tirsdag 27. juli 2010

Ferske, dagsaktuelle nyheter

Kjære Aftenpostenjournalist Cecilie Asker, din "artikkel" i dagens kulturdel i Aftenposten morgen ga meg en usedvanlig dårlig start på dagen. Under overskrifta Ny trend: Bløte, men barske menn finner jeg et sammensurium av setninger og halve intervjuer som er hinsides alle agurknyheter og skammelig for journalister som yrkesgruppe. Ja, for er virkelig vennskap mellom menn noe nytt?

"Fenomenet" som omtales er naturligvis "bromansen" (engelsk: bromance, satt sammen av brother og romance). Ja, for en kan jo ikke være et menneske i denne verden uten å tilhøre en eller flere grupper og undergrupper, kategorier, båser, inndelinger eller klikker, helst flere, naturligvis, som med tid og stunder (endelig!) blir navngitt av disse Store Gudene Fra Amerika.

Nei, tenk noe så skammelig: her er gutter og menn venner i årevis, støtter hverandre gjennom kriser og spiller fotball eller øver på gitar eller snakker drit og drikker øl, passer hverandres unger og reiser på ferier sammen - også har de ingen aning om at det faktisk har et navn, det heter noe, denne affæren de har, ja, for de er jo ikke bare venner, det er så mye mer enn det, de har en bromanse!

Kulturlivet i Norge er, inntil videre, fortsatt rikt. Det er drøssevis av saker å ta av; situasjoner, mennesker, utstillinger, utgivelser, meninger. Det skjer noe hver eneste dag! Men neida, pastisjjournalistene importerer heller en oppgulpa sak fra USA, ringer en kvasispesialist (kjønnsforsker Lorentzen) isteden for en ordentlig forsker og samfunnsviter, skribler ned noen setninger, leiter fram passe kommersielle illustrasjonsfoto og selger det hele inn til en dobbeltside i avisa som liksom skal være en av landets beste. I tilfelle det ikke har nådd igjennom ennå: dette er dårlig arbeid, dette er lavmål. Gi kulturen i Norge plass, ikke ukulturen fra Amerika!

2 kommentarer:

  1. Og hvorfor er ikke denne glitrende, sinte lille reaksjonen sendt høyverdige Aftenposten? Hvorfor står den alene og roper her i underskogen av underavdelingen i bloggbyens park? Vennligst send reaksjonen rett til kommentarredaktøren i Ap neste gang, slik at flere kan lese den.
    Mam

    SvarSlett
  2. Takk for komplimenten! Det er jo noe å tenke på, da. Kanskje en annen gang? Hadde vært moro.

    SvarSlett