tirsdag 19. august 2014

Bokhyllelesing 4: Engelsk bok

Høsten kryper fram i takt med at utetemperaturen synker, og det er tid for å gå turer i skogen, samle fargerike blader, røre bær til syltetøy, koke kakao, bake sjokoladekjeks og krydderkaker, henge opp regntøyet og sette klar gummistøvlene, pakke ned badetruser, vifter, solkrem og stråhatter, hente fram tøfler, ullsokker, pledd og tepper og en mengde stearinlys (men husk å blåse ut). Ja, også veden da. Som må stables og ryddes og bæres inn i vedkurven, og som lukter så godt og spraker så herlig bak peisdøra. Snart kan vi fyre i peisen for første gang på mange måneder! Det er en helt egen type kos, denne høstkosen, og noe av det koseligste er at den passer så fint med aktiviteten lesing.

I juni, da det allerede var blitt uutholdelig varmt og dukkertene stod i kø for de fleste av oss (jeg lå i alle fall og vaka i barnebassenget bak huset), var det tid for fjerde runde i den fine leseutfordringa til Bjørg, som gikk av stabelen mellom 09. og 15. juni. Det var kanskje et under at vi fikk lest noe som helst i varmen, men noe må en da finne på når svetta siler og det eneste logiske er å spise saftis, helst konstant. Oppdraget denne gangen var å lese ei bok av en forfatter som skriver på engelsk, noe som ikke burde by på problemer for noen av oss. Boka kunne leses i norsk oversettelse, på engelsk eller et hvilket som helst anna språk, så lenge det opphavlige språket var, ja, engelsk. Det norske bokmarkedet har lenge blitt oversvømt av oversatt litteratur, da særlig fra holmen og over dammen, og da det ikke var noen begrensinger i tidsperspektiv, sjangre, land eller priser denne gangen, var det helt åpent for gammelt og nytt, høyt og lavt, kjent og ukjent, godt og dårlig. Eller, helst ikke dårlig.

Og jeg er veldig spent på hva du endte opp med. Fikk du lest det du skulle, eller blei det et heftig solstikk? Leste du noe helt anna, eller så du rett og slett filmversjonen? Dersom du ikke finner deg sjøl på lista under, eller dersom titler, forfattere eller lenker er feil, legg gjerne igjen en kommentar slik at jeg får retta det opp.

Monika leste Henderson the Rain King/Regnkongen av Saul Bellow
Birthe leste Den ensomme polygamisten av Brady Udall
Gro leste Snøbarnet av Eowyn Ivey
Hedda leste Kjærlighet ved første blikk av Ian McEwan

Jeg savner tilbakemelding fra Moonstar, Nina, Anna, Anita og Elida, som alle hadde meldt seg på lesesirkelen via sida til Bjørg. Dere skulle lese bøker av henholdsvis Tone Almhjell, Harper Lee, William S. Burroughs, Harper Lee (igjen) og J.D. Salinger. Kom dere i mål?

Neste oppsummeringsinnlegg blir om runde fem i leseutfordringa, som var gjeldende siste uka i juli. Temaet da var bøker som opprinnelig blei skrevet på spansk. Gi meg ei lenke og du blir med på lista!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar