fredag 2. januar 2015

Vinterlesing, del II

Lite visste jeg at det skulle være plussgrader og solskinn i januar, for da hadde jeg kanskje ikke satt opp så mange titler på leselista for januar seint i desember, da det faktisk var noen dager med mellom ti og femten minusgrader og som alle vintervante nordmenn, trodde jeg det kom til å holde seg. Den gang ei, mildværet er tilbake og vi kan være ute omtrent hele tida uten å kjenne at det er vinter. Mesteparten av snøen er til og med borte, og noen litt ivrige fugler kvitrer lurt inni hekken til naboen. Og med det går lystlesinga rett åt skogen - for hvem kan være inne i slikt vær? Men leselister er og blir leselister. I alle fall om en også legger til ambisjoner og et par tvangsmessige lesetanker. Så her kommer ei oversikt over hvordan det gikk med den siste lesemåneden i 2014, og hva som er planlagt for den første måneden i 2015.

Ragnhild Jølsen
...skal leses i vinter, og sånn er det med den saken. Om ikke før, så skal hun i alle fall til pers i tredje runde av bokhyllelesinga, som går av stabelen i slutten av mars og begynnelsen av april. Men fordi hun er en smule omfattende, må jeg nok belage meg på å begynne lesinga allerede i starten av februar. Hvis det er mulig, da. Les mer om bokhyllelesinga her.

Sturlason & Henriksen
Jeg kommer fortsatt til å holde på med disse to ei stund, muligens til uti mai en gang, da masteroppgava etter planen skal være levert og vel så det. Etter det blir det bare for kosens skyld, men kjenner jeg meg sjøl rett, havner bøkene i hylla så fort oppgava er ferdig. Da trenger jeg ei pause fra all middelalderlitteratur. Inntil videre er det bare å holde ut, og kose seg!

Siri Hustvedt
Min første Hustvedtbok blir faktisk lest akkurat nå, sammen med Silje. Jeg håper å komme i mål med lesinga i løpet av noen dager, slik at jeg kan skrive et innlegg nå i helga, men det er mulig det blir noen små forsinkelser på grunn av studiene. Uansett dukker nok forfatteren og boka Når du ser meg opp her på bloggen i løpet av nærmeste framtid, og jeg kommer til å innkassere mitt første lesekryss for 2015.

Cora Sandel
Siste bok i trilogien om Alberte blei lest i romjula sammen med Birthe. Det var vemodig å avslutte bokserien, men samtidig litt styrkende. For uansett hvor mye som gikk Alberte i mot i løpet av de tre bindene, så fant hun løsninger. Sterk og tøff dame! Trilogien består av Alberte og Jakob, Alberte og friheten og Bare Alberte. Anbefales til alle. Lesekryss!

Salman Rushdie
Denne karen utgikk så totalt i desember, uten at jeg har det minste dårlig samvittighet for det. Jula har vært fylt med sjukdom og arbeid, og da må en lese det en har lyst til når en først har tid og mulighet, synes jeg. Alberte trakk det lengste strået, mens Midnattsbarn blei satt tilbake i hylla i påvente av bedre tider.

Toni Morrison
Men denne dama fikk jeg endelig lest, mange år etter at jeg gikk til anskaffelse av boka. 1001-bok var det også, så det blei dobbelt lesekryss på meg for den prisvinnende romanen Elskede. Sjøl om leseropplevelsen var sterk, vil jeg nok ikke lese mer av Morrison med det første. Den afroamerikanske historia er kanskje litt langt unna meg, som er veldig forankra i en nordisk (og eventuelt norrøn) virkelighet.

Knut Hamsun
Månedens mest langdryge bok var Mysterier av Knut Hamsun, som blei lest i forbindelse med siste runde i Bjørgs leseutfordring for 2014. Det varte og det rakk før jeg kom i mål med romanen, som er på like over tre hundre sider og sånn sett burde være overkommelig. Men etter å ha grubla lenge, har jeg nå kommet fram til at det kanskje var grunnholdninga og grunnstemninga i boka som gjorde at det hele virka så fremmed. Likevel var det et solid og godt portrett av en ung mann. Og lesekryss blei det.

Henrik Ibsen
Ved forrige oppsummering hadde jeg bare hørt Radioteatrets versjon av, men ikke skrevet om Hærmennene på Helgeland, et stykke som passer meg helt ypperlig med tanke på tematikken i masteroppgava (men som naturligvis ikke kan brukes som kilde). Nå som det igjen er tid for studiestart, og jeg atter må ta noen tog- eller bilturer på mer jevnlig basis, forventer jeg at Ibsen blir hørt rett som det er. For eksempel har jeg Catilina på lur.

Biografi
Det blei ingen biografi om verken Ibsen eller Undset i desember. Til det hadde jeg alt for lite tid. Jeg satser på at neste runde i biografilesesirkelen til Ingalill gir bedre uttelling, for i februar skal det nemlig leses om herrer med bart. Og hvem hadde vel ikke det, før i tida?

Per Olov Enquist
Enquist og hans roman Magnetisørens femte vinter blei også forbigått i måneden som gikk, og skyves derfor videre inn i januar. Planen er å skvisje den inn mot midten av måneden. Om det blir noe av, er en annen sak... 

Amalie Skram
Amalie Skrams lille roman Julehelg, som jeg hadde så lyst til å lese før jul, har jeg nå enkelt og greit utsatt til neste jul. Sånn blir det når en har litt lite tid og litt mange gjøremål. 

Jane Austen
Månedens 1001-bok hos Line er Overtalelse av Jane Austen. Men den har jeg lest to ganger allerede, så jeg bytter den ut med den uleste Emma av samme forfatter og håper jeg klarer å komme igjennom den nesten seks hundre sider lange, lille boka innimellom alt annet. Forøvrig er det en del av 1001-bøkene på årets liste som jeg allerede har lest, og jeg kommer derfor til å bytte ut titler etter hva ulesthyllene mine tilbyr, slik som i denne runden.

Chrétien de Troyes
Første runde av Bokhyllelesinga for 2015 åpner på førstkommende mandag, og da skal jeg lese Erec og Enide, ei bok som er nesten helt grønn på omslaget, som kriteriene sier. Hva skal du lese?

Og er det tid til mer, noe jeg tviler på at det er, så frister bokhyllene med både Carl Frode Tiller og Aina Basso, Doris Lessing og Rudyard Kipling. Velging og vraking, altså. Men først: Arbeid. God januarlesing, alle sammen!

2 kommentarer:

  1. Hei :-)
    Jeg er ferdig med Hustvedt og tenker at jeg skriver et innlegg i morgen. Kan ikke du bare poste ditt når du er klar?
    Ønsker deg en flott helg!

    SvarSlett
  2. Bare skriv og legg ut når du ønsker, Silje! Jeg er halvveis i boka, og trenger noen dager til på både lesing og skriving. Ha ei fin uke!

    SvarSlett