mandag 29. februar 2016

Klar, ferdig, les!

Kriterier: Les ei bok som opprinnelig er skrevet på tysk
Når: Mellom 29. februar - 06. mars

Påmeldte:
Elida trekker seg
Hedda skal lese Wilhelm Meisters læreår av Johann Wolfgang von Goethe
Ingalill skal lese noe av Zweig
Elisabeth skal lese Reven var alt dengang jeger av Herta Müller
Monika skal lese Radetzky March av Joseph Roth
Beathe skal lese Verden av i går av Stefan Zweig
Åslaug skal lese April av Angelica Klusendorf
Birthe skal lese ?
Berit skal lese Sommerfugløya av Corina Bomann
Pia skal lese ?
Silje skal lese Katharina Blums tapte ære av Heinrich Böll
Silje skal lese ?

Nå er det tid for å børste støvet av disse uleste bøkene igjen, det er nemlig klart for andre runde av Bokhyllelesing 2016. Og denne gangen er vi ute etter noe som opprinnelig er skrevet på tysk. Om det er nytt eller gammelt spiller ingen rolle, om boka er skrevet av ei kvinne eller en mann er helt likegyldig, og du står også helt fritt med tanke på sjanger; her godtas alt fra faglitteratur til noveller, fra dramatikk og lyrikk til ungdomsromaner og barnebøker. Det er bare å leite godt blant gamle bokrygger og doble rader, fulle bokkasser og ujevne stabler, plutselig dukker det opp noe av en tysk forfatter. Om du er helt i beit for slikt, er det også lov å bruke emnet som inspirasjon, og finne ei bok skrevet av en forfatter som var mye i Tyskland, eller ei bok fra et av Tysklands mange naboland. Bare finn ei bok og les i vei!

Klok av skade burde jeg naturligvis være i sving for lenge sida, men sånn er det dessverre ikke. Den godeste Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) og hans mer enn fem hundre sider tjukke utgivelse fra 1796 hviler godt på skrivebordet. Så er den i alle fall kommet så langt. Jeg må innrømme at jeg er litt i tvil nå, vel vitende om at alle disse sidene ikke er unnagjort på ei uke, men samtidig har jeg ikke så fryktelig mange andre tyske alternativer i ulesthyllene. Det vil si, kortere alternativer... Jeg kan med sikkerhet allerede melde forsinkelse herfra.

Håper dere allerede er i gang med lesinga, og at dere koser dere! Blir du ferdig med både lesing av boka og skriving av innlegget før tida, er det sjølsagt ikke noe i veien for å publisere innlegget så snart du ønsker. Dersom du bruker lenger tid enn den oppsatte uka, er det også greit. Legg i alle tilfelle igjen ei lenke under her, under oppsummeringsinnlegget eller på sida for Bokhyllelesing 2016 når du er ferdig, slik at andre lesesirkeldeltakere finner fram til omtalen din. Er du ikke påmeldt, men har lyst til å delta likevel, er det bare å lese i vei på valgt bok. Beskjed til meg kan gis i etterkant, dersom du foretrekker det, eller du kan delta helt hemmelig. Oppsummeringsinnlegg ventes ei ukes tid etter at lesetida er avslutta, og der inkluderes lenker til alle som er ferdige med sine innlegg. En ekstra lokkebiff til en skeptiker er at god deltakelse belønnes: Mot slutten av året trekker jeg en heldig vinner som mottar ei bokpakke. Så kom igjen, hiv deg rundt og les!

Lykke til!

18 kommentarer:

 1. Her er omtalen min av On Beauty fra sist Bokhyllelesing: https://siljeblomst.wordpress.com/2016/02/28/1001-og-bokhyllelesing-1-zadie-smith-og-on-beauty/
  Jeg bytter bok til Heinrich Böll sin Katharina Blums tapte ære denne gang :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for lenke og beskjed, jeg skal oppdatere!

   Slett
 2. Jeg er ferdig med den boken jeg skulle lese men ligger (som vanlig) noe etter med omtalene. Den kommer mot slutten av uken! Ha en fin leseuke,Hedda! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er grei, takk for beskjed. Takk det samme! :)

   Slett
 3. Altså, jeg sliter med å lese noe som helst for tiden, men hadde tenkt meg noe fra Zweig, fra skyggene, i all hemmelighet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er grei, melding mottatt! Vil du at jeg skal ta deg vekk fra lista over, eller er det greit at navnet ditt står der?

   Slett
 4. Jeg dropper i dette øyeblikk Berlin Alexanderplatz. Klarer ikke å konsentrere meg om den joyceanske skrivemetoden. (Og et av målene mine i år er å lese Ulysses, gulp!) Tilfeldigvis begynte jeg på the Radetzky March av Joseph Roth i går og den er jo skrevet på tysk, så det blir den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for beskjed, jeg skal oppdatere lista. Flaks at du starta på ei tysk bok! Og all kudos til deg for det lesemålet!

   Slett
 5. Jeg har lest ferdig bokhylleboka, men den var så makeløst elendig at i dag har jeg vært på biblioteket og lånt lånt ei anna bittelita bok av en tysk forfatter for at inntrykket av tyske forfattere skal kunne jevne seg litt ut! Håper å få skrevet om begge i løpet av helga ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så leit at boka var klein! Håper den neste blir bedre. Og veldig stilig av deg å hive deg rundt med bok nummer to!

   Slett
  2. Der! Da rakk jeg ikke å få med bok nummer to i dagens innlegg, men jeg er godt i gang med "andre forsøk" og det lover bra!
   beritbok.blogspot.no/2016/03/skuffende-tysk-bokhyllelesing.html

   Slett
  3. Takk for lenke, Berit! Det blir spennende å lese. Fortsatt god les!

   Slett
 6. Jeg ser jeg har husket feil da jeg meldte meg på denne runden. Det er ikke 'Mennesket er en stor fasan i verden' jeg har stående av Herta Müller i bokhylla, det er 'Reven var alt den gang en jeger', så det er boka jeg leser. Har begynt, men blir nok litt forsinket denne gangen også. Alt er som det pleier med andre ord :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er grei, jeg skal endre tittelen. Takk for beskjed, og god les!

   Slett
  2. Jeg har nå offisielt gitt opp denne boka. Litt nederlag for bare 200 sider, men når boka ikke har gitt meg noe halvveis leser jeg heller noe annet. Så skal jeg heller prøve komme sterkere tilbake neste runde.

   Slett
  3. Det er helt i orden! Jeg har strevd sjøl denne runden, men er endelig igjennom. Neste gang er det middelalder på planen, håper du finner noe bra!

   Slett
 7. Eg må melde pass. Thomas Manns Lotte vart i overkant mykje akkurat nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt i orden! Takk for at du sier ifra.

   Slett