søndag 17. november 2013

Fra A til Å

Lister er og blir supert! Særlig fordi en slipper å klekke ut så mye sjøl - noe som kommer godt med i disse eksamenstider, hvor hjernen mest av alt trenger pause. Derfor hopper jeg nå elegant bort fra Chris Barker, ikke helt for alltid enda, men den tid kommer snart (to kapitler igjen), og hit, hvor en alfabetisk gjennomgang av ymse favoritter, lesevaner, bøker og forfattere venter. Fordi originalen er på engelsk (samt tre spørsmål på svensk), vil jeg også forholde meg til det i spørsmåla. Ellers er det ikke mye logikk igjen i det alfabetiske. Denne er henta fra Labben og Vibeke (svenske spørsmål).

Author you've read the most from:
Allerede da jeg var omtrent åtte år, var jeg jevnlig på folkebiblioteket og lånte alt jeg fant av en og samme forfatter. Hvorfor jeg begynte med det er jeg usikker på, men at jeg ville lese alt, i kronologisk rekkefølge, var sikkert. Derfor var det blant anna en vinterferie hvor jeg drassa med meg sikkert åtte Angela Sommer-Bodenburg-bøker opp på hytta (her kan jeg legge til at vi ikke akkurat kunne kjøre til døra; vi måtte parkere noen kilometer unna og gå på ski opp, alt vi hadde med måtte bæres eller trekkes i pulk), og en påskeferie som totalt var dominert av Roald Dahl. Og så videre. Andre diller var Anne Cath.Vestly, L.M. Montgomery, Lise Knudsen, Tone Kjærnli, Maria Gripe, Arne Berggren, Kjersti Scheen, Astrid Lindgren, Ole Lund Kirkegaard, Thorbjørn Egner, Klaus Hagerup, Harald Rosenløw Eeg med mange flere. Jeg fortsatte i samme stil i mange år, og fram til i dag vil jeg egentlig helst begynne først i forfatterskapet. Om noen anbefaler en forfatter, er jeg raskt ute med å sjekke debutboka. Men hvem som egentlig leder dette løpet, aner jeg ikke. Av romanforfattere vil jeg tro Atwood, Skram, McEwan, Enquist o.l. ligger langt framme med tanke på antall leste bøker.

Best sequel ever:
Jeg er ikke så gira på oppfølgere, og må innrømme at jeg ofte er strengere mot bok nr. to enn ellers. Det skal som regel enda mer til for at boka skal stå støtt, og balansegangene er hårfine. Men Brakk av Sigmund Løvåsen er utrolig solid. Og jeg må også trekke fram de innsiktsfulle og følsomme verkene til Torborg Nedreaas. Over mange år skriver hun om ungjenta Herdis i både noveller og romaner. Her er det kort til Herbjørg Wassmos Tora, som også står godt i alle tre bøker. Hellemyrsfolket er et annet verk jeg ikke kommer utenom.

Currently reading:
Chris Barker. Katrine Fangen. Giddens. Foucault. Hellesnes. Randall Collins. Kvale og Brinkmann. Og noen flere pensumbøker. Samt Torborg Nedreaas, som ikke er pensum, og som jeg av nettopp den grunn koser meg utrolig mye med.

Drink of choice while reading:
Det blir stort sett alltid vann, og av og til kakao, avhengig av årstid, bok og humør.

E-reader or physical books:
Ingenting med e her i gården, her er det kun papirboka som gjelder. I løpet av en vanlig dag jobber jeg mye med forskjellige ting på skjerm, jeg både leser og skriver. Alt foregår jo og ligger ute på nettet. Så da blir jeg gåen i øya og løen i huet, og synes papirboka er helt himmelsk å komme til. Ingen planer om å endre vanene heller.

Fictional character you probably would have actually dated in high school:
Umulig tullespørsmål. Er det en ting jeg ikke tenker på når jeg leser, så er det vel det... Og hva med de historiske romanene? Kan jeg svare Cromwell? På hans tid fantes jo verken high school eller dating! Jeg, som så mange andre, kunne vel tenke meg en type som Mr. Darcy eller Mr. Rochester eller noe sånt, men realiteten ligger vel nærmere Geir hos Løvåsen, Robbie hos McEwan eller Arvid hos Petterson.

Glad you gave this book a chance:
Oj, det er nok blitt en del titler etter hvert. Jeg tenker som regel at det er en mengde bøker som ikke er noe for meg, men så leser jeg om boka flere ganger, den fester seg i huet og blir gradvis "bedre". Plutselig ender jeg opp med å kjøpe den. Det var det som skjedde med Ut og stjæle hester, som jeg leste mange år etter alle andre. Andre ganger får jeg bøker i gave og er så skeptisk at de står uleste i hylla i mange år. Slike bøker er f.eks. Bondestudentar av Arne Garborg og Orlando av Virginia Woolf. Jeg tenkte at jeg var for ung. Men det gikk greit! Veldig glad for at jeg har lest dem, alle tre.

Hidden gem book:
En skjult skatt denne høsten var Uten dekning av Lise Knudsen.

Important moment in your reading life:
Det var ganske stort å kunne lese aleine på senga hver kveld helt sjøl, og velge bøker helt aleine, mens mamma leste Narnia om igjen for lillebror. Og jeg kommer heller aldri til å glemme den første boka jeg kjøpte sjøl: Charlie og den store glassheisen. Den fant jeg i en bokhandel på Otta til 171 kroner og måtte bare ha den. I en lang periode hadde jeg dilla på Kysse, sa Heidi, og jeg levde meg så innmari inn i bøkene til Torbjørn Moen og Harald Rosenløw Eeg etter å ha møtt de respektive forfatterne. Ellers står det også sterkt for meg da jeg som trassen tenåring ikke ville lese bøkene skolen hadde lagt opp, og mamma begynte å lese Soga om Gunnlaug Ormstunge høyt. Fyttirakkern for ei soge! Og seinere har det bare balla på seg.

Just finished:
Hundre år av Herbjørg Wassmo. Det kjentes jaggu litt som hundre år for meg også. Omtale kommer.

Kinds of books you won't read:
Jeg kan være fordømmende, så i denne sekken er det plass til mye rart. Avhenger av dagsform, rett og slett. Men jeg har aldri lest en slapp serieroman fra Bladkompaniet eller lignende. Jeg skyr unna det meste som bare fins på dagligvarebutikken eller kan kjøpes på postordre. Er ingen tilhenger av amerikansk massemorderkrim, ei heller technotrillere, spenningsbøker fra finansmiljøet, vidunderlige beretninger fra Kreta, herlig romantiske eventyr fra New York eller tåredryppende fortellinger fra noen med en dødelig sjukdom. Er heller ikke så interessert i kalde fakta fra krigens dager. Titler med shop-noe hopper jeg over, i likhet med alt som lukter av koke-suppe-på-spiker (røft dømt utifra omslag og baksidetekst) og faktiske kokebøker. Trender med cakepops og poptarts og tartcups eller hva nå det heter, interesserer meg ikke, og i likhet med de fleste "gjøre-bøker", får de stå urørt i bokhandelhyllene. Jeg har da viktigere ting å gjøre enn å bruke hobbylakk på gamle møbler og å hekle julekuler!

Longest book you've read:
Som verk kommer vel Ringenes herre rimelig høyt opp. Ellers blir det titler som Den blinde morderen, Saman er ein mindre aleine, Ulvetid, Anna KareninaUtvalgte emner i katastrofefysikk og En svunnen tid. Og mange flere har jeg på lager! Jeg kvier meg litt for de virkelig lange bøkene, men Hilary Mantel beviste at jeg ikke har noe å frykte. Så jeg får vel kaste meg uti det litt oftere.

Major book hangover because of:
Etter at jeg hadde lest Stormfulle høyder første gang, var jeg i et nokså underlig humør. Jeg var full av beundring over verk og forfatter, men grinete for at ikke jeg kunne være med i fortellinga på ordentlig. Så leste jeg den en gang til. Etter å ha lest ferdig Ulvetid nærma jeg meg noe som kunne minne om abstinenser. Har jeg hørt.

Number of bookcases you own:
Jeg har to hos mamma med egne bøker og låner ut to til litt ymse, på loftet har jeg åtte bokesker fulle, på stua lagres leksikon og andre verk i sjenken mens barnebokhylla står framme, i gangen nede har vi ei hylle, men i den er det også litt spill o.l., og på kontoret har jeg sju hyller. Pluss noen hauger på golvet.

One book you have read multiple times:  
Den første jeg tenker på her er faktisk Norsk litteraturhistorie av Per Thomas Andersen, som jeg har lest mange ganger. Haugtussa av Arne Garborg har jeg i alle fall lest fire ganger. Da jeg var lita leste jeg som sagt Kysse, sa Heidi om att og om att i en periode, men også Den mystiske sommeren fikk gjennomgå. I voksen alder vil jeg hittil heller lese noe nytt enn på nytt, men likevel har jeg lest Styrtet engel, Stormfulle høyder, Litterær salong og en rekke av sagaene flerfoldige ganger.

Preferred place to read:
Hjemme, på arbeidsrommet eller i sofaen.

Quote that inspires you/gives you all the feels from a book you've read:
Jeg er så dårlig på dette med sitater og finner sjelden noe bra når jeg leiter. Det første jeg kommer på er at jeg lo godt av Per Olov Enquists uttalelse tidligere i år (mars 2013): Det finns ju ett tabu i dag och det är att när man är över 70 så ska man inte beskriva sexuella upplevelser. Det anser alla. Men det skiter jag i. Og med det så sier han mye om hvilken funksjon litteratur og forfattere bør ha i et samfunn.

Reading regret:
Jeg angrer egentlig ikke på å ha lest ei bok, for jeg lærer alltid noe. Men Kyr av Lars Amund Vaage var så til de grader feil for meg da jeg leste den, og jeg strevde lenge! Nå i ettertid er det den boka jeg har kasta bort nest mest tid på, den eneste som troner over er Fugler uten vinger, som bare var lidelse for meg. Men også Kate Morton skal få en plass her. Hennes bøker tar det kort tid å lese, sjøl om de er aldri så tjukke, men nivået på innholdet er likedan.

Series you started and need to finish (all books are out in the series):
Tror egentlig jeg bare har påbegynt serier som ikke er fullførte, som Innsirkling av Carl Frode Tiller og Cromwellbøkene til Hilary Mantel. Å, nå glemte jeg Undset igjen: Kristin Lavransdatter ligger også på lur, jeg har kun lest Kransen. Må få ut fingern.

Three of your all-time favorite books:
I tilfeldig rekkefølge fins både Den blinde morderen, Styrtet engel og Om forlatelse et sted på topp tjue. Men når jeg begynner å tenke meg om, får de raskt selskap av Ulvetid, Den amerikanske jenta, Dager i stillhetens historie og mange mange flere.

Unapologetic fangirl for:
Ja, i tilfelle det ikke har glidd inn enda, så kan jeg her repetere: Margaret Atwood, Per Olov Enquist og Ian McEwan. Pluss Brontëene og Austen. Og Woolf. Og Undset. Må ikke glemme Nedreaas. Og heller ikke Jølsen. Eller Garborg. Samt Skram! Pluss Dickens.

Very excited for this release more than all the others:
Akkurat nå blir det omtrent sånn: Naturligvis de over, pluss Monika Fagerholm, Jon Fosse, Carl Frode Tiller, Sigmund Løvåsen, Merethe Lindstrøm, Marta Norheim, Brit Bildøen, Hilary Mantel, Eleanor Catton, Doris Lessing og sikkert en del flere.

Worst bookish habit:
Jeg drasser med meg koseboka jeg leser på rundt i heimen sjøl om jeg innerst inne veit at jeg ikke får lest noe akkurat nå. Derfor ligger det stundom bøker både her og der, til andres fortvilelse og egen forvillelse. Ellers er jeg utrolig nøye, låner kun ut til folk jeg veit behandler dem pent, og har grundige systemer for hver hylle. Bøkene skal også stå helt foran på hylla, og ikke dyttes inn. Det ser så dumt ut.

X marks the spot: start at the top left of your shelf and pick the 27th book:
Syv fantastiske fortellinger av Karen Blixen.

Your lates book purchase:
Hvis lydbøker teller: Egners samla i julegave. Med eksamen 19. desember må jeg ordne det jeg kan når jeg kan.

Zzz-snatcher book (last book that kept you up WAY late):
De fleste, for jeg drasser dem med meg ned på soverommet og insisterer på å lese. For noen dager sida var det novellene til Torborg Nedreaas, før det Wassmo. Men den boka som jeg virkelig hadde problemer med å legge vekk, var Ulvetid.

Äldsta boken du har läst (i originalutgivningsår):
Har lest i, men ikke helt fullført både Gilgamesh, Iliaden og Odyseen, samt Aeneiden, fragmenter fra Sapfo og utdrag fra Ovid. Har også lest ei lang rekke greske tragedier og komedier, verker av Platon, Aristoteles o.l. Etter dem kommer Augustin, så blir det et langt hopp fram til islendingesagaer og kongesager, og annen middelalderlitteratur. Første mer "moderne" roman jeg har lest er Prinsessen av Clèves.

Överst i din olästa bokhög (vilken bok som du inte har läst innan kommer du att läsa härnäst):
Resten av Kristin Lavransdatter...  

Ålder då du lärde dig att läsa:
Da var jeg fire år.

Og hva er dine svar?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar