mandag 11. april 2016

Klar, ferdig, les!

Kriterier: Les et middelalderverk (fra 500-1500)
Når: Mellom 11. april og 17. april

Påmeldte:
Elida skal lese Kransen av Sigrid Undset
Åslaug skal lese Dronningsagaen av Vera Henriksen
Elisabeth skal lese Dekameronen I av Giovanni Boccaccio
Silje skal lese How to be both av Ali Smith
Hedda skal lese Flatøybok, bd. II
Ingalill skal lese 
Gro skal lese
Pia skal lese
Berit skal lese Kransen av Sigrid Undset
Beathe skal lese Ulvetid av Hilary Mantel
Birthe skal lese
Monika skal lese Wolf Hall av Hilary Mantel

Gode lesere! Nå vender vi nesa bakover mot middelalderen! Heldigvis kan en forstå denne kategorien på flere måter, slik at en slipper å sitte med pastoraler og krøniker. Det er det vel heller ikke så mange som har på lur i bokhyllene sine. Fordi middelalderlitteratur ikke er så populært som jeg skulle ønske at det var, og som verkene så absolutt hadde fortjent, så har jeg åpna kategorien litt. Det er angitt tid som er viktig her, men bortsett fra det står du relativt fritt. 

Du kan enten lese et middelalderverk som er nedskrevet en gang mellom år 500 og år 1500. Språk og sjanger er valgfritt. Her finner du meg, for jeg skal kose meg med praktverket Flatøybok, opprinnelig islandsk, nå endelig i norsk oversettelse (fra norrønt). Dersom du ikke har slike skatter på lager, så kan du lese en historisk roman, der handlinga er lagt tilbake til åra mellom 500 og 1500. Dette har både Elida, Åslaug og Berit valgt, og de skal dra bakover med selveste Sigrid Undset og Vera Henriksen. Beathe og Monika har valgt Hilary Mantel som sin guide, noe som godkjennes, da de to viktigste personene i verket, Thomas Cromwell og Henrik 8., begge er født på 1400-tallet. Om ikke det heller frister, kan du ta for deg ei hvilken som helst fagbok i historie, så fremt middelalderen er inkludert. Om det er språk, kultur, kirke, økonomi, musikk, kunst, administrasjon, teknologi, politikk, krig, kvinner, forfattere, ideer eller noe helt anna som er innfallsvinkelen din, er ikke så nøye. Og, som vanlig, er det tørke i ulesthylla, er det lov å la seg inspirere også. Bare finn ei bok og les i vei!

Denne gangen er jeg godt i gang med verket jeg ønsker å lese, og jeg koser meg veldig. De fleste tekstene kjenner jeg til av tittel, men ikke av innhold. Et par av dem har jeg lest før, men det gjør ingenting. De aller fleste sagaer og tåtter kommer i mange ulike varianter, og det er interessant å oppdage forskjellene. Bind to av det store verket Flatøybok, som trolig kommer til å bestå av sju bind på norsk, konsentrerer seg om Olav Tryggvason (963-1000). Fortellingene som er tatt med, føyer seg inn i en kronologi som viser Olavs vei til makta og de fem åra han sitter som konge i Norge (fra 995) før han blir drept i slaget ved Svolder. Det er et spennende lappeteppe, der islendingene som kommer til hirda får kjenne på kroppen hva denne nye kristningskongen krever av dem. Jeg er spent på fortsettelsen, og håper jeg kommer i mål med lesinga i løpet av uka. Også hadde det naturligvis vært stas å ha første bind også. 

Håper dere allerede er i gang med lesinga, og at dere koser dere! Blir du ferdig med både lesing av boka og skriving av innlegget før tida, er det sjølsagt ikke noe i veien for å publisere innlegget så snart du ønsker. Dersom du bruker lenger tid enn den oppsatte uka, er det også greit. Legg i alle tilfelle igjen ei lenke under her, under oppsummeringsinnlegget eller på sida for Bokhyllelesing 2016 når du er ferdig, slik at andre lesesirkeldeltakere finner fram til omtalen din. Er du ikke påmeldt, men har lyst til å delta likevel, er det bare å lese i vei på valgt bok. Beskjed til meg kan gis i etterkant, dersom du foretrekker det, eller du kan delta helt hemmelig. Oppsummeringsinnlegg ventes ei ukes tid etter at lesetida er avslutta, og der inkluderes lenker til alle som er ferdige med sine innlegg. En ekstra lokkebiff til en skeptiker er at god deltakelse belønnes: Mot slutten av året trekker jeg en heldig vinner som mottar ei bokpakke. Så kom igjen, hiv deg rundt og les!

Lykke til!

12 kommentarer:

 1. Eg er ferdig med Kransen, halvveis i Husfrue og tar Korset i samme omgang. Kan ikkje love at eg blir ferdig denne veka, men det kjem innlegg etterkvart :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ojoj, så bra! Super innsats om du får lest hele trilogien, det er vel 1300 sider eller noe sånt. Kos deg videre - forsinkelser er helt lov!

   Slett
 2. Jeg er så vidt i gang, og er overrasket over hvor lett dette har gått i starten. Var forberedt på at Dekameronen skulle være tungleste saker, men de første 50 sidene fløy unna i en fei. Så får vi se om det fortsetter sånn i dagene fremover.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så moro at det begynte lett! Jeg har også "Dekameronen" på lur, og ser fram til å lese den. (Men det blir ikke nå.) Leser du første bind eller hele verket? God les videre!

   Slett
 3. Jeg er med og jeg har blogget om boken også :) Det ble Kransen av Sigrid Undset på meg også. Jeg leste den for 23 år siden, men husket kun at jeg syntes den var treg og kjedelig. I dag, litt eldre og mer moden synes jeg boka er veldig god. Men jeg brukte lang tid på grunn av språket. Allikevel, jeg skal lese de andre også, noe som var helt utelukket for 23 år siden :)

  Her er linken: http://groskrosverden.blogspot.no/2016/04/bokhyllelesing-3-2016.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for lenke! Du er første dame ut denne runden:) Ja, det er mange som sier akkurat det du skriver. At verket ved første gangs lesing er tungt, kanskje litt uforståelig og derfor kjedelig. Var derfor jeg var redd for å lese trilogien før jeg var voksen nok. Men det er jo et imponerende, mangslungent og mektig verk. Er glad jeg venta! Så flott at lesing nummer to blei bra:)

   Slett
 4. Jeg sitter her og kjenner på en følelse av déjà vu... Det var gjerne en eller annen gang i løpet av helga før ei viktig og lenge varsla innlevering at jeg skjønte at mentale forberedelser bare unntaksvis er godt nok..!
  Jeg storkoser meg og er sånn cirka halvveis i "Kransen", men det er altså hundre prosent usannsynlig at det blir noe bokhylle-innlegg fra denne kanten før til uka. Jeg tviler på om det finnes lærere som innvilger selv den mest ydmyke forespørsel om utsatt innlevering når den eneste "unnskyldninga" er at fabelaktig vær og skiføret har gjort at jeg ligger etter skjema (på flere områder!). Jeg har trua på at bokhyllelesegeneralen er lettere å forhandle med ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott at du koser deg! Unner deg en flott leseropplevelse med Sigrid Undset, uansett hvor lang tid det tar;)

   Slett
  2. Heisann- da er boka lest og innlegg lagt ut! Jeg koste meg fra ende til annen, og ser fram til fortsettelsen ;o)
   beritbok.blogspot.no/2016/04/kristin-lavransdatter-kransen-av-sigrid.html

   Slett
  3. Så flott! Og så hyggelig at du har kost deg. Det gjorde jeg også da jeg leste verket. Takk for lenke - oppsummeringsinnlegg kommer om noen dager.

   Slett
 5. Ulvetid er lest for lenge siden og høyt elsket, skal bare gjøre meg ferdig med Bring Up the Bodies også før jeg skriver.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for beskjed, gleder meg til innlegg! Jeg har nummer to i hylla, nemlig, og har hatt lyst til å lese den så utrolig lenge, men venter på nummer tre...

   Slett