onsdag 4. mars 2015

Bokhyllelesing 2: Antikk dramatikk

Nå som alle etterslengere og etternølere, treige lesere eller slappe skrivere, meg sjøl i aller høyeste grad inkludert, har fått ei uke ekstra på å komme i mål med årets andre runde av leseutfordringa for 2015, er det på tide med en aldri så liten oppsummering. Temaet var å lese antikk dramatikk - et skuespill fra antikken - fra egne ulesthyller. Men også epos og seinere dramatikk er blitt godkjent denne gangen. Dere som var påmeldt, men som enda ikke har lest ferdig og/eller skrevet om boka dere skulle lese, er tatt ut av oversikta (men dere er fortsatt å finne på samlesida). Når dere får lest og skrevet, er det bare å gi lyd i kommentarfeltet under, så vil jeg legge dere til på lista. Hvis du ikke får lest det du skulle likevel, er det også fint om du sier ifra. Om det er noen som oppdager feil her, med titler, forfattere, lenker eller noe annet, så gi beskjed.

Slik gikk det med den antikke dramatikken:
- Hedda leste Medeia av Euripides
- Signe leste Medeia av Euripides
- Astrid Terese leste Orestien av Aiskylos
- Trudelutt leste Antigone av Sofokles
- Marianne leste En midtsommernattsdrøm av William Shakespeare
- Silje leste Odysseen av Homer

Før runden begynte, var vi åtte påmeldte. Det kom ingen nye lesere til i løpet av leseuka denne gangen. Nå, litt mer enn ei uke etter at opprinnelig lesetid er avslutta, har fem av åtte fullført både bok og blogginnlegg. Det er veldig fint! Men jeg mangler tilbakemelding fra Birthe og Bjørg, som meldte seg på med henholdsvis Iliaden og Kong Oidipus. Hvordan har det gått med dere?

Deltakelsen har gått noe ned fra første til andre runde i Bokhyllelesing 2015. Jeg lurer på hvorfor. Er det kategorien som er vanskelig? Har ikke folk antikk dramatikk på lur, eller blei det et tiltak å lese en annen sjanger enn til vanlig? Var det verseføttene som ødela, eller det noe gammelmodige språket? Eller må jeg vifte med pekefingeren og si at dere bokelskere ikke tok dere nok sammen denne gangen, ja, dere tok faktisk ikke leseutfordringa på strak arm (eventuelt på strake øyne), slik dere burde? Hvorfor? Her kan det være mange årsaker! Tilbakemeldingene jeg får vil være med på å forme neste års kategorier, så si gjerne ifra dersom du føler at du brenner inne med noe.

Personlig synes jeg det er flott å gi rom for svært gamle tekster fra tid til annen. Disse gamle fragmentene, mytene, historiene, lyrikken, dramatikken og epikken har mye mer å si oss om de store spørsmåla enn for eksempel den norske samtidslitteraturen. Og sjøl om det er aldri så behagelig å være en overfladisk leser som ikke tenker på slikt, trenger vi å gå igjennom mer avanserte problemstillinger fra tid til annen. Det har noe med det å være menneske å gjøre. Og som leser og bokelsker har det noe med respekt for litteraturen å gjøre. Gjennom å lese gammel litteratur forstår en hvor uoppfinnsomme vi egentlig er i dag. Motiver, bilder og symboler brukes på nytt og på nytt, sjøl om konteksten gradvis forskyves og fornyes. Denne konteksten er naturligvis svært viktig kulturelt sett. Men vi må ikke glemme hvor det hele kommer fra.

Neste runde i Bokhyllelesing 2015 går av stabelen i uke 14, det vil si fra 30. mars til 05. april. Det er midt i påskeferien for de fleste av oss, noe som betyr at alle i teorien har tid til å lese litt, så her er det svært få unnskyldninger for unnasluntring som godkjennes. Men kategorien er avgrensa på flere måter. Geografisk sett skal vi nemlig befinne oss i Europa, og tidsmessig skal vi kun forholde oss til 1900-tallet. Ikke en litterær epoke der, altså, men mange. Det bør ikke være så vanskelig, bare ta en kikk i ulesthylla. Men vi må ikke glemme sjanger! Denne gangen er kategorien også avgrensa her, til ei novelle- eller diktsamling. Det vil si at du står fritt når det kommer til språk, tematikk, tyngde og dybde. Hvem tar utfordringa denne gangen? Om du vil melde deg på, gir du beskjed under. En fin lokkebiff til den tvilende må være at god deltakelse belønnes med ei stor bokpakke ved årets slutt.

Jeg ønsker dere alle fortsatt fine vårdager!

14 kommentarer:

 1. Hei Hedda, jeg må skylde på at jeg ikke har noen bøker som passet i denne kategorien, og da kunne jeg ikke delta. Jeg kan ikke kjøpe en bok for å være med i bokhylle-lesingen, he-he.

  Men neste gang har jeg Jo Nesbø's novelle samling Karusell-musikk. Har lest deler av den, men ikke hele og det jeg leste likte jeg ikke så godt. Derfor har jeg lyst til å gi den enn sjanse til, men kan ikke love rosende omtale av Nesbø's bok.

  Ha en fin vårdag videre Hedda :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbakemelding, Gro! Jeg har full forståelse for at ikke alle har bøker som passer i de ulike kategoriene. Og kjøp er jo ikke lov ;) Flott du er med neste gang.

   God helg!

   Slett
 2. Det var mye finere å lese et skuespill fra antikken enn jeg trodde. Jeg så for meg noe vanskelig tilgjengelig og uforståelig. Men så var den en spennende historie om krig og hevn og æresdrap. Setter pris på å bli pådyttet slike gode bøker :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fin tilbakemelding. Så hyggelig at det var en positiv opplevelse! Jeg synes også det er veldig flott å lese antikk litteratur, og det er langt ifra så vanskelig som en tror.

   Slett
 3. Eg har ein teori om at dette stort sett ikkje er noko dei fleste har liggjande i bokhylla, og satsar på at det kjem fleire tilbake i neste runde! :) For min del vart eg kvitt ein "den-burde-eg-eigentleg-ha-lest-til-masteren"-byrde, og det var eigentleg ganske fint, hehe. Må innrømme at klassiske skodespel vanlegvis ikkje finn vegen til bokhylla mi.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan godt hende du har rett i det, Signe. Men det er jo så mye god antikk litteratur, at det burde folk ha i hyllene. Men det er en helt annen sak... Jeg tror de av oss som har lest, jevnt over er fornøyde. Så da må runden regnes som en suksess, sjøl om vi var færre enn sist.

   Slett
 4. Odysseen er ferdig lest og et innlegg er på vei :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott! Gleder meg til å lese, og legger deg til på lista så snart jeg har ei lenke!

   Slett
  2. Her er lenken:
   https://siljeblomst.wordpress.com/2015/03/15/bokhyllelesing-2-odysseen-av-homer/

   Slett
  3. Takk, da er lista oppdatert!

   Slett
 5. Så gammel dramatikk hadde jeg ikke i hylla, gitt - men, det ble to skuespill av Shakespeare, hvorav det ene i innhold var lagt til antikken. Det var det nærmeste jeg kom fra egne hyllemetre :-)
  Neste runde var mye enklere. Der kan du melde meg opp på diktsamlingen Kykelipi fra 1969 av Jan Erik Vold.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du vil være med neste gang også! Jeg skal oppdatere lista. Nei, enten så har en gammel dramatikk eller ikke, det er ikke så mye å gjøre noe med. Men det var flott at du heiv deg rundt og leste Shakespeare!

   Slett
 6. Jeg er klar for neste utfordring; Angela Carter! Og den skal blogges om før fristen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bra, Silje. Jeg er også tidlig ute denne runden, klok av skade;) God les!

   Slett