

   Takk det samme! Og god sommer!

   Slett
 3. Ja, her har du litt av hvert å velge mellom! Og mye bra, både noe jeg har lest, og mange jeg skulle ha lest. Ønsker deg en god lesemåned og god sommer, med eller uten murstein.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, og takk det samme! Ja, jevnt over er vel kvaliteten på bøkene svært god, men det var denne tida, da... Jeg liker krevende bøker, men alt til sin tid.

   God lesesommer!

   Slett
 4. Ser vi har mange av de samme uleste mursteinene å velge fra. Jeg vil slå et slag for Den gylne notatboka, det er en av mine absolutte favorittbøker. Jeg er per i dag godt i gang med to mursteiner, men den ene (SPQR) kjøpte jeg i år så den er teknisk ikke bokhyllebok ut fra min definisjon. Så for meg blir det fantasy igjen - selv om planen egentlig var Bleak House.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips - jeg kan huske at du har nevnt Lessing tidligere, og det er ei bok jeg virkelig har lyst til å lese. Det jeg har lest av henne hittil har vært veldig bra, så jeg ser fram til å virkelig oppdage forfatterskapet hennes. Godt at du er gang med to mursteiner - det er imponerende! Ønsker deg en riktig god lesesommer:)

   Slett
 5. Kjenner meg veldig godt igjen i denne problemstillingen. Jeg har ikke vært med på de siste rundene, men denne skal jeg klare å være med på. Mursteinsfobien må jeg gjøre noe med, for som deg har jeg haugevis av tykke bøker i bokhyllen som jeg har lyst til å lese. Blikktrommen og Moby Dick befinner seg ulest i mine bokhyller også, i tillegg til en drøss med andre. Har virkelig ingen ide hvilken jeg skal velge. Lykke til med ditt valg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, innimellom er det virkelig ikke lett! Det er godt det er flere av oss. Du får si ifra om du vil lese sammen, kanskje vi klarer å heie hverandre gjennom ei tjukk bok eller to? Jeg er frista til å bare lukke øya og la handa velge, eller å spørre mannen min om å plukke fram ei bok til meg. På den måten slipper jeg å velge sjøl;) Men det er nok en fare for at det blir Sigrid Undset. Jeg koser meg sånn med bøkene hennes og har veldig lyst til å lese ferdig om Olav Audunssøn. Det er bare å hive seg på:)

   Godt bokvalg, og riktig god lesesommer!

   Slett
 6. En god løsning er lydbok. Har akkurat hatt en på øret og malt hus i 42 timer. Tiden gikk så fort. Jeg skrev om den i dag, så da er det bare å gjette hvilken som varer i 42 timer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips, Ingun! Jeg har ikke hørt på lydbok på evigheter, det er ikke så lett å kombinere med små barn, men når de har lagt seg har jeg jo mulighet. Men det er annerledes å lese papirboka, og når jeg først har den på plass i hylla, så vil jeg jo gjerne lese den.

   Ønsker deg en riktig god sommer!

   Slett