mandag 2. desember 2013

Vinterlesing

Og vips var det desember. Det verken kjennes eller ser sånn ut, og dømt på mengden pensumlesestoff som nå burde vært konsumert og vel så det, så bør det heller ikke være det. Men kalenderen hører ikke på meg, det er omtrent ei uke igjen til første eksamen, og her er det, for å si det mildt, tida av veien. Og alt anna også, for den saks skyld.

Men uansett hvor skralt det står til både værmessig (hvor i heite er snøen?) og på pensumfronten, så er jeg rett og slett avhengig av å lese noe sjølvalgt for å få hverdagene og hjernen til å gå rundt. I november skulle jeg komme igjennom tre flotte damer: Undset, Nedreaas og Wassmo. Jeg begynte bakerst og fullførte Hundre år, har kommet lenger i novellene til Nedreaas, men er enda ikke ferdig, og er per skrivende stund er jeg fortsatt midt oppi Husfrue. Litt etter skjema, med andre ord. Pensumet, som av og til er dørgende kjedelig, og de mange distraksjonene jeg utsettes for på daglig basis, får dele skylda. Det stopper meg uansett ikke fra å lage en ambisiøs leseliste for den første vintermåneden, desember.

Sigrid Undset
Mål nummer én er naturligvis å komme i mål med Husfrue. Per nå er Erlend på vei hjem etter å ha vært borte i to år, og jeg er svært spent på Kristins reaksjon. Og vil de fem små guttene kjenne igjen pappaen sin? Og denne Sunniva, som ikke lover godt, klarer han å holde seg unna henne, sjøl om hun, iført bare serken, mister fingergullet i senga og trenger hjelp til å leite? Mange ubesvarte spørsmål her, altså. Jeg regner med å sprenglese de nærmeste dagene for å bli ferdig før eksamen.

Torborg Nedreaas
Å lese ferdig Nedreaas skyves også videre inn i desember, og jeg håper at jeg endelig kan komme i mål før måneden er omme. Boka er med over alt, uten at det hjelper, novellene blir rett og slett nedprioriterte. Kanskje dels på grunn av sjangeren - når hver tekst avrundes, avsluttes spenningene også. Boka trekker ikke i meg på samme måte som Husfrue. Men likevel er verket så viktig at jeg ønsker å lese ferdig, og føler meg sløv fordi jeg ikke har gjort det tidligere. Kanskje jeg må lage en regel om at det ikke er lov til å begynne på en ny roman før novellesamlinga er lest?

Arto Paasilinna
Jeg kjører en del tog. Og da har jeg med meg egne bøker som er egna til slikt. De skal være tynne, lette og i slafsete innbinding. Denne periodens togbok er Kollektivt selvmord av den finske galgenhumoristen Arto Paasilinna. Men dessverre er ikke boka så frisk og artig som forventa, og jeg lurer på hvor mye tog jeg egentlig må kjøre for å komme i mål...

Per Olov Enquist
Hurra, Per Olov-tid! Jeg gleder meg veldig til å komme i gang med Enquists sjølbiografi Et annet liv fra 2008 (2009 på norsk). Den har jeg spart på i mange år, og nå er tida endelig inne! Jeg skal lese den i forbindelse med Ingalills biografilesesirkel, som denne gangen har teaterfolk, filmfolk, regissører, skuespillere osv. som tema, og der passer jo Per Olov inn. Ja, for fyren har både filmmanus, librettoer og dramatikk på samvittigheten. Bloggdatoen er satt til 15. desember, men jeg regner med forsinkelser av ymse art, da jeg har eksamen også den 19. Julestria blir et fremmedord i år, tror jeg.

Charles Dickens
Når eksamen endelig er over, skal jeg ligge på sofaen og lese Charles Dickens' A Christmas Carol (på norsk Et julekvad) i ett. Og det skal jeg nyte til det fulle. Etterpå skal jeg kanskje bake kaker eller pynte litt, vaske eller stelle med julekort og innpakking, hvis ikke det allerede er blitt gjort i rein eksamensdesperasjon eller av andre flittige folk her i heimen. Forhåpentligvis er jeg innen da også ferdig med innkjøp av alle gaver, sånn at julefreden og julekosen umiddelbart kan senke seg.

Jostein Gaarder
Julestemning skal jeg ha i år, uansett om det kommer snø eller ikke, og jeg skal forsøke å lese Gaarders kalenderbok Julemysteriet gjennom adventstida. Men jeg tror ikke egentlig at det lar seg gjøre med min timeplan, med mindre den blir med i kofferten som hotellbok. Jeg satser derfor på å lese om Joakim og hans mystiske lapper (velkjent Gaardergrep) på tampen av adventstida og i romjula. Aldri så seint at det ikke er godt for noe.

Nicole Krauss
29. desember er det tid for årets siste lesesirkelbok i regi av Line. Jeg har lyst til å delta, som vanlig, men innser at jeg denne gangen mest sannsynlig må bite i det sure eplet og stå over hele runden. Men i tilfelle lesebasillen biter seg skikkelig fast i løpet av fridagene, ligger Kjærlighetens historie allerede klar i den høye stabelen ved sida av skrivebordet.

Toni Morrison
Ja, nå som tida suser avsted og det nye året er like om hjørnet, er det kanskje like greit å la være å begynne med ei ny bok? Elskede har lenge liggi på lur, denne måneden er heller intet unntak. Får jeg et pusterom, det vi si, er det et juleselskap som blir avlyst, blir det Morrison på meg. Tror jeg.

P.D. James
Med mindre P.D. James plutselig hopper over Morrison i lesekøen! Jeg har alltid med meg en haug bøker når jeg sover på hotell, sjøl om jeg bare er der for ei natt. Jeg vil så gjerne lese noe når jeg først er helt i ro og fred, og behovet for ikke-pensum er veldig sterkt. Også må jeg jo treffe med humøret! James og Døden kommer til Pemberley ligger godt an i lesekøen på mange måter, så om den blir med i løpet av eksamensturene, blir det nok ikke noe Morrison på meg i 2013 heller.

Ragnhild Jølsen
Etter at jeg er i mål med eksamenene mine og har lest Dickens, skal jeg begynne med Jølsens kortere arbeider. Men jeg har veldig lyst til å fullføre Nedreaas først, slik at jeg ikke har flere novellesamlinger og lignende liggende. Ser for meg at det kan bli seigt å komme i mål da. Derfor må nok Jølsen skyves til like over nyåret.

Det ser rimelig hektisk ut, dette. For i praksis har jeg tolv dager (fra 19. desember til 31. desember, når alle skal dra på besøk og ha besøk) på å lese en drøss med bøker. Jeg veit jo at dette ikke kommer til å være plankekjøring, så jeg opererer med store feilmarginer. Det blir spennende å se lista i januar! For tenk om jeg får mange interessante julegavebøker... Hva er din leseliste?

God adventstid!

12 kommentarer:

 1. Du kan trøste deg med at du har kommet lengre enn meg i Kristin Lavransdatter. Jeg har holdt på siden juni og har endelig rundet side 200. Kanskje det hjelper å flytte boka fra nattbordet og til stua, det hjelper ikke å lese Kristin når man er trøtt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er virkelig ikke moro når det er sånn! Regner med at du holder på med "Kransen"? Jeg synes det gikk ganske greit å lese den, "Husfrue" har vært seigere. Den er mye mer alvorlig, persongalleriet bygges ut og de forflytter seg over større avstander. Stort sett så koser jeg meg, men er helt enig i at det ikke er noe særlig å lese slike verk når en er trøtt!

   Slett
  2. Huff, nå kjenner jeg at jeg ble enda mindre motivert. Målet blir å bli ferdig med boka før 2015.

   Slett
  3. Det var ikke meninga, Monika! Håper virkelig du kommer igjennom før den tid. Men jeg tror kanskje mye kommer an på hvilken utgave du har? De eldste er satt nokså tett, det synes jeg er vanskelig å lese.

   Hvis det ikke snart blir framgang, kanskje det er lurt med en pause? Jeg veit ikke hvordan det er for deg, men for meg fungerer det sjeldent å tvangslese ei bok. Enten så er jeg i stemning, eller ikke. Lykke til videre med Kristin, uansett, jeg håper du finner motivasjon!

   Slett
 2. Her hos meg kom det snø forrige helg, men den er borte nå. I dag er det storm og regn, med haglbyger innimellom! Og pensum...det virker uoverkommelig å gjennomgå. Likevel legger jeg også inn skjønnlitterære leseøkter, og kakebaking (kakemenn er laget - og spist). En ambisiøs leseliste for desember du har satt opp, selv har jeg ikke kommet så langt, men tenker å lese Mrs. Dalloway utenom 1001-boken. Og Rushdie, og kanskje "Døden kommer til Pemberley" som har stått lenge i hyllen. Ønsker deg en fin adventstid, og lykke til med eksamener :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen snø her heller, bare regn og masse vind! Det gir skikkelig høststemning, men det er jo litt feil nå... På pensumsida går det bra her, jeg er snart igjennom det jeg skal til første eksamen og kan begynne med eksamensoppgaver og repetisjon. Nå fikk jeg enda mer lyst til å lese P.D. James, for det er moro å lese sammen. Så si ifra hvis du lander på den!

   God advent til deg også, og masse lykke til! Vi kan i alle fall ta juleferie med svært god samvittighet;)

   Slett
  2. At vi kan ta juleferie meg god samvittighet er sikkert og visst! Jeg er ferdig meg mine eksamener og spent på resultatet, men denne uken bevilger jeg meg fullstendig ferie. Skjønt, jeg skal rett i praksis etter nyttår og må gjøre en god del forberedelser så helt ferie er det ikke.

   Leser gjerne P.D.James sammen! Men jeg er jo spent på din mening om "Elskede" så les den gjerne først. Uansett; jeg har ikke satt opp noen eksakt leseplan utenom 1001-leselisten, men har meldt meg på bokhyllelesing hos Bjørg med resten av Löwenskiold 3-9 februar. Boken er jo ikke så lang, og min utgave er på norsk så det skulle ikke ta så lang tid. Mars?

   Slett
  3. Eller januar?
   Det ser ut som en grei lesemåned, med den korte Kain :)

   Slett
  4. Å, du er heldig som allerede er i mål! Jeg håper du koser deg veldig med fritida - bøker og lesing og tenking og skriving etter eget ønske og i eget tempo! Jeg gleder meg veldig til det er min tur - nå går jeg inn i tidenes helvetesuke.

   Jeg har også planer om bokhyllelesing hos Bjørg, og ser veldig fram til det. Men har så absolutt tid til P.D. James i januar! Har fortsatt lyst til å lese "Elskede", men må se hvor sterkt Kristin insisterer på at jeg leser ferdig hennes trilogi først. Boka er lukka for lenge sida, men Kristin er med meg i alt jeg gjør.

   Slett
 3. Vel, fritid og fritid - nå er det forberedelse til praksis med oppgaver og veiledningsdokumenter :) Men det er ikke sånn stress som med eksamen, som det er godt å være ferdig med nå. P.D. James skal leses i januar, uansett! Og du skal fortsette historien om Kristin, for den er noe helt spesielt! Elskede, hm, den burde du absolutt prioritere :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres ikke helt ut som fri det, nei. Håper arbeidsmengden er overkommelig! Jeg gleder meg så utrolig til å komme i mål, og skal kose meg med de flotte romanene når det blir jul, uansett hvilken rekkefølge jeg ender opp med. Leses skal de uansett, før eller seinere. Er jo egentlig et luksusproblem;)

   Slett
  2. Neida, det er helt overkommelig. Heldigvis! Ja, hehe, du har rett i at det å skulle velge mellom romanene er et luksusproblem, men likevel noe en kan unne seg når pensum er uten slingringsmonn :)

   Slett