tirsdag 24. desember 2013

Under trærne 2013

I januar fikk jeg noe som jeg anså som en glimrende idé, nemlig at jeg til jul 2013 skulle gi det samme til absolutt alle: pysjer. Naturligvis skulle ikke alle få identisk pysj, morfar på 1,74 med kulemage trenger nok en annen størrelse enn tynne brodern på 1,94 eller søskenbarnet på 1,21, og mønsteret bør kanskje være litt annerledes til ungen her i heimen enn til moffa borti storehuset og så videre. Kjekt å holde tunga rett i munnen, der altså, og skrive riktig navn på pakkelappene. Uansett om det skulle bli blonder eller ruter, flanell eller silke, var planen klar: pysj.

Men pysjplanen skulle vise seg å bli heftig sabotert, og det allerede i april. I svigerfamilien er det nemlig nesten ingen som bruker pysj. Dermed kunne jo ikke de få det. Hørt sånt tull?! Min umiddelbare reaksjon var å løpe ut og kjøpe pysjer til alle, demonstrativt, slik at om de ikke var pysjfrelste før, skulle de i alle fall bli det nå! Men slikt kunne vi ikke gjøre, sa mannen i huset, vi kunne heller finne på noe anna. Jaja, så var det å sette i gang de små grå. Men så blei de små grå permittert fra gavetenking på grunn av eksamen i mai, og det ene har tatt det andre og brått var det november og for alvor tid for å myse etter årets julegaver. Og i min familie er det slik at vi har nok bøker, alle sammen, og ingen ønsker seg egentlig bøker, bare litt, bare noen få fem-seks utvalgte titler, men ikke noe mer. Jeg tenkte at det kunne andre få ta seg av i år. Derfor var pysjplanen fortsatt høyst reell.

Jeg dro avsted i god tro, ute etter pysj, men hva fant jeg? Jo, grågustne Dovrepysjer til gutta og Hello Kitty til damene. Ikke kunne de bytte heller, så det var en dårlig ordning. Utvalget var mildt sagt labert. Jeg endte derfor opp med å kjøpe et par bøker som jeg allerede var ganske sikker på at jeg skulle gi bort før eller seinere, og gjerne til jul. Og så kom mannen hjem med nyinnkjøpte gaver, for slikt hadde han bare begynt med i ro og mak. Og da var det allerede for seint å komme med innvendinger, gavene var jo kjøpt, godt uttenkte var de også. Og hvor hadde han vært? Jo, i bokhandelen. Derfor kan det like gjerne skrives, først som sist: Vi er tilbake på bokkjøret. Det blir bokjul i år også. Og folk rundt oss kan, hvis de er heldige og vi har skrevet rett på lappene, finne følgende under trærne denne jula:

Norge i krig
Lenas dagbok
Nemi. Stjernestøv og løgner (bok 2)
The Luminaries - signert!!
deLillos gitarbok
Pondus: Eliteserien 6
Kokos. Hvem kan blåse bort vondten?
Albert Åberg bokhus
Gruffalo
Mummitrollet - Trollmannens hatt
Thorbjørn Egners samlede cd-er (lydbok)
Mitt grådige hjerte
Katten som trengte trøst
Faren ved å være Skrake

I tillegg til alt dette, er det noen heldige utvalgte som også får ei hjemmelaga fotobok. Mange harde pakker, altså. Så gjenstår det bare å se om det blir bokjul på mottakersida også! Jeg hadde et par ønsker, men dukker nettopp disse bøkene opp? Eller blir det noe helt anna?

Og pysjene? Det blei med én.

Riktig god jul, alle sammen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar