Det gikk så fort! Det er nesten som om hele 2018 blei borte i en eneste stor, kjempelang og utrolig rotete dag, full av flyttekaos og uante mengder med snø og mye jobbing og kjøring i barnehagen og leksehjelping og varmebølge og babygulp. Det er visst dette som er livet! Men jeg rakk å lese litt også, innimellom alt det andre.
Leseåret 2018 har vært litt labert for min del. Privatlivet har tatt en god del plass, men slik er det når en er så lur og får tre unger. Egentida blir lik null, alt går i surr, og alle andres behov må settes før ens egne. Når en først har noen sekunders ensomhet, skal en gjerne dusje, rydde stua, vaske badet, støvsuge trappene, pakke ut av flytteeskene, dra på røysa, henge opp bilder, hente posten, handle mat, gå ut med søpla, svare på meldinger, klippe plenen, måke snø, ringe opp noen som har ringt, stable ved, planlegge middager, rake, lage middag, pynte til jul, bake kake til dugnaden, dra på foreldremøte, skru opp panelovner, henge opp gardinstenger, bruke et gavekort eller en tilgodelapp før den går ut, kjøpe nye sokker til den eldste, lue til den midterste, huske bleier til den minste, skrive litt, planlegge barnebursdag, svare på noen e-poster, skrive julekort, leite etter broddene, eller skia, eller skøytene, eller støvlene, eller vottene, pakke inn gaver, kjøre, levere og hente, bestille feiing, purre på håndverkerne, betale regninger, sette skolepaden på lading, stryke duker, skure steikepanna, kjøre en ovnsrens, sortere klær, vaske klær, brette klær, rydde klær, lappe klær... Og så var det ikke mer egentid for denne gang, og en har flaks om en faktisk fikk vært aleine på do.
I fjor leste jeg 66 bøker. I år stoppa det så tidlig som på 36. Det er en kraftig nedgang, rett og slett rekordlavt! Og litt flaut! Men likevel er jeg fornøyd, for jeg veit at jeg ikke kunne fått til mer. Ikke med det livet her, ikke nå. Men i år, eller neste år, eller året etter det, er det nok mulig å få mer lesetid. Når kaoset har roa seg. Eller når det verste småbarnskaoset er erstatta med et annet type kaos. I tillegg til disse 36 voksenbøkene, primært romaner, har jeg også lest store mengder bøker med og for barna. Fjorårets Sommerles var en kjempesuksess hos oss, hele familien var med, og vi har hørt lydbøker (omtrent alt av LasseMaja og Detektivbyrå nummer 2, og alt fra Ludde til Roald Dahl), lest massevis av bildebøker, pløyd gjennom alle lesestartbøkene på biblioteket og funnet fram til en god stabel med barneromaner. Om dette hadde blitt lagt til, hadde antallet leste bøker sannsynligvis vært rundt hundre, om ikke mer.
Antallet leste bøker tilsvarer tre titler i måneden. Jeg har lest nokså jevnt fram til babyen kom, deretter blei det naturligvis mer sporadisk. Jeg har skrevet om de fleste titlene, noe jeg er fornøyd med - unntatt alle barnebøkene. Der har jeg i stedet løfta fram noen enkelttitler gjennom året.
Totalt blei det 62 små og store blogginnlegg i 2018. Det er en nedgang på tolv fra ifjor, men med de ovennevnte tidstjuvene å konkurrere mot, og flere attpåtil, syns jeg ikke det er så ille. Jeg skreiv i snitt hver femte eller sjette dag, men med mye variasjon: En måned kom det kun ett innlegg, to andre måneder kom det til sammen 16. Resultatet er nest lavest i løpet av mine år som bokblogger, kun slått av oppstartsåret med 36 innlegg.
Videre er fjorårets bokfordeling slik:
- 32 av 36 bøker er skjønnlitterære titler
- av disse er 23 titler romaner, 4 er lyrikk, 3 er noveller/sagaer, 2 er for ungdom
- kun 1 av 36 titler går under kategorien sakprosa, 3 er tegneserier
- 21 titler er skrevet av kvinner, mot 15 skrevet av menn
- 25 av 36 bøker var fra egne ulesthyller
Noen bøker var ekstra spesielle også i 2018, og det er de utvalgte titlene som faller under kategorien ønskelesing - bøker jeg veldig gjerne vil lese i løpet av gjeldende år. For 2018 var det følgende bøker:
1. Alexander L. Kiellands samla verker (4 bind, gjenstår 2)
2. Monika Fagerholm
3. Larmen og vreden av William Faulkner
4. Jens Bjørneboe (3 bøker, gjenstår 1)
5. Kvinnen på Wildfell Hall av Anne Brontë
6. Begynne på Olav Duuns bøker om Juvikfolket
7. Det annet kjønn
8. Per Olov Enquists sjølbiografi
9. Ei bok av Margaret Atwood
10. Falkejakt
11. De fortapte spillemenn
12. Jane Austens Fornuft og følelse
13. Christianus Sextus av Johan Falkberget
14. Noe av William Shakespeare
15. Arkitekt
Jeg er slettes ikke i mål med alt, blant annet veit trofaste lesere at Kielland er en gjenganger på den månedlige leselista mi. Kun ett Kiellandverk blei lest i 2018, nemlig Fortuna. Videre fikk jeg lest Glitterscenen av Monika Fagerholm, mens William Faulkner fortsatt er ulest. Jens Bjørneboe kan jeg derimot krysse av, for jeg kom i mål med Jonas på vårparten. Og Kvinnen på Wildfell Hall koste jeg meg masse med! Olav Duun hører med blant de uleste, sammen med Det annet kjønn, som jeg hadde planlagt å lese sammen med Birthe i fjor høst. Dessverre gikk det ikke. Per Olov Enquists sjølbiografi har jeg mindre enn femti sider igjen av. Ei bok av Atwood er det også blitt, nemlig diktsamlinga Susanna Moodies dagbøker. Og det var det. Ikke heidundranes innsats der heller, altså, men bra nok.
Og med det gjenstår det bare å takke for 2018! Takk til alle dere som leser, tenker, skriver og kommenterer, som tipser og informerer, og som er med på å gi meg fine timer her og på andre bokblogger. Godt nytt leseår til dere alle!
Bekymre deg ikke over antall bøker, det kommer til å stige igjen når ungene blir større. Jeg spiste bøker før i verden, til og med mer enn nå. Så kom ungene. Bom stopp i flerfoldige år. Nå er jeg tilbake på +-/100 bøker i året uten anstrengelse. Det er en tid for alt. Det viktigste er å nye de (få) bøkene du får lest. Godt 2019-leseår :)
SvarSlett(nyTe ja ;)
SlettTakk for det - jeg satser veldig på at du har rett! Men sånn er det jo, disse barna kan ikke vente, men det kan bøkene. Og som du skriver, det viktigste er å kose seg med det en leser. Og det gjør jeg heldigvis, bortsett fra at jeg opplever at nesten alt er så seigt å komme i gang med, som om jeg har fått dørstokkmil på lesing. Det er jo fordi det tidvis er kjempevanskelig å fokusere. Men det bedrer seg, det også.
SlettRiktig godt nyttår til deg og dine!