fredag 10. mai 2013

Sommerlesing

Etter at vårens eksamener endelig er over, er det tid for en ekstremt etterlengta sommerferie her hos meg. Vi skal ingen steder i år, og ambisjonene er å rydde i boden, ordne litt i hagen og huske å bestille ved før høstregnet er et faktum. Det tror jeg at vi skal klare på de drøye tre månedene før høstsemesteret tar til. Jeg planlegger dessuten å lese vanvittig mye i sommer, som vanlig. Alle bøker i hyllene som er kjøpt før 2010, og litt ekstra, skal helst være ferdigleste til september! Jeg legger terskelen høyt, men regner med en middels god gjennomføring, særlig om været er bra. Da skal jeg virkelig benytte meg av solskinnet, og boka blir nok som regel liggende igjen inne. Kiellands samlede verker må derfor kanskje stå ei stund til, i likhet med tre-fire forfatterbiografier. Og det er greit. Men mye skal leses, og jeg gleder meg til hver bok. For dette blir koselesing!

Nytt i sommer er at jeg og Labben fra bokbloggen Migrating Coconuts har bestemt oss for å lese litt sammen. Vi har laga en aldri så liten leseplan, basert på hva vi ønsker å komme igjennom. Vi prioriterer romaner i sommermånedene, og veksler mellom tjukke og tynne bøker, som vi henholdsvis regner med å bruke tre uker og ei uke på. Det er fordi vi også skal ha tid til å lese andre bøker samtidig. Datoene som nevnes er de dagene vi forventer å blogge om bøkene. Lesestart er lagt til 25. mai, etter at vi er i mål med eksamenene våre. Vi har valgt bøker som er tilgjengelige på både norsk og engelsk, slik at jeg får lese på norsk, som jeg liker, og Labben får lese på engelsk, som hun liker. Og hvis du også har lyst til å være med, er det bare å slenge seg på!

Her er en foreløpig oversikt:
02.06.  Doris Lessing: Det synger i gresset
23.06.  Louis de Bernières: Fugler uten vinger
30.06.  P.G. Wodehouse: La Psmith greie det!
21.07.  Hilary Mantel: Ulvetid

I tillegg skal vi antageligvis lese ei bok av Salman Rushdie og mest sannsynlig ei bok av Selma Lagerlöf før det blir høst. Og etter at samlesinga av Tolstojs imponerende epos Krig og fred, i regi av Lines bibliotek, er gjennomført, skal vi kaste oss over en annen murstein: Middlemarch av George Eliot. Pretensiøst? Kanskje. Verdt et forsøk? Ja! Dersom alt fungerer godt, fortsetter vi nok utover høsten og vinteren også.

Men nå er det tilbake til eksamenslesinga for min del. Riktig god helg, alle sammen!

12 kommentarer:

 1. Spennende prosjekt! Har dere bestemt dere for hvilken Rushdie - roman som skal leses ennå? Jeg har Rushdie som eget lesemål, men sliter med å komme i gang. Kanskje jeg kunne blitt med på samlesing?

  Ønsker deg en fin helg, Hedda :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for koselig kommentar! Du kan gjerne bli med, det er bare hyggelig:) Vi skal lese "Trollkvinnen fra Firenze", som er en av hans beste romaner, i følge mange. Det blir i august. Jeg har veldig lyst til å lese "Midnattsbarn" etterhvert også, men den er så lang. Vi tenkte det var greiere å begynne med noe mindre, men det kan jo hende det er helt feil... Vil gjerne lese den sammen med noen også.

   Takk det samme:)

   Slett
  2. Jeg blir med på den, jeg. Midnattsbarn er også en roman som jeg har lyst til å lese, så henger meg gjerne med på felleslesing av den også - kanskje i løpet av høsten?

   Slett
  3. Etter Middlemarch en gang ;-)

   Slett
  4. Så koselig at du vil være med:) Jeg er spent på om Rushdie faller i smak. Om jeg liker "Trollkvinnen fra Firenze", leser jeg gjerne "Midnattsbarn" etter "Middlemarch". Hvis ingen andre vil, kan uansett vi lese samtidig:)

   Har akkurat lest den solide omtalen din om "Banished". Jeg har ikke lest så mange av den typen bøker, så er veldig greit at andre gjør det, slik at jeg kan følge litt med:) Og det gleder meg at du leser "Jane Eyre"! Det er ei bok jeg stadig vender tilbake til. Kos deg videre!

   Slett
  5. hyggelig at du likte Banished- omtalen min.Jeg har som mål å lese flere dokumentarer ol i år, så da passet denne godt.

   Jeg koser meg med Jane Eyre, og skjønner ikke helt hvorfor jeg ikke har lest den tidligere.

   Slett
 2. Lykke til på eksamen! Jeg liker også sommerferieplanene dine! Rom for fleksibilitet ;o) Tror imidlertid jeg må stå over flere samlesinger. Har kastet meg på Ingalill's biografilesing i tillegg til Lines lesesirkel, så det får holde sålangt. Jeg skal også lese masse i sommer. Gleder meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Nå er jeg i mål med halvparten, så det lover bra. Merker at det er utrolig godt å kunne legge noen fag bak meg. Må være litt fleksible om sommeren, synes jeg:) Vi har jo det mest ustabile sommerværet en kan få, veit aldri hva det blir. Blir det mye regn, blir det mye lesing, enkelt og greit! Håper du finner mange gode sommerbøker;) Så er du velkommen til å hive deg på ved en seinere anledning, hvis det passer.

   Slett
 3. Hell og lykke på eksamen ja, bare for å ha sagt det først!
  Jeg har lyst til å lese både Woodhouse (labbens misjonering) og Mantel, men den boka som det er størst sjanse for at jeg kanskje, kanskje kommer i mål med samtidig som dere er Middlemarch, har prøvd å komme i gang lenge, men det vil seg ikke til ???

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det - de siste er en bøyg, så det trengs! Ja, tro det eller ei, men det er Labbens verk at vi skal lese Wodehouse;) Jeg gleder meg, tror det blir veldig bra. Hopp på hvis du kan og vil, det er bare hyggelig. Jeg har enda ikke åpna min egen utgave av "Middlemarch", men har hørt mange si at den er tung. Kanskje det hjelper å lese sammen.

   Synes forøvrig at prosjekt biografi virker spennende, så du skal ikke se bort ifra at jeg blir med etter hvert! Men innafor populærmusikk står jeg nokså dårlig, det fins rett og slett ingenting i bokhyllene. Er neste kategori klar?

   Slett
 4. Spennende bøker dere har plukket ut. Jeg hiver meg kanskje med etterhvert, kanskje på Ulvetid. Akkurat nå sliter jeg med å velge bøker på egenhånd, alle ender tilbake i hylla etter et par sider, så kanskje andre må gjøre jobben for meg.

  Lykke til med eksamen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du kanskje blir med:) Å, jeg veit hvordan det føles. En kan bli fortvila av mindre, i alle fall om en egentlig har veldig lyst til å lese noe. Rett bok til rett til er av og til forferdelig utfordrende! Kanskje ny sjanger eller en ny forfatter funker? Eller å velge etter farge? Bare forslag:)

   Tusen takk for det! Nå er det litt under to uker igjen, så er jeg i mål!

   Slett