lørdag 19. februar 2011

Mammut eller ikke Mammut

Og plutselig var det februar og Mammutsalg. Igjen... Det går litt for fort for meg nå om dagen, og på sett og vis skulle jeg ønske det bare var Mammutsalg annahvert år, sånn som før. Det er jo salg ett eller anna sted hele tida, er det ikke i nettbokhandelen, så er det i bokklubben, og er det ikke der, er det i butikkene. Pallesalg og torgtilbud, Mammutsalg og braksalg fra eget lager og supertilbud og helgetilbud og vinterkupp og jubileumssalg og spesialtilbud og klubbsalg og medlemstilbud og ekstra billig akkurat nå! Og brått får jeg nok. Det blir ikke så spennende med tilbud lenger, når det er det hele tida. Det mister aktualitet, mister funksjon. Ofte går jeg bare forbi, uten å kikke en gang. Oj, enda en glorete plakat... Men når ei bok blir fryktelig, fryktelig billig, da er det jo nesten ille å la være å kjøpe. I alle fall noen ganger.

Til årets Mammutsalg forhåndsbestilte jeg drøssevis med bøker. Jeg gikk igjennom katalogen flere ganger, tenkte på mitt eget bibliotek og andres boksamlinger, bursdager og jul. Og jeg kryssa av både her og der. Men så kommer jeg i butikken. Haugen min er pent stabla i en diger pappeske. Alle titlene er der. Og jeg mister helt piffen. Jeg sitter der bare, ser på lista mi og lurer litt på hva jeg tenkte da jeg bestilte alt dette. Hvem tenkte jeg på? Jo, jeg kommer fram til det etterhvert. Bestefar og bestemor, brodern og stefar, meg sjøl, kjæresten, mamma, flere venner og mer familie. Og så ser jeg på bøkene. Med glansa eller matte omslag, i stort eller lite format, glatte eller ruglete, med eller uten rifter, i svært ulike farger og innbindinger, alle med rød prislapp på. Trenger jeg egentlig alt dette?

Nei. Bare litt. Så jeg valgte meg ut noe og lot resten være. Det er første gang. Her er de forfatterne som blei med meg hjem:

William Shakespeare
Jules Verne
Halldis Moren Vesaas
Selma Lagerlöf
Rudyard Kipling
Arthur Conan Doyle
Patrick O'Brian
Amalie Skram

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar