torsdag 3. desember 2015

Vinterlesing

Og i det øyeblikket det faktisk blir vinter, det vil si når vi går inn i den første vintermåneden, da forsvinner naturligvis snøen. Det er ikke lett å bli klok på dette været, som er noe av det vi mennesker aldri - heldigvis - vil kunne styre, på tross av mange bestrebelser. Snø eller ikke snø, vinteren er her, den ligger i lufta, som rim på trærne og is på bilruta om morran, i frostrøyken som står ut av munnen på meg når jeg skynder meg ut for å hente ved. Snart kommer det nok mer snø, og vi kan for alvor begynne å se fram mot jul. Og mens jeg venter, skal jeg holde på med disse bøkene: 

Carl Frode Tiller
Endelig, etter alt for mye nøling, fikk jeg lest andre bok i Innsirkling-trilogien (omtale er i farta, tror jeg). Og naturligvis må jeg lese bok tre også, før jeg glemmer vesentlige detaljer, finurlige formuleringer og andre viktigheter som i aller høyeste grad er relevante for en slik type bok og en dertil type leseropplevelse. 

Alexander L. Kielland
Både Novelletter fra 1879 og Garman & Worse fra 1880 blei lest i forbindelse med åttende runde av Bokhyllelesing 2015. Nå gjenstår resten av første bok av Kiellands samlede verker, med dramatikk og flere fortellinger. Deretter venter tre bind til, men de får jeg ta på nyåret.

Emil Boyson
En antologi som blei litt glemt (det vil si forlagt bakerst inni nattbordskapet ved et uhell) er nå lest ut, og det er egentlig mest vemodig. Europeisk poesi i norsk gjendiktning (1965) ga meg mange fine leseropplevelser, og også en del å bryne meg på. Det er raske skifter, mye språk og mange stemninger å henge med på i diktsamlinga - men også nydelige bilder og rørende betraktninger. Takk til Ronny Spaans for et flott, oppsummerende etterord og gode forfatterbiografier! 

Doris Lessing
I lesesirkel 1001 bøker er det Doris Lessing som står for tur, men jeg har allerede lest Det synger i gresset. Derfor bytter jeg den ut med Bestemødrene av samme forfatter, som jeg har stående i hylla, og håper tida strekker til mellom Luciafeiring og julespill og alt anna som hører jula til. Her har jeg forresten tenkt til å slå to fluer i en smekk: Bestemødrene er også den boka jeg har valgt å lese til siste runde av Bokhyllelesing 2015, der temaet er å lese ei bok av en forfatter som har mottatt Nobelprisen i litteratur. Dette er rett og slett fordi jeg er redd for å gape over for mye. Men blir det tid, er det rart hvor fort enda ei bok sniker seg med!

Biografi
I årets siste runde av biografilesesirkelen til Ingalill er temaet Damer med hatt. Og jeg skal naturligvis lese om ei fenomenal hattedame, nemlig Sigrid Undset! Jeg har allerede begynt på biografien som er ført i pennen av Gidske Anderson, og koser meg masse.

Amalie Skram
I fjor hadde jeg tenkt til å lese Julehelg i jula, men det, som så mye anna, kokte bort i kålen. Da var det nemlig viktigst å komme i mål med alt som hadde med masteroppgava å gjøre. Den blei levert i vår, og derfor kan jeg prøve på nytt nå.

Faglitteratur
Null faglitteratur er lest eller skal leses, her er det fortsatt pause! Jeg bruker i stedet fritida til å gruble litt på dette og hint

Og mer enn det tør jeg ikke planlegge. Desember er årets mest sosiale måned, gaver skal handles, det skal vaskes og et lass med kaker skal det også bakes. Så det er bare å henge i stroppen og lese mens det steiker, og håpe at gavene pakker seg sjøl.

Riktig god førjulstid, alle sammen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar