tirsdag 23. februar 2016

Mammutsalget 2016

Forhåndssalget til bokhandlernes store salg, Mammutsalget, begynte allerede 1. februar i år, mens den ordinære salgsstarten var to uker etter. Som så mange andre fikk jeg katalogen per post (tre stykker) og i elektronisk variant (fire stykker), og kan trygt si at jeg har tilbragt noen timer med de gule avissidene, tallene og prisene for å finne ut nøyaktig hva jeg skal forhåndsbestille, samt hva jeg trengte å kikke nærmere på. For i år var det nemlig slik at jeg faktisk fant en del på salget. I fjor var salget helt elendig, og for første gang på mer enn ti år brukte jeg bare noen få hundrelapper. Året før brukte jeg rundt 800 kroner, mot nesten tusen året før det - svært lite for en som vanligvis har lagt igjen både fire og fem tusen kroner!

For også Mammutsalget har hatt sin utvikling - ned i kvalitet og opp i pris, dessverre. De fleste romanene for eksempel, har gått fra å koste 79,- og 99,- i 2003-2004 til omtrent det dobbelte i dag. Da føler en ikke lenger at tilbudet er så godt, det oppleves som "tilbud". Salget er stadig mer kommersialisert også, med færre og færre titler i katalogen og flere og flere bestselgere. Og jeg er ikke interessert i å betale 149,- eller 199,- for dårlig, oversatt litteratur som jeg likevel ikke vil lese, ikke vil jeg gi 299,- for fjorårets biografiflopper heller. For å ikke snakke om alle de evinnelige dokumentarbøkene, nå må vel folk snart ha fått nok av ymse forhold i Norge under andre verdenskrig? De øvrige salgsbøkene, som jeg kanskje skulle ønske å lese en eller annen gang, men mest sannsynlig ikke, fins jo på biblioteket. De bøkene jeg som regel er ute etter, er klassikere, gammel litteratur, bøker det er vanskelig å få tak i, praktutgivelser eller lignende, bøker som er viktige litteraturhistorisk sett, bøker som er sjeldne i andre salgskanaler. Også gode sakprosabøker om historie og litteratur kan være aktuelle. Sist, men ikke minst, benytter jeg meg alltid av Mammutsalget for å finne bokgaver til familien, og i år var det full pott.

Årets Mammutbestilling blei delt opp - størsteparten kjøpte jeg hos HaugenBok på nett, som sender raskt og fraktfritt. De bøkene jeg måtte se nærmere på, eller som HaugenBok allerede var utsolgt for, bestilte jeg hos min lokale Librisbutikk, det også på nett. Sånn sett har det blitt litt enklere - en slipper å møte opp for levere bestillinga i den fysiske butikken, slik en måtte tilbake i 2003-2004. Samtidig med Mammutsalget var det også salg hos Bokklubben, så jeg så meg nødt til å bestille litt der òg. De hadde jo et helt annet utvalg av bøker. Resultatet blei minst ei bursdagsgavebok til hver av de om lag tjue nærmeste folka i slekta, minst ti bøker til årets barnebursdager, samt en del ekstra til oss her i heimen. Ja, og det blei vel mest til hu mor...

HaugenBoks forsendelse kom i tre digre esker, Bokklubben i én. Også blei det to poser fra Libris, men der var utvalget skuffende lite og dårlig. Jeg fant ikke ei eneste bok fra eget lager, noe jeg tidligere har pleid å kjøpe mye av. Det kan få en til å lure på hva som egentlig skjer, når bokhandelen ikke har noe eget lager å øse av. Uansett, her er det jeg raska med meg:

Lille herr Mann
Til og fra fest
Etter festen
Full storm
Au, det gjør vondt!
Germanerne
Når villdyret våkner
Soldater
Eventyrprinsessene
Edgar møter dyrene i skogen
Våpen i Norge
Eventyr
Vitenskap og teknologi
Vikingenes verden
Jeg vil også ha et søsken
Katten flytter ut
Hva er et navn?
Kubbes album om alt
Kleopatra
Den lille larven Aldrimett
Ny grunnlov
Skammens historie
Historien om kjærligheten
Mannen fra mengden og andre noveller
Ti tusen skygger
Hva er vitsen?
Don Juan
Katt savnet
Ein stad mellom tru og tvil
Det 19. århundre - en illustrert historie
Oppdagelsesreiser
Den store boka om hunden
Piratologi
Fra topp til tå
999 kunstverker
Den store boken om norrøne guder
Curry
Bittesmåene
Jeg må tisse, sier Nora
Romerrikets historie
Den glade løven
Jason og Sinna-Guri
Husets oppskriftsarkiv
Lisen får ikke sove
Jeg fant
Baksiden av medaljen
Klokkene ringer for deg
Den lille dikt- og regleboka

Med flere eksemplarer av enkelte titler, blei det godt over femti bøker som jeg dro med meg hjem. Og dette burde holde både vel og lenge, i alle fall ut året. God Mammutjakt til deg også!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar