mandag 31. juli 2017

Bokhyllelesing 6: Tjukk bok

De to siste sommermånedene er forhåpentligvis blitt brukt til å lese tjukke bøker, gjerne av den art som bare blir stående i ulesthylla uten en bestemt grunn og som en nærmest kvier seg for å gå i gang med etter fem, ti eller femten år (det er vel en grunn til at den fortsatt er ulest, kanskje den er grusom, roper mursteinsangsten). Jeg har mange slike, og veit det gjelder flere av oss, og derfor tenkte jeg at det var en passende sommerkategori for en lang sjette runde av Bokhyllelesing 2017. Det kan være bøker en har glemt eller gjemt, bøker en gleder seg til eller gruer seg til, bøker der sidene snegler seg av gårde, eller bøker som går unna som en vind, og i alle fall mye fortere enn forventa. Eller sånn midt i mellom alt sammen. Bortsett fra bokas størrelse - helst på mer enn fem hundre sider med mulighet for slingring grunna i tematikk eller skrivemåte - var det ingen andre kriterier. Valget var helt og holdent opp til deg og ulesthylla di.

Nå håper jeg de aller fleste er kommet i mål. Dere som var påmeldt, men som verken har gitt beskjed, lest ferdig og/eller skrevet om boka dere skulle lese, er tatt ut av oversikta (men dere er fortsatt å finne på samlesida). Når dere får lest og eventuelt skrevet, er det bare å si ifra i kommentarfeltet under, så vil jeg legge dere til på lista. Hvis du ikke får lest det du skulle likevel, er det også fint om du sier ifra. Om det er noen som oppdager feil her, med titler, forfattere, lenker eller noe annet, så legg gjerne igjen et ord om saken.

Slik gikk det med de tjukke bøkene:
Åslaug leste Iris og Ruby av Rosie Thomas
Ida leste Shadow of Night av Deborah Harkness
Hedda leste Olav Audunssøn og hans barn av Sigrid Undset
Elisabeth leste Name of the Wind av Patrick Rothfus
Silje leste Anna Karenina av Leo Tolstoj

Per nå er det kun tre stykker som har lest og skrevet om sine bøker. Men jeg veit at det er flere andre som er godt i gang med sine mursteiner, og som sikkert blir ferdige med lesinga i løpet av ei uke eller to. Det er jo ikke alle som er klare for hverdag og jobb igjen nå, og som derfor fortsatt kan sommerlese med god samvittighet (måtte det være av rein fornektelse eller fordi en faktisk har ferie). Jeg ønsker dere fortsatt god lesing, og håper dere gir lyd når dere har fullført - det er så herlig å komme i mål med en vrang murstein!

Sjøl har jeg lest om middelaldermannen Olav Audunssøn mer eller mindre sporadisk fra februar til nå - det første bindet tok tid og blei lest innimellom mye annet, mens det andre bindet har gått overraskende fort. Det gjenstår trettifem sider før jeg er helt i mål og klar for å skrive om resten av det mektige verket. Nå er jeg der at jeg helst ikke vil at boka skal ta slutt, så jeg kvier meg for hver side... Det har vært en enormt stor leseropplevelse!

Sjuende runde av Bokhyllelesing 2017 går av stabelen i august måned, og også den kategorien er nokså åpen. Da skal vi finne fram bok nummer 15 i ulestreolen, ulesthylla, ulestbunken, ulestkassa, ulestposen eller uleststabelen - og sjølsagt er det opp til deg hvilken bunke du velger og om du teller rett fram, baklengs eller på skrå. Jeg for min del holder meg til øverste hylle i ulestreolen og lar hver bok telle som en, og ender slik på en soleklar nummer 15: Frankenstein av Mary Shelley. Jeg gleder meg!

Innlegg publiseres når som helst i løpet av perioden, bare du er ferdig med lesinga. Husk å gi beskjed på samlesida slik at andre finner innlegget ditt! Om du fortsatt er i tvil om dette er en god idé, er en ekstra lokkebiff til en skeptiker at god og solid deltakelse belønnes: Mot slutten av året trekker jeg en heldig vinner som mottar ei bokpakke. Og det er da vel ikke så verst. Så kom igjen, hiv deg rundt og finn ei bok!

10 kommentarer:

 1. Frankenstein likte jeg godt da jeg leste den for noen år siden, så håper du får en like fin leseopplevelse! :)
  Jeg har ikke noe system i ulesthyllene mine, så kommer bare til å velge en tilfeldig bok i hylla jeg har tenkt på å lese lenge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Jeg satser på det, jeg også! Det er ei bok jeg har hatt lyst til å lese lenge.

   Helt i orden med tilfeldig valg :) God les!

   Slett
 2. Jeg er ferdig med min murstein, og har planer om å få skrevet innlegg i løpet av uka. Jeg har lest fantasy igjen, "Name of the Wind" av Patrick Rothfus. Link kommer når innlegget er i boks.

  Jeg valgte meg ut min ulesthylle på Goodreads til augusts utfordring, og da ble nummer 15 "Montana Stories" av Katherine Mansfield. Den gleder jeg meg til å lese, så håper jeg får det til i august.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gratulerer med vel lest murstein! Klapp på skuldra og kryss i taket - det er helt herlig å komme i mål med ei tjukk bok! Jeg gleder meg til å lese om boka di.

   Og så spennende med Mansfield! Er det ikke hun som er fra New Zealand, og som skreiv rundt 1900-1920, mest noveller? Hun er ukjent for meg, men jeg har hørt om henne flere ganger nå, og begynner å tenke at jeg kanskje bør lese henne, jeg også. Fins bøkene hennes på norsk?

   Slett
 3. Jeg leste Anna Karenina, men er usikker på om jeg kommer til å skrive om den mer enn i et samleinnlegg. Lest er den i hvert fall:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra du kom i mål! Gratulerer! Vel blåst - det er ei tjukk og omfattende bok som for min del tok lengre tid enn planlagt. Jeg håper du hadde en fin leseropplevelse! Var det noe du ikke likte eller likte veldig godt?

   Slett
 4. (Eit lite livsteikn og eit hint om at eg ikkje har trekt meg frå utfordringa)
  Mursteinen min er Ken Folletts Kjempenes fall på 922 sider - og sjølv om eg les jamnt og trutt og sjølv om eg likar boka; eg er ikkje ferdig enno. I skrivande stund er eg på side 778 og blogginnlegget er påbyrja.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj! Med 922 sider er det klart det tar tid! Imponerende! Jeg gleder meg til å lese det du skriver - jeg har hørt mye om boka og har vurdert den sjøl også. Lykke til med innspurten!

   Slett
  2. Kjempenes fall, ei ordrik, underhaldande og lærerik bok: https://bokbloggberit.blogspot.no/2017/08/bokhyllelesing-kjempenes-fall-av-ken.html

   Slett
  3. Fantastisk at du har gjennomført ei så omfattende bok! Jeg gleder meg til å lese!

   Slett