onsdag 27. juni 2012

Besettelse...?

Følgende spørsmål om bokholdninger og bokkjøpvaner har tumla rundt på de norske bokbloggene ei lita stund, og nå er tida kommet til meg. Jeg har bestemt meg for å verken juge, vri sannheten, lure meg unna, unngå å nevne, "glemme" eller noe anna snusk, så dette er rett og slett en ordentlig tilståelse! Omtrent.

Er du helt besatt av å kjøpe bøker?
Nei, det er jeg ikke. Jeg er på Bokklubbens hjemmesider og andre smarte nettsteder omtrent tre ganger i uka, ofte uten å putte noe i handlekurven, og er alltid innom en bokhandel eller to når jeg er i sentrum, men ofte uten å komme hjem med mengder av bøker.
Jeg er derimot litt besatt av å sjekke om de forfatterne jeg liker kommer med noe nytt snart, eller om noen gamle titler kan være å få tak i på biblioteket. Og jeg vil gjerne ha alt, så kjøping handler egentlig mest om begrensning. Jeg handla sist på nett før i dag, da jeg bestilte to bursdagsbøker og fikk brukt et gavekort i samme slengen.

Når, hvor og hvor ofte kjøper du bøker, og pleier du å handle sammen med noen eller aleine?
Nårsomhelst, hvorsomhelst og akkurat når det passer, eller ikke passer. Det varierer faktisk veldig. Hvis jeg er rastløs og kommer meg til sentrum nokså hyppig, øker sannsynligheten for at noe blir med hjem. Er jeg ikke i rett humør, skjer det ingenting. Jeg handler med hvemsomhelst. Ofte blir det aleine på nett, og da bestiller jeg mer fordi jeg slipper å bære det sjøl, og sammen med familie eller venner i butikk. Jeg synes ikke det er så moro å handle aleine. Men selskapet mitt synes ofte det ikke er så moro å være med, eller å vente på at jeg "ser over" enda ei hylle... Sist jeg handla i butikk var etter eksamen i begynnelsen av juni, to gaver!

Hva er det som gjør at du blir tiltrukket av ei bok?
Potet, pottit. At den er ei bok, først og fremst. I tilfeldig rekkefølge kommer så forfatter, tittel, omslag, omtaler, priser og kostnad. Eller om den er pensum, for da MÅ jeg jo ha den. Eller at boka er veldig gammel. Eller veldig ny. Eller midt i mellom. At den er med i en fin serie, som f.eks. Verdensbiblioteket fra Bokklubben eller klassikerserien til Gyldendal eller de små bøkene med gullsnitt i Collector's Library Edition gjør at begjæret stiger noen hakk. At den er en klassiker eller lignende, altså at den er noe jeg bør ha lest, får økonomisk vett og samvittighet til å forsvinne som dugg for sola. Nobelprisvinnere må jeg stadig forsøke meg på. 1001-bøker er det gøy å ha. Eller rett og slett at boka ser veldig fin ut. At den er nyttig - som et oppslagsverk eller ei ordbok eller et atlas er også bra. Eller hvis mamma har prata om den, da husker jeg boka og er plutselig enda mer interessert. Eller hvis den kan være en gave til noen en eller annen gang (jeg kjøper f.eks. ofte bøker om fisker og fjell og stein og dyr og sånt, men har ingen sjøl).

Er det en spesiell sjanger du foretrekker?
Jeg er veldig glad i romaner generelt og 1800-tallslitteratur spesielt. Men norsk samtidslitteratur synes jeg er viktig, akkurat som de britiske romanene ofte er toneangivende og derfor av verdi å ha lest, og jeg får mye ut av å lese dramatikk. Barne- og ungdomslitteratur synes jeg er spennende, mens jeg ikke helt er bitt av lyrikkbasillen enda. Den kommer vel. Antikk litteratur har jeg også hatt dilla på, nå er dilla det norrøne.

Foretrekker du å kjøpe nye eller brukte bøker?
Jeg kjøper stort sett alltid nye bøker. De er penere. Mange av de brukte bøkene lukter så rart, er knudrete å ta på og jeg får en skitten følelse av gulnede blad. Men for all del: bok er bok, og kommer den bare slik, så får det være...

Hvor mange penger synes du det er greit å bruke på bøker i måneden?
Jeg har aldri hatt ei månedsgrense fordi innkjøpene varierer fra null til mange tusenlapper. Og alt hittil har vært greit for meg!

Har du noensinne hatt bokkjøpstopp eller bokkjøp-begrensning?
Nja, både og. Jeg opererer med en plassmessig og en økonomisk begrensning per kjøp, og det går helt greit. Og denne våren har jeg holdt igjen fordi vi i tre måneder har visst at vi skal flytte, noe vi driver med nå. Samboeren min mente det var nok bøker å pakke ned som det var, og det hadde han forsåvidt rett i... Men om noen uker! Da!

Når du har kjøpt ei bok - hvor lang tid tar det før du leser den?
Alt i fra et par dager til fem-seks år. Det varierer veldig. I snitt kanskje ett eller halvannet år? Men jeg veit faktisk ikke noe sikkert her, har aldri regna på det. Boka jeg leser nå, har jeg hatt sida 2005. Boka før det, fikk jeg til jul i fjor.

Billige eller dyre - innbundet eller pocket?
Jeg kjøper alt, men er glad i innbundne bøker og synes tjukke bøker ofte blir slafsete og stygge i pocket. Korte pocketbøker er helt greit, for da kan jeg ta dem med meg. Innbundne bøker leser jeg som regel hjemme. Det er sjølsagt ikke å forakte når det er tilbud, heller. Men jeg synes norske forfattere fortjener den royaltyen de får, og støtter dem gjerne. Nyeste støtte er gått til Merethe Lindstrøm.

2 kommentarer:

  1. Kanskje du bør vurdere svaret på spørsmål 1 i lys av det svaret du gav på spørsmål 3? :-) Jeg måtte le høyt her, hehe... Herlig!

    SvarSlett
  2. Tja, det kan jo hende, men da ville det jo komme alt for tydelig fram at jeg er en smule opptatt av å kjøpe bøker, i alle fall av og til... ;)

    God sommer!

    SvarSlett