tirsdag 14. september 2010

Ibsen og Fosse

Gratulerer så mye til Jon Fosse som 10. september mottok Ibsenprisen for 2010! Hurra! Det er velfortjent og så absolutt på tide at Fosse får en slik utmerkelse (ikke at han ikke har fått noen utmerkelser fra før, men Ibsenprisen går jo for å være den fremste drama/teaterprisen - det neste nå blir vel Nobelprisen i litteratur?). Det er bra at juryen har mot nok til å gi prisen til en norsk dramatiker og forfatter og anerkjenne hans verdensomspennende suksess. I følge en artikkel fra NRK er Fosse oversatt til over 40 språk, og stykkene hans er satt opp på mer enn 900 teaterscener over hele verden. Det er utrolig! I forbindelse med dette (og, for å være ærlig, i forbindelse med pensum...) skal jeg i løpet av høsten lese Nokon kjem til å komme (1996).

Nå håper jeg bare at den velkjente svenske Nobelprisjuryen har mot nok til å gjøre det samme, og at de har lært av sine tidligere feil (fy skam! Å ikke gi til Astrid Lindgren! FY!): Per Olov Enquist blir nemlig ikke akkurat yngre.

2 kommentarer:

 1. JA!!!
  Gratulerer til Fosse!
  Og blant de første i rekka (siden Lindgren er død) til Nobelprisen, står kanskje Enquist? Fosse kan stå i kø litt lenger, han er bare 50 år.
  Trudelutt

  SvarSlett
 2. Ja, jeg håper Enquist kommer først. Og Margaret Atwood! Sjøl om mange mener at Alice Munro er neste dame ut nå, så må de ikke glemme Atwood! Jeg synes også at Jon Fosse, i likhet med f.eks. Ian McEwan, kan vente. Ungfolene.
  Har du noen andre gode kandidater på blokka? Ikke at vi er to av "De Aderton", men likevel.

  SvarSlett