fredag 31. oktober 2014

Fagbokoppdatering

Framgangen på fagboksida fortsetter heldigvis i oktober også, sjøl om leseintensiteten gradvis roes ned og i økende grad erstattes av systematisk kartlegging og en forhåpentligvis like systematisk kommende analyse. Jeg arbeider fortsatt med masteroppgava mi, men skrivinga tar i perioder helt over for lesinga, akkurat slik det skal være. Nå konsentrerer jeg meg mer og mer om primærkildene mine - den norrøne sagalitteraturen - samtidig som jeg skriver innledning, spisser problemstillinga og begynner den større delen av og om det metodiske arbeidet. Jeg har stadig mange tanker og lange tanketråder i huet, noe som kan være litt slitsomt å kombinere med et hektisk familieliv, men desto bedre kjennes det når de endelig kan finne sin form og skrives ned.

I oktober har jeg vært gjennom følgende:
- Rikssamling og kristendom av Andreas Holmsen og Jarle Simensen
- Författarskap och tradition i den isländska ättesagan av Dag Strömbäck
- Soga um vassdølene

I tillegg har jeg repetert noe stoff - stadig ligger for eksempel verkene til Else Mundal, Inger M. Boberg og Finnur Jónsson framme på pulten - jeg har lest sporadisk i ulike historieverk, kommet igjennom noen artikler og så videre. Og så må jeg jo dele høstens store nerdeglede: I begynnelsen av oktober fikk jeg helt overraskende forskudd på julegave, en diger presang, tung, hard og nokså kald, innpakka i rødt og gullfarga nissepapir. Størrelsen var omtrent som en femtenliters kjele i medfølgende pappemballasje fra Jernia, og tyngden var som om hele greia var laga av støpejern. Men husholdningsartikler var det absolutt ikke. Det var de nyoversatte Islendingesagaene i fem bind, sendt direkte fra Island og nylig henta på vår lokale og utrolig dårlige post i butikk! Der er det så vanvittig mye jeg skal kose meg med i tida som kommer, fra forordet til vår egen kong Harald og den fyldige og solide innledninga til professor Jan Ragnar Hagland, til hele førti islendingesagaer og førtini tåtter. Det er veldig moro, men også litt utfordrende: med så mye spennende stoff må jeg være streng med meg sjøl, og kun lese det jeg faktisk trenger her og nå. Resten kan jeg jo hygge meg med seinere!

I november skal jeg jobbe videre med disse bøkene og tekstene:
- Sagadebatt av Else Mundal (red.)
- Eddas and Sagas av Jónas Kristjánsson
- Valkyrjesong av Solveig Aareskjold
- Norrøne fornaldersoger
- Islandske småsoger
- Soga om Gunnlaug Ormstunge
- Soga om røykdølane
- Rolf Krakes saga
- Soga um Finnboge den ramme
- Hörd Grimkjeldsöns saga
- Soga um Jomsvikingane

Ja, også skal jeg fortsette med skrivinga, levere andre og tredje utkast, ha et par runder med kyndig veiledning, presentere et utdrag, forhåpentligvis nesten ferdigstille omtrent halvparten av oppgava, kartlegge, lage tabeller og begynne med analysene. Og så videre. Det er moro, men krevende, så det er ikke sikkert det blir så mye fart her fram mot jul. Det er jammen bra november er mørk og lang! 

God høst, alle sammen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar