fredag 19. desember 2014

Under trærne 2014

Det er ikke hver jul som blir ei bokjul. I år for eksempel, synes jeg at den norske bokhøsten er ganske klein. Det er vanskelig å finne gode, norske bøker som jeg kunne tenke meg å gi bort til andre, som ikke er så sjeldne at folk ikke har hørt om dem, for da blir de ofte bare bytta, men som samtidig ikke er en av disse evinnelige listetraveroppfølgerne som ligger i stabler overalt. De trenger heller ikke være nitriste skrivebordsskildringer av et liv med en eller annen sjukdom, oversatte svulstigheter eller krampekule krimromaner, og jeg for min del gikk lei av andre verdenskrig for lenge sida. Naturligvis er de der, bøkene, som er verdt både pengene og lesetida, men de skal helst passe med både mottaker og giver, og samtidig må de fysiske bokbutikkene ha dem på lager for at et kjøp skal være mulig. Med andre ord er det mange fallgruver, og jeg har mang en gang kommet slukøra ut fra ymse butikker i diverse bokhandelkjeder med uforretta sak.

Sannheten er at det er lettere og ofte også billigere å handle på nett - og i tillegg slipper en å svette i boblejakka der en leiter febrilsk etter de to-tre alternativene som fantes på lista til bestefar eller brodern, klø vilt i panna av den litt for tjukke ullua mens en står i kø, stresse rundt sammen med samtlige innbyggere i byen og jaggu skulle ikke alle andre ha kaffe og bolle akkurat nå også, og deretter, når en endelig kommer seg hjem, glemme hvilken bok som er bak hvilket papir - det er nemlig umulig å vite når de slår de samme greiene rundt alt sammen. Men det er jo ikke så mye kos i å titte på en skjerm, ta valget uten å se på eller bla i boka, legge den virtuelle varen i kurven og betale med plastkortet. Det personlige, muligheten for å oppdage en skjult skatt i hyllene, servicen, førjulshygga i å treffe gamle kjente ute i samme ærend, slå av en prat eller tre, gleden av å se julegata lyse mot en tidlig kveldsmørk himmel, kjenne lukta av vedfyring og nyhogde juletrær, gå over Bondens torg på vei hjem - slikt er umuligheter på nettet. Heldigvis.

Etter mye att og fram er jeg blitt ganske fornøyd med årets løsning. Det jeg visste jeg skulle ha, ønskene som var absolutte og udiskutable, kunne jeg bestille på nett og få levert i god tid. Så kunne jeg kose meg med å gå i butikkene, på jakt etter de par-tre bøkene jeg ikke var helt sikker på, med ullua i veska og boblejakka åpen. Når en ikke må kjøpe, når en ikke er ute i siste liten og dermed slipper alt stresset, er det utrolig hvor mye tid en kan bruke i en og samme butikk. Det betyr ikke nødvendigvis at en kjøper alt på samme sted, men det er mye hyggeligere.

Intensjonen i år var egentlig at alle skulle få julehefter fra den yngre garde, mens vi voksne skulle stå for de mer trauste presangene, som ullsokker og duker og stillongser og slikt. Men så har det ikke blitt et eneste julehefte! Der har det nemlig dukka opp helt andre ting, blant anna såper, kremer, sokker, bilder, refleksvester og isskrape til bilen. Og så videre. Og hva med ullsokkene, dukene og stillongsene? Nja. Det er bare å innrømme at det blir en del bøker denne jula også, fra både her og der, nett og butikk, og til de aller fleste. Dette, for eksempel:

I mørket er alle ulver grå
Bitre blomster
Alene hjemme
Stumme skrik
Julehelg
Byen
Lotta fra Bråkmakergata
Frosken og vennene hans
Norske klassikere – Bøker, filmer, musikk, radio og TV fra 1945 til i dag
Studentkokeboka
Nemi: Monstre og meteorer
Min første bok om bondegården
Hodja fra Pjort
Pondus: Eliteserien 9
Fornemmelsen for slutten
Bildet av Dorian Gray

Så er det bare å håpe at det kommer noen bøker i retur også. Nå derimot, venter mandlene på å bli til kransekake. Fortsatt god førjulstid!

2 kommentarer:

  1. Det er lett for å velge populærlitteratur når en skal kjøpe bøker i gave. De "alle" har hørt om og som kan være lettfordøyelig for de fleste. Selv har jeg ingen bøker som skal gies bort i år, men tror muligens jeg får en eller to for jeg har spesifikt ønsket meg noen titler. Gode valg du har gjort - ønsker deg fine førjulsdager :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det - og takk det samme! Kos deg så masse med familie og venner!

      Slett