fredag 3. januar 2014

Årskavalkade 2013

Bokåret 2013 er omme, og det var, som i fjor og året før, mange bøker som ikke blei lest dette året heller. Men det var også en god del jeg faktisk kom igjennom; til sammen blei det hele 60 titler. Det er mindre enn i fjor (68 titler), men jeg er likevel fornøyd, fordi pensummengden har vært omfattende og tung og delt over mange kompendier, og jeg har hatt uvanlig lite fritid. I den følgende årskavalkaden vil jeg trekke fram litterære oppturer og/eller nedturer på månedlig basis.

Januar
Det var veldig moro å lese Virginia Woolfs Orlando, men mye mer rørende med Selma Lagerlöfs Liljecronas hem. Ellers leste jeg bare pensum, som egentlig også var ganske spennende. Ingen grunn til å klage!

Februar
Stor opptur med to bøker av den russisk-franske jøden Irène Némirovsky, som jeg ikke hadde lest noe av før nå. I løpet av måneden leste jeg både Hett blod og halvparten av Storm i juni (resten, Dolce, blei jeg ikke ferdig med før måneden etter). På pensumsida sleit jeg meg igjennom tørr kulturpolitikk, og koste meg med historiebøkene, som vanlig.

Mars
Bloggopptur med ny milepæl i antall besøkende! Hipp hurra og tusen takk! På grunn av midteksamener i samtlige fag var mars en travel måned, men ikke på bloggfronten. Jeg fikk ikke lest mye annet enn pensum og Pondus. Derfor blei mars en lesemålmessig nedtur, men det er svært lite å gjøre med det. Dessuten var det årlige mammutsalget en nedtur. Tidligere har jeg brukt flere tusen kroner hver gang, men de siste åra har utvalget blitt redusert - både færre bøker og mindre fristende titler. I år brukte jeg under tusenlappen. Lommeboka og mannen var vel fornøyde, men jeg var ikke!

April
I april leste jeg bare gode bøker! Jeg koste meg først veldig med Kunsten å lese, som jeg begynte på i jula, deretter kom nok en opptur med Litterær salong, som alle bokbloggere bør lese. Bjørnsons dikt passa veldig godt samtidig med at våren kom for alvor, mens Northanger Abbey ga meg en fornøyelig avslutning på måneden. Det sier en del at månedens "dårligste" bok var Hunden frå Baskerville, som slettes ikke er dårlig!

Mai
I mai træla jeg i vei, både med eksamener i fleng og med August Strindbergs Röda rummet, som var litt for tung for mitt humør. Derimot var gleden langt større når jeg kunne le høyt, på hotellrommet, på toget og hjemme, av de artige observasjonene og de vittige spissformuleringene i Folkelesnad. Herlig!

Juni
Juni blei en skikkelig lesemåned, hvor jeg inntok romaner, dramatikk og essayistikk over en lav sko. Øverst troner Det synger i gresset og Til fyret - to velformulerte, drivende og spennende romaner av to utrolig gode forfattere, som nesten er umulige å sammenligne. De er tett fulgt av Forrådt, som er tett og sterk på en helt annen måte. Midtsjiktet er stort og variert, men nederst ligger Fugler uten vinger i ensom majestet, ei bok jeg aldri vil røre igjen.

Juli
I juli blei jeg litt skuffa over lettheten hos Jeeves og Wooster, men på den andre sida blei jeg utrolig imponert av intensiteten i Dager i stillhetens historie. Likevel seiler Ulvetid opp som månedens favoritt - her er det ikke annet å gjøre enn å ta av seg hatten.

August
Månedens nedtur var minibiografien om Ibsen, som var alt for liten. Men det visste jeg jo på forhånd, så egentlig kan jeg ikke klage, bare glede meg til neste biografi! Finere var det med en tur med James Cook i boka Det siste landet, sjøl om den også gjerne kunne vært lenger, mens Virginia Woolf nok en gang troner øverst, denne gangen med essay.

September
Enkelt og greit: nedtur med Trollkvinnen fra Firenze og opptur med Uten dekning.

Oktober
Igjen en særdeles god lesemåned med i alle fall to flotte verk: Den amerikanske jenta og Barokke damer, som også er en slags biografi over dronning Christina av Sverige. Begge bøkene var veldig imponerende, og det var nesten umulig å komme ut av de intense og spennende universene. Ellers var det også en stor opptur at Nobelprisen i litteratur gikk til Alice Munro!

November
Tid for midteksamener og eksamensforberedelser; tørt pensum på stiv fagbokengelsk, omstendelig dansk og oppstylta norsk tok nesten all min tid. Innimellom fikk jeg skvisja inn Hundre år, men det var ikke utelukkende en fornøyelig opplevelse.

Desember
Månedens store opptur brukte jeg tre uker på, både fordi jeg hadde eksamen underveis og fordi jeg leste langsomt så boka skulle vare lenge. Boka var ingen annen enn Husfrue, bind to i trilogien om Kristin Lavransdatter. Månedens nedtur var dessverre Julemysteriet, som ikke helt var det jeg forventa, men som sitter i, likevel. Rart.

Og nå er det altså blitt 2014, og det er på høy tid å formulere noen nye lesemål for det nye året. Jeg vil følge opplegget fra ifjor, med å velge kvalitet over kvantitet. Det fungerer godt, og jeg ender opp som en, stort sett, svært fornøyd leser. Det er herlig! Så får det heller være at jeg i perioder leser få bøker. Sånn vil det uansett være for en travel leser som stadig må ta hensyn til familie og studier også.

Godt nyttår!

7 kommentarer:

  1. God oppsummering, Hedda! Du har fått lest mye og variert. Gleder meg til å høre målene dine for 2014, og til å følge bloggen din videre! Ønsker deg et godt nytt (lese)år :-).

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, og takk det samme! Jeg har ikke fått tid til å lese alles lesemål for 2014 enda, men ser fram til å gjøre det i løpet av helga. Kan hende jeg plukker opp noen tips fra deg;)

      Godt nytt leseår til deg også!

      Slett
  2. Det høres ut som du har hatt et virkelig fint leseår, så mange flotte titler du har fått lest :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det! Jeg er godt fornøyd sjøl, og har lite å klage på. Det har en kanskje ikke rett til uansett, da det alltid er en sjøl som velger å lese! Men at det har klaffa så godt, er kanskje litt sjeldent. Håper det fortsetter i 2014.

      Veldig koselig med en ny her, forresten!
      Jeg er

      Slett
    2. Oj, ser at det blei litt krøll over her. Det skulle ikke stå noe mer, egentlig, så jeg veit ikke helt hvor "jeg er" kommer fra eller hva som var tanken bak. Beklager!

      Slett
  3. Fin oppsummering dette. Kunne tenke meg å lage en mer detaljert oppsummering jeg også, men har bare ikke energi/form til det, så det ble en lett oppsummering fra min side:)

    Godt nytt år:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det! Jeg har lest innlegget ditt, og det var også en god måte å gjøre det på. Det er fint vi gjør det på hver vår måte, hadde blitt kjedelig om det var det samme på hver blogg!

      Godt nyttår til deg også:)

      Slett