søndag 27. desember 2015

Under trærne 2015

Blei jula 2015 ei bokjul? Nja, jeg veit ikke det. I alle fall ikke for mitt eget vedkommende. Forbausende få gaver under treet var flate og harde. Enda færre av dem var til meg. Men det var jo noen bøker der, lell. Heldigvis! For det blir ikke ordentlig jul uten ei bok eller to til hvert familiemedlem. Og det klarte vi i år, ergo er det per definisjon ei lita bokjul. I alle tilfelle forsøker jeg alltid å gi bort en del bøker. Det er de fineste gavene, syns jeg, i alle fall om en treffer blink. Men det er klart at det ikke alltid er så lett.

For det første fordi folk rundt oss har mange bøker. Mamma har et eget bibliotek. I tillegg kommer bøkene på arbeidsrommene, og i stuene. Ja, i flertall. Bestefar sier at han har så mange bøker, at om han får flere nå, må han slå ut veggene i kjelleren, der han har mange hyllemeter med ymse titler samla opp gjennom et langt liv. Så sier han at han ikke vil ha noe til jul. Men det får han jo (bok). Og hva gjør han i romjula? Jo, han leser. Han er en typisk vinterleser. Da liker han seg ikke ute, det er kaldt og guffent, så da sitter han like greit inne. Og leser. Når sola stikker fram i mars, stikker han også ut. Men i de kalde, mørke månedene er han inne. Og han leser bok etter bok. Omtrent aldri fra biblioteket. Av og til lånt av familien. Mye fra hyllemeterne i kjelleren og på gjesterommet. En del fra loppemarked.

Noen er altså sesonglesere, som bestefar. Noen leser mye, som mamma, andre lite, som mannen min. Noen leser bare pensum, som brodern. Han har satt alt anna på vent, og vil helst ikke ha så mange bøker. Han har mange nok meter å lese som det er, sier han, og jeg vrir huet for å finne ut hva han kan få som ikke er bok. Andre leser svært selektivt, som mormor. Der går det i Helbred deg selv, Hvem er jeg, Glykemisk indeks og slikt over en lav sko, mens Jon Fosse kastes uvitende ut med badevannet. Noen foretrekker bibliotekene, andre mener bøker tar plass og samler støv, og gir dem derfor videre med en gang de er ferdiglest for å slippe å ha mer med dem å gjøre. Til dem er det jo nesten ingen vits å gi fysiske bøker. Sjøl er jeg periodebibliotekbruker. Nå er det forresten lenge sia sist, og det merker lommeboka. Andre foretrekker nettbrett eller lydbøker og slikt, men de kjenner ikke jeg (tror jeg. I alle fall ikke personlig). Alt dette gjør det å gi bort bøker til et potensielt minefelt. Den fysiske boka har uansett et fortrinn: Den er en veldig pen gave. Og den kan oppleves igjen og igjen.

Disse bøkene la vi under andres trær:
Agatha Christie - Doktoren mister en pasient
Agatha Christie - Etter begravelsen
Alf Prøysen - Dørstokken heme og andre noveller
Charles Dickens - Store forventninger
Colin Dexter - Døden er min nabo & Oppgjørets time
Cressida Cowell - Dragetreneren
Daniel Kahneman - Tenke, fort og langsomt
Gunilla Bergström - Albert Åberg leker med ord
Hans Olav Lahlum - Katalysatormordet
Heidi Linde - Agnes i senga
Jenny K. Blake - The Norwegian Hytte
Joël Dicker - Sannheten om Harry Quebert-saken
John Haywood - Historisk verdensatlas
Kristín Marja Baldursdóttir - Karitas. Kaos på lerret
Thomas Müller - Hvem raser forbi?

Dette fant vi under vårt tre:
Barnas egen sangbok
Barneloven
Den store boken med eventyr
En bråkete Ninky Nonk
Etymologisk ordbok
Frosken og den vide verda
Frosken og fuglesongen
Frost
Furuset
God natt, bamse
Havboka
Hva skal jeg bli?
Nordens pattedyr
Pom og Pim
Pondus: Eliteserien 11
Skynd deg, lille bille
Snøkvit
Tre nøtter til Askepott

Så nå skal vi kose oss, hele romjula. Fortsatt god jul, alle sammen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar