lørdag 12. desember 2015

Klar, ferdig, les!

Aller først en beklagelse: På grunn av all julinga som hører desembermåneden til, er denne runden i Bokhyllelesing 2015 blitt littegrann forsinka. Jeg er nemlig ikke en gang halvveis i biografien om Sigrid Undset, som skulle ha vært ferdiglest, og har ikke begynt å tenke på Doris Lessing, som jeg egentlig skulle vært godt i gang med nå. Det kan forresten hende at det ikke blir henne likevel, vi får se hva som er lettest å kombinere med varm steikeovn, veivende slikkepotter, bortgjemte grytekluter, teipfingre, båndkrøllere og klistremerker. Og det er sikkert flere enn meg som har slikt å gjøre nå om dagen, ymse som går ut over lesetida - jeg har akkurat sydd eselører og skal i gang med en lang hale. Men fortvil ikke, det er bare å lese når du har tid! Alt blir som det pleier. Så kos deg med den utvalgte nobelboka og utvida lesetid, her regner jeg ikke med å være i mål før søndag 20. desember. Eller litt etterpå.

Hva: Bokhyllelesing 2015, niende runde
Kriterier: Les ei bok av en forfatter som har mottatt Nobelprisen i litteratur
Når: Mellom 07. desember - 20. desember

Påmeldte:
- Silje skal lese Jenny av Sigrid Undset
- Birthe skal lese Martha Quest av Doris Lessing
- Elida skal lese Lotte i Weimar av Thomas Mann
- Hedda skal lese Bestemødrene av Doris Lessing
- Bjørg skal lese Den gyldne notatbok av Doris Lessing
- Gro skal lese ?
- Signe skal lese En dag i Ivan Denisovitsj' liv av Aleksandr Solzjenitsyn
- Astrid Terese skal lese Om Amor og andre demoner av Gabriel García Márquez
- Monika skal lese Sult av Knut Hamsun
- Trudelutt skal lese Irland forteller av W.B. Yeats, S. Beckett, S. Heaney m.fl.
- Elisabeth skal lese Elskede av Toni Morrison
- Beathe skal lese ?

I årets siste runde av Bokhyllelesing 2015 skal vi konsentrere oss om de gjeveste forfatterne, nemlig de som har mottatt den høyeste utmerkelsen av dem alle: Nobelprisen i litteratur. Fra 1901 til 2015 gir det oss hele 112 prisvinnere å velge i mellom, fra Sully Prudhomme (1839-1907) til Svetlana Alexievich (f. 1948). 14 av disse er kvinner, mens de resterende 98 er menn. Og som kjent er det fortsatt bare tre norske med i toppen (1903, 1920, 1928). Videre er det faktisk sju (eller åtte, avhengig av hvordan en ser det) forfattere som har mottatt prisen på grunnlag av ett enkeltverk, mens de øvrige har fått prisen for sitt samla forfatterskap. For de norske prisvinnerne har Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910) og Sigrid Undset (1882-1949) fått prisen for forfatterskapet, mens Knut Hamsun (1859-1952) mottok prisen først og fremst på grunn av romanen Markens grøde (1917).

Lista over er nokså variert, men romanene, og forfatter Doris Lessing (1919-2013) som mottok prisen "alt for seint" i 2007, dominerer. Moro er det også at to deltakere skal gi seg i kast med norske prisvinnere. Jeg har lest både Jenny og Sult sjøl, og gleder meg til å lese omtalene av disse nyskapende ungdomsverkene i to mektige forfatterskap. Ellers er jeg spent på hva dere deltakere mener generelt om nettopp disse nobelbøkene. Er det slik at de "automatisk" er mye bedre enn andre bøker? Hvorfor? Eller skal vi lesere ikke ta hensyn til utmerkelser som Nobelprisen, fordi litteratur er så avhengig av smak, leselyst, humør - altså det subjektive? Kjør debatt!

Denne runden skal jeg kose meg med Lessing, jeg også, hvis jeg i det hele tatt kommer i gang. Isåfall blir det boka Bestemødrene fra 2003, som inneholder fire lange historier. Om boka viser seg å være for tjukk nå i julestria, har jeg John Steinbeck (1902-1968) på lur, ei lita bok ved navn Dagdrivergjengen (1935), som i sin tid var hans definitive gjennombrudd. Hva jeg ender opp med, avhenger av når jeg kommer i mål med Gidske Anderson (1921-1993) sin nydelige biografi om Sigrid Undset. Jeg koser meg så - og vil ikke at den skal ta slutt!

Håper dere allerede er i gang med lesinga, og at dere koser dere! Blir du ferdig med både lesing av boka og skriving av innlegget før tida, er det sjølsagt ikke noe i veien for å publisere før. Dersom du bruker lenger tid enn den oppsatte uka, er det også greit. Legg i alle tilfelle igjen ei lenke under her, under oppsummeringsinnlegget eller på sida for Bokhyllelesing 2015 når du er ferdig, slik at andre lesesirkeldeltakere finner fram til omtalen din. Er du ikke påmeldt, men har lyst til å delta likevel, er det bare å lese i vei på valgt bok. Beskjed til meg kan gis i etterkant, dersom du foretrekker det. Oppsummeringsinnlegg ventes ei ukes tid etter at lesetida er avslutta.

Lykke til!

12 kommentarer:

 1. Hei Hedda,

  jeg har lest og her er linken http://groskrosverden.blogspot.no/2015/12/bokhyllelesing-2015-9.html

  Jeg leste Alice Munro, en bok som har vært i bokhyllen min i to år, og den likte jeg veldig godt. Novellesamlingen er Utsikten fra Castle Rock.

  Ha en fin førjulstid :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for lenke, jeg skal kikke innom! Og så hyggelig at du likte boka. Munro er fortsatt ulest her hos meg, men jeg skjønner at jeg kanskje bør gjøre noe med det snart.

   Takk det samme - kos deg!

   Slett
 2. Eg las og skreiv om the waste lands and other poems (av ts eliot) :)

  http://brautmedbok.com/2015/12/17/bok-39-the-waste-lands-and-other-poems/

  SvarSlett
 3. Hei. Bytta bok til fjorårets vinner; Patrick Modiano, og boka heiter "Søndager i august." http://serieavhengig.blogspot.no/2015/12/bokhyllelesing-sndager-i-august-9.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Bokbytte er helt ok, jeg skal oppdatere! Håper du kosa deg med boka. Takk for lenke!

   Slett
 4. Ser jeg fremdeles er med på listen, og nå har jeg faktisk lest en av bokhylle-bøkene! Det er den første da, så jeg vet ikke om det teller. Her er linken i alle fall: http://birtviko.blogspot.no/2015/12/kjerringer-helene-uri.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Klart du er med - du har hengt med hele året;) Og så fint at du har fått lest litt, jeg skal sjølsagt oppdatere. Nå håper jeg du kan ta deg en velfortjent ferie. God jul til deg og dine!

   Slett
 5. Hei

  Jeg har dessverre ikke fått tid til å lese så mye denne måneden, så jeg kommer nok til å bli kraftig forsinket denne gangen. Jeg vil derimot være med på bokhyllelesingen neste år. Fremdeles like usikker på hva jeg skal lese så kanskje det beste er å hoppe over denne gangen og heller starte på ny frisk på nyåret.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Beathe, det er helt i orden. Jeg er forsinka sjøl også, julestri og influensa stjeler frekt fra lesetida! Og det er ikke noe moro å stadig ligge på etterskudd. Kanskje det er like greit å la boka ligge, og være klar 18. januar? Det er opp til deg - jeg har full forståelse både for forsinkelse og overhopp.

   God jul!

   Slett
 6. Jeg blir litt forsinket denne gangen. Er omtrent halvveis nå, men skal være i mål innen året er omme. Boka er god, men krevende, og jeg vil ikke haste gjennom.
  God jul :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er grei, jeg henger etter, jeg også. Kos deg med Morrison! Og riktig god jul!

   Slett