torsdag 12. desember 2013

Melding om nedetid

Fram mot siste eksamen må jeg holde et imponerende høyt lesetempo om jeg skal komme igjennom alt som muligens er relevant å bli eksaminert i; med smitt og smule må jeg lese minst 130 sider om dagen for å fullføre. Det er tekster både på bokmål, nynorsk, engelsk, dansk og svensk, så jeg skal nok få kjørt meg godt, bli en smule språkforvirra og kave verre med begrepene (ja, for de er jo ikke de samme, må vite). I tillegg kommer alle filer foreleserne har lagt ut i løpet av høsten og arbeid med tidligere eksamensoppgaver, som visstnok er lurt som forberedelse og øving. Dem er det en drøss av, og til og med der er det vanskelig å vite hvor en "bør" begynne. Men jeg har da i alle fall tatt dem fram og begynt å kikke.

Såvidt jeg kan se er det fem temaer som går igjen på eksamenene: identitet, modernitet, multikulturalisme, smak og makt (de to siste tar utgangspunkt i teoriene til den franske sosiologen Pierre Bourdieu). Men noe som kompliserer, er foreleserbyttet. Er den nye foreleseren like hypp på disse temaene som den gamle? Og vil han fortsette med flervalgsoppgavene, eller skal alle virkelig gjennom den samme kverna? Uansett, vil du kanskje tenke, er det jo bare å lese Bourdieu og satse på at lykka er bedre enn forstanden. Han kan dessuten trekkes inn over alt. Jo, forsåvidt. Men det blir litt kleinere når Bourdieu kommer på ei liste sammen med denne gjengen, som jeg ideelt sett skal gjennom kortere og lengre tekster av:

Randall Collins, Michel Foucault, Fredrik Barth, Hans Skjervheim, Mike Featherstone, Charles Jencks, Roland Robertson, Scott Lash, Celia Lury, Thomas Krogh, Georgia Warnke, Kristin Asdal, E.D. Hirsch, Susan Sontag, Richard Shusterman, Pierre Bourdieu, Jon Hellesnes, Vidar Enebakk, Nils Gilje, Dan Zahari, Simone de Beauvoir, Kjersti Bale, David Hume, Immanuel Kant, Antoine Hennion, Simon Frith, Christian Refsum, Geir Vestheim. Ja, også litt i det andre kompendiet, da.

I tillegg kommer alt det jeg har lest, som jeg helst skal repetere. Det blir rett og slett umulig. Enquist inntar bokhylla igjen som det forsømte verket han er blitt. Jeg forsvinner, jeg nå. Tidenes helvetesuke har meldt sin ankomst. Vi ses på den andre sida!

2 kommentarer:

  1. Forståelig at Enquist må vente i bokhyllen med det stoffet du skal gjennom før eksamen. Kun få av de du har nevnt som jeg kan si jeg har hørt om! Lykke til :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det! Nå er det nipugging så det holder her, om få dager braker det løs! Jeg hadde ikke hørt om mer enn halvparten før studiestart i august, jeg heller, men nå har jeg vært gjennom det meste. Enquist får slippe til en annen gang, sånn er det bare:)

      Slett