torsdag 2. juni 2016

Sommerlesing

Lese nå? Når sola endelig skinner, god og varm, når eksamen er unnagjort og det er sommerferie, når syrinen dufter, når det går an å henge opp tøy ute, stelle i hagen, vanne blomster, sykle, grille, sprute med vann, blåse såpebobler, tegne med kritt på varm asfalt, vaske bilen, spise ute, leike sisten, sole seg? Jo, etter en lang dag ute, eller når det er så varmt at svetta siler uten at du gjør noe som helst, da er det greit å trekke inn og bare lese.

Carl Frode Tiller
Tiller er blitt en mester i å vente på hylla og er, flaut nok, blitt en gjenganger på disse listene. Han hadde vært lest for lenge sia, hadde det ikke vært for at det fins forfattere som sniker i rekkene, åler seg nesten umerkelig framover i lesekøen og plutselig har lagt boka si øverst i lesebunken.

Alexander L. Kielland
Parallelt med eksamenslesinga skulle jeg bare lese Kielland, nærmere bestemt romanen Arbeidsfolk fra 1881. Og sånn begynte det. Men ett eller anna sted på veien gikk det helt skeis. Ikke med eksamen, altså. Men Arbeidsfolk ligger fortsatt halvlest, mens jeg sitter med nesa i noe som absolutt ikke er Kielland...

Flatøybok
Jeg skal lese andre halvdel av bind II av Flatøybok i løpet av sommeren. Og jeg gleder meg! Jeg kosa meg veldig med første halvdel, og det blir spennende å igjen skulle tre inn i islendingenes sterke univers. Men jeg må nesten være klar for det, så jeg får vente litt til.

Karen Blixen
Ja, Karen Blixen er ei av disse snikedamene som åler seg forbi Tiller i lesekøen, der han står og skuer ut fra topphylla, uten å se noen verdens ting av det som foregår et par hyllemeter lenger ned. Vips, Blixen lest, Tiller fortsatt ulest. Jeg liker Blixens univers godt, men hun krever en del av leserne sine. Nå som det er varmt, er det godt å slappe av med noe helt annet. Jeg leste nok Blixen i rette øyeblikk! Skjebneanekdoter het boka, og lesekrysset er herved innkassert.

Hilde K. Kvalvaag
Og når Tiller først lot ei dame passere, kom det jammen ei til fortere enn han kunne ane. Denne heter Hilde K. Kvalvaag og boka heter Skagerrak. Romanen er stemningsfull og sår, med sommeridyll og eksistensielle kriser side om side. Boka er skrevet i et tilgjengelig og poetisk nynorsk, og leseropplevelsen var god. Lesekryss!   

Emily Brontë
Dagen før eksamen: Jeg har lest ivrig i flere uker, huet er fullt av pensum, det er et intenst stoff, jeg øver på å formulere og jeg merker etter hvert at fokus glipper, jeg begynner å stokke korta, interessen daler. Før jeg rekker å tenke at det er best å la pensum ligge nå, få øya over på noe annet, har jeg allerede tatt tak i boka, løfta den ned fra hylla og begynt å lese: 1801 - Jeg er akkurat kommet tilbake fra et besøk hos min vert - den eneste naboen jeg vil bli brydd med. Dette er sannelig deilige trakter! To dager etter kunne jeg innkassere lesekrysset. Igjen.

Gyrðir Elíasson
Og etter eksamen var det tid for fjerde runde av Bokhyllelesing 2016. Emnet denne gangen var å lese ei dikt- eller novellesamling fra 2000-tallet, og jeg valgte denne islandske herremannen. Boka heter Mellom trærne, består av 47 noveller og innbragte forfatteren Nordisk Råds Litteraturpris i 2011. Omtale er i farta.

Elisabeth Aasen
I Ingalills biografisirkel mot midten av måneden skal blikket denne gangen vendes mot idoler og idealer (tror jeg). Og det kan gjerne være slike moralske rettesnorer som ønsker rettferdighet, likestilling, likeverd og muligheter, som de kjempende kvinnene à la Malala og Shirin Ebadi. Men hverdagshelter i ganske mye mindre format kan kanskje også passere? Jeg har tenkt til å lese Opplysningstidens kvinner, sjøl om kanskje 1800-tallets kvinner av samme forfatter ville passa bedre. Uansett blir jeg nok forsinka, for jeg holder nemlig på med ei oppslukende bok... 

A. S. Byatt
...nemlig Besettelse! Etter mange års iherdig ønsking (først måtte boka i hus) og pirkete planlegging (så måtte det passe å lese den) og ivrig gleding (jajajaja! Snaaart!), blei det leseimpulsen som tok over, gitt. Og nå er jeg godt i gang, og jeg er oppslukt, for å ikke si besatt, av denne romantiske, virvlende, intelligente, morsomme, detaljrike historia som kombinerer før og nå på et aldeles briljant vis. Herlig!

Faglitteratur
Nei! Rett og slett, enkelt og greit. Ikke nå!

Riktig god lesesommer, alle sammen!

15 kommentarer:

 1. Mye bra sommerlesing, Hedda! Vel overstått eksamen, hvordan gikk det med master-oppgaven? Jeg er veldig klar for samlesing, gjerne til uken som kommer. Da har jeg planer om å være ferdig med Austen :))

  SvarSlett
  Svar
  1. Så moro at du er klar for samlesinger igjen! Jeg er med, bare jeg blir ferdig med Byatt. Hva tenker du å bryne deg på? Skal vi lese samme forfatter eller samme bok? Kom gjerne med forslag.

   Her har det gått veldig bra, både med eksamen og master. Det er herlig å være ferdig!

   Kos deg med Austen!

   Slett
 2. Så flott at det har gått bra med både eksamen og master! Ja, fantastisk å være ferdig :)

  Bare si ifra når du er ferdig med Byatt, så får vi tenke litt på hvilken bok vi kan lese. Vi var vel enige om noe litt lettere enn de Beauvoir?

  SvarSlett
  Svar
  1. Blir nok ferdig med Byatt i morra, så vi kan godt finne noen titler å meske oss med i sommervarmen. Og vi kan gjerne starte med noe litt lettere enn Beauvoir, ja...

   Jeg har ikke lest Mary Shelley, har du? Eller så kan jeg gjerne lese Doris Lessing, Johan Falkberget, "Don Quijote", Dostojevskij, Dante, Kielland, bøkene om Juvikfolke, Ibsen, Shakespeare, "Historien" av Elsa Morante, Tsjekhov, Sigrid Undset, Hilary Mantel, Selma Lagerlöf, "Barnas bok" av Byatt, Vera Henriksen, Eleanor Catton... Noe av dette som klaffer for deg? Eller vil du lese noe anna?

   Slett
 3. Mary Shelley har jeg ikke lest, tenker du på Frankenstein? Ellers har jeg Vera Henriksens trilogi om Sigrid Toresdatter i bokhyllen, klar til lesing :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har den på lur og kunne tenke meg å lese den. Går jo for å være en gotisk klassiker - kanskje det var der Jølsen plukka opp noen triks? Den norske utgaven jeg har er på like over 300 sider.

   Jeg har også trilogien til Henriksen - leser den gjerne!

   Slett
  2. Så bra! Da er det jo bare å sette i gang - hvis du er ferdig med Byatt :) Frankenstein kan vi lese senere, den må jeg bestille først.

   Ha en superfin helg!

   Slett
  3. Jeg er ferdig med Byatt, og er klar for Henriksen om et par dager! Hvor lang tid skal vi beregne per bok? Skal vi skrive om ei og ei bok fortløpende, eller hele verket etter endt lesing?

   Ønsker deg ei god uke!

   Slett
  4. Det var mye jeg ikke har tenkt på - kanskje skrive om hele verket etter endt lesing? Det har jeg ikke gjort før, har alltid skrevet om hver bok.

   Slett
  5. Håper du har en fin helg :))

   Slett
  6. Her har vi hatt barnebursdag - det er styr, men kos! Og der?

   Nå er jeg i gang med første bok, men regner med at jeg må lese andre titler innimellom. Skal vi satse på at vi er i mål med verket i løpet av juli?

   Slett
  7. Ah, barnebursdag...herlig! Noen år siden jeg har hatt det, yngstemann ble 16 nå i februar :) Ja, i slutten av juli høres ut som en bra plan for hele verket :)

   Slett
  8. Oj, såpass! Visste de var store, men ikke at de var så store! Da er de jo snart voksne. Er sikkert ikke så stas med ballonger og gelé da, nei. :)

   Jeg er snart ferdig med første bok og er veldig frista til å skrive om den allerede nå, så kommer nok til å gjøre det. Så får du evt. bare vente om du vil det, det er helt ok for meg.

   Ønsker deg og dine en riktig god sommer! Kos dere masse!

   Slett
  9. Hehe, jeg lager gjerne til med tradisjonelle bursdagsfat og servietter og henger opp girlandere når de har bursdag :D

   Oj, snart ferdig! Jeg regner med å bli ferdig i løpet av uken, har tre dager fri. Skriv gjerne om bøken hver for seg, kjenner på meg at jeg også vil gjøre det. Tror ikke jeg klarer å vente helt til alle er lest :)

   Slett
  10. Så koselig! Det er herlig når tradisjoner holder seg lenge lenge lenge. Det er nok noe barna dine alltid vil huske:)

   Nei, var det jeg også skjønte underveis. Dessuten er det mange detaljer og mange personer å holde styr på, det er fort å gå i surr. Skal vi skrive samme dag eller fortløpende?

   Slett