onsdag 10. april 2013

Enda et salg...

Etter mammutsalget er det kilosalg. Alltid. Men det er risikable greier. De beste godbitene forsvinner jo i løpet av mammutsalgets første dager. Salgsbord og torg går fra å være breddfulle til å bli slunkne. Kundene står i lange køer gjennom lokalet og personalet er dobla. Det gjelder å plukke til seg det en har mest lyst på med en gang! I dagene etterpå er det et sjansespill verre enn lotto. Kommer de gode romanene, de fine oppslagsverka og de mest interessante fagbøkene ligge igjen? Og hvor lenge?

I min lokale Librisbutikk er jeg en hyppig kunde nå i mars-april. Først bestiller jeg alle mammutbøkene jeg vil eller tror jeg vil ha. Så kommer jeg for å vurdere og hente dem, og da går jeg i tillegg igjennom alt de har lagt fram fra eget lager. Det pleier å være flere hyllemeter innafor alle sjangre, og prisen er allerede mer enn halvert. Jeg ser særlig på romaner og fagbøker til meg sjøl og familien. Etter ei ukes tid er jeg tilbake igjen, primært for å handle bokgaver som det er kjekt å ha på lur i løpet av et hektisk vårsemester.
Tre uker etter mammutsalget begynner kilosalget, og da må jeg også innom. Når det er veldig rimelig, senkes ofte grensa for hva som er greit å ta med seg hjem... Noen ganger er mengder av pocketbøker med på kilosalget, og da kan en gjøre svært gode kjøp! Og hver gang oppdager jeg helt nye titler på kilosalget enn det jeg tidligere har registrert, og mistenker at bokhandelen har store lagre av salgsbøker i kjelleren som de henter fram ved høve.

Etter kilosalget er det ofte posesalg på de bøkene som fortsatt ligger igjen. Noen ganger er det nesten ingen titler. Andre ganger er det svært mange, og en kan gjøre knallkjøp. Store deler av titlene består av gjørebøker (strikking, matlaging, snekring), lyrikk og dramatikk, men også en mengde for lengst utdaterte fagbøker for datanerder legges fram. Den gruppa inkluderer ikke meg, og jeg går derfor i en vid bue utenom alt som det står "for dummies" på. Utgåtte forskrifter og skolebøker som ikke lenger brukes har også en naturlig plass på salget, og jeg må jo skumme titlene, enda en gang. Nedimellom og innimellom ligger det kanskje ei og anna bok som fortjener litt oppmerksomhet, og når boka koster mellom fem og sju kroner, er det vanskelig å la være, sjøl om hyllene hjemme for lengst er fylt opp.

Nå er vi i kilosalgsfasen her i byen, og jeg har nylig vært innom bokhandelen atter en gang. Og denne gangen var jeg ganske fornøyd med tanke på hva jeg fikk og til hvilken pris. For under fire hundre kroner fikk jeg:

en biografi om Henrik Ibsen
Språk og historie - en oppdagelsesreise
Filosofiens annet kjønn
Nye veier til barneboka
Poetisk territorium
ei tjukk bildebok til ungen
Folkelesnad
Mystikk og magi i norsk folketro

Om med det blir det kjøpestopp til semesterstart i august/september. Tror jeg...
Fortsatt god bokuke!

6 kommentarer:

 1. Fort gjort å handle på salg ja... Jeg gikk amok i februar og mars, fullstendig amok... og skulle ikke kjøpe flere bøker. Jada, det er lett ;-) Det er imidlertid kjekt med kupp!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt for fort gjort, egentlig... Kanskje butikkene bør innføre restriksjoner? Kupp er alltid fint! Da tenker en jo mer på hvor billig det er, enn hvor mye det faktisk koster.
   Også er det lett å bestemme seg for å ikke kjøpe, ja. Men vips! så er det på'n igjen. Plutselig står en der, og skal "bare" ha tre-fire-fem bøker;)

   Slett
 2. Haha, tror du...

  Jeg tror sommeren må være den verste årstiden å innføre kjøpestopp med all den tiden man har til å late seg i solen med gode bøker. Jeg ønsker deg uansett lykke til ;)

  Selv har jeg akkurat brukt 600 kroner på bookdepository og innfører dermed kjøpestopp resten av måneden. Det blir spennende å se hvordan det går.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er stor vekt på ordet "tror" her! Det blir nok ikke enkelt, men jeg håper det går greit. Det er så fullt her på arbeidsrommet at bøkene ligger i stabler på golvet, en grei indikasjon på at jeg kjøper mer enn jeg leser. Det må jeg snu, i alle fall for i sommer!

   Har aldri hørt om nettsida du nevner, og er egentlig glad for det...;) Da hadde det nok vært enda mer her. Sjøl om jeg ikke leser så mye på engelsk, samler jeg jo på serier på engelsk, f.eks. CLE-bøkene.
   Kjøpestopp i tjue dager kan være vanskelig nok, om fristelsene er store. Lykke til!

   Slett
  2. Det er godt mulig jeg burde forstå referansen, men nå ble jeg veldig nysgjerrig på hva CLE-bøkene er.

   Jeg må rydde i bokhyllene mine jevnlig og gi vekk poser med bøker til Fretex for å unngå plassmangelproblemet, så jeg kjenner godt til den situasjonen. Samboeren min klager stadig vekk på alle bokhaugene som ligger rundt omkrig og på alt vi ikke får plass til fordi vi har så mange bokhyller.

   Slett
  3. CLE eller bare CL, Collector's Library. Se her: http://www.collectors-library.com/ Pen og hendig, og veldig fin serie, i alle fall hvis en er glad i klassikerne! Hvis du har sett den lille serien til Aschehoug, med gullsnitt osv, veit du nå hvor de har rappa det fra.

   Har aldri gitt bort bøker til Fretex, tror aldri jeg vil heller! Men sjøl om vi flytta i fjor, får jeg jammen klager, jeg også. Heldigvis klarer jeg å isolere det meste på mitt eget rom, men nå eter det seg ut av de sju hyllene her inne, og videre inn på stua...;)

   Slett